Twee Franse producten waarvan de export boomt

21/02/2018 - Enerzijds gaat het over biowijnen, waarvan vandaag meer dan de helft wordt uitgevoerd, en anderzijds gaat het over cognac, waarvan de verkoop in Frankrijk belachelijk laag is.

Verkoop van Franse biowijnen doet het prima

Volgens cijfers van het salon Millésime Bio steeg de verkoop van Franse biowijnen de afgelopen jaren aanzienlijk: het zakencijfer van Franse biowijnen werd in 2016 vastgelegd op 792 miljoen euro, tegen 322 miljoen euro in 2010.

Deze cijfers corresponderen met een stijging van het aantal biologische wijngaarden en dito wijnmakers.

In 2010 telde Frankrijk 3298 biologische wijnmakers, goed voor een wijngaardoppervlakte (bio uiteraard) die 6% van het Franse wijngaardareaal uitmaakte. In 2016 telden we reeds 5258 biowijnmakers, goed voor 9% van de totale Franse wijngaardoppervlakte.

Opmerkelijk is dat de grootste verkoop van Franse biowijnen buiten Frankrijk plaatsvindt : in 2016 bedroeg de export 419 miljoen euro, hetzij 53% van de totale verkoop van biowijnen.

82% van alle Franse biowijnen worden geproduceerd binnen een beschermde herkomstbenaming.

3 miljard euro cognac

Welke wijnstreek is de belangrijkste exporteur van Aquitaine? Bordeaux met zijn wijnen? Nee, fout gegokt. Het is Cognac, een regio die het afgelopen jaar zo’n slordige 3 miljard euro van zijn eau-de-vie wist te verkopen (oftewel meer dan 120 Airbussen!)

Dit cijfer is bijna uitsluitend te danken aan de export, want Frankrijk is amper goed voor 4% van de verkoop. Niemand is sant in eigen land.

De grootste afnemers van cognac zijn de Verenigde Staten (2/3 van alle export), gevolgd door Singapore, China en het Verenigd Koninkrijk.

Deze verkoopstijging ging gepaard met een stijging van nieuwe aanplantingen: niet minder dan 1500 ha in 2016 en bijna 800 ha in 2017. Vanaf dit jaar kunnen er geen aanplantrechten meer verkregen worden in Cognac, op basis van rooiregelingen in zones die buiten dit gebied liggen.

Voor meer “News”, klik hier

Geef een reactie