Twee rieslings, getekend Muré

27/06/2018 - De eerste weerspiegelt de kruidige frisheid van Zinnkoepflé, de tweede de uitgepuurde elegantie van Clos Saint Landelin.

Zinnkoepflé Riesling 2016 Alsace Grand Cru Domaine Muré

Geelgroen geparfumeerd met witte rozen en jasmijn, afgewerkt met een paar krenten en onderstreept door speelse tonen van komijn en kardemom. De smaak is bijna pittig en citroenachtig fris, botsend op een minerale basis, heel verfijnd. Maar ook komen er florale impressies vrij, gekruid met specerijen en opgepept door het sap van citrusvruchten. De zilte finale is heerlijk en geeft onmiddellijk zin in een tweede slok.
Deze riesling steekt er in het moeilijke wijnjaar 2016 met kop en schouders bovenuit. De bodem op basis van zanderige kalksteen gedomineerd door muschelkalk (kalksteen met veel fossiele schelpen) die biodynamisch wordt bewerkt, zit daar ongetwijfeld voor iets tussen. Ondanks de volledig zuidelijke ligging en de droogte van de maand augustus, wist deze riesling zijn mooie frisheid te behouden.

Riesling 2015 Clos St Landelin Domaine Muré

Zijn gele kleur met groene schijn ruikt naar citrusschil, sukade en bergamot met anijs, een impressie die ons heel even doet denken aan een lichte toets van koolwaterstoffen. Over het fruit worden enkele specerijen, korianderzaadjes en wat zwarte peper gestrooid. In de smaak komt het fruit zeer goed tot uiting : abrikozen, peren, mango’s en mirabellen zorgen voor een smakelijk geheel waarvan het sap over de minerale basis loopt. De zilte en ietwat gerookte finale zorgt voor een sappige afdronk.
Clos Saint Landelin, een monopole van de familie Muré, is 12 ha groot en ligt helemaal op het uiteinde van de Grand Cru Vorbourg met een bodem van kalkachtige zandsteen uit het bajocien en kalkachtig conglomeraat uit het oligoceen. Deze ondergrond met veel keien, heel steil, vraagt om terrasbouw. De wijnstokken staan aangeplant met een dichtheid van 10.000 stokken/ha, waarvan de ventilatie wordt verzekerd door de wind van het noorden en het westen. Dit terroir staat garant voor een goede rijping, zonder dat de zuren in het gedrang komen die voor frisheid zorgen.

Twee droge rieslings die we vaker zouden willen tegenkomen, kwestie van ze probleemloos te combineren met vis en schaaldieren, maar ook met een rijkelijk gevulde choucroute.
www.mure.com
www.espacevin.comwww.verlindendrinkanddiscover.nlwww.geluksdruif.nlwww.ruli-vins.com

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Geef een reactie