Twee totaal verschillende bubbels, maar zeker even prettig

30/03/2020 - Tijdens Millésime Bio pikte ik twee uitstekende wijnen op: een pet’nat’ en een champagne. Niets met elkaar te maken, hoor ik u zeggen. Maar waarom ook, het enige wat telt is dat ze allebei zeker even prettig zijn om te drinken.

De eerste verrassing komt van Clos du Gravillas in de Languedoc, een domein dat steeds op zoek is naar nieuwe dingen. Dit jaar stellen ze een pet’nat’ voor op basis van terret gris en carignan.

Alive 2019 – Claret Pet’Nat’ – Vin de France – Clos du Gravillas

De kleur van een claret, met parelmoerkleurige belletjes die in een gracieus lichtpaars opstijgen en een kroon vormen. Eerlijke en duidelijke geur van een rosé met indrukken van rood fruit waarin we rode bessen, aardbeien en vooral frambozen herkennen. Dit trio wordt afgewerkt met garrigue, wat voor een zuiders accent zorgt. Lichtzoete smaak van de bessen, waarvan het vruchtvlees meer naar voren komt door het turbulente van deze wijn. Fris en luchtig middenrif met een licht reliëf van de tannine en een verrukkelijke finale die deze speelse bubbels uiterst sympathiek maken.
Deze wijn is op basis van terret gris, geplukt tijdens de groene oogst, met 8 graden alcoholvolume en een zuurtegraad van 8 gram, die vervolgens met carignan wordt aangevuld voor de gisting. Deze pet’nat’ bezit 10 graden alcoholvolume en is een leuk aperitief, maar doet het ook goed met eendenleverterrine met kruiden.  
https://closdugravillas.com
https://unsoirunvin.behttps://lesgrandsdoc.behttp://toutestvin.comhttps://couleurvin.be/

Larmandier is een vaste waarde voor zij die van karaktervolle champagnes houden.

Vieilles vignes du Levant Grand Cru 2010 – Champagne Larmandier-Bernier

Weelderige champagne waar strakke snoeren van belletjes opstijgen in een opaalachtig platina, een prachtig beeld dat zin geeft om te proeven! Maar hoe aantrekkelijk het uitzicht ook is, qua geur en smaak vraagt deze wijn net iets meer aandacht. En dat wordt beloond, want wat een plezier! Net zoals de geur bezit ook de smaak een heel licht oxidatief accent, wat deze champagne karaktervoller maakt. Het is een toets die misschien wat ouderwets overkomt, maar zeer in de smaak valt. Een smaak die verankerd zit in de bodem waar hij vandaan komt en getransformeerd wordt in appelen en peren, amandelen en hazelnoten, heerlijk fruit, rijk en ontzettend smakelijk. De frisheid is als een heerlijke en sappige wervelwind die eindigt met indrukken van kurkuma, zandbiscuitjes, roggebrood, …
100% chardonnay van 60 tot 80 jaar oud, voor deze cuvée die in 1988 voor het eerst gelanceerd werd. De wijn krijgt een opvoeding in barriques ‘sur lies’ en ondergaat een malolactische gisting. Voor de moussevorming en de rijping ligt hij 8 jaar ‘sur lattes’. Deze champagne wordt gedegorgeerd 6 maanden vooraleer hij op de markt komt. Dosage van 2 gram per liter.
http://larmandier.fr
www.millesima.bewww.rob-brussels.bewww.vins-fins.behttps://tgvins.bewww.cuvee.bewww.gourmet-store.bewww.wine-fever.bewww.cavestjacques.bewww.dirkgrandry.com

Marc Vanhellemont

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Geef een reactie