Twee witte wijnen met een zuiders accent

07/06/2019 - Een Collioure en een Cairanne, twee witte wijnen, dat is onze oogst van vandaag.
Of twee frisse wijnen met een zuiders accent.

Coume del Mas Collioure Folio 2018

In nauwelijks 20 jaar tijd groeide Coume del Mas uit tot een van de topdomeinen aan de Côte Vermeille. Philippe en Nathalie Gard, de eigenaars, blinken zowel uit met hun droge wijnen (Collioure) als met hun VDN’s (Banyuls). Voor deze Collioure Blanc maakten ze gebruik van 90% grenache gris en 10% grenache blanc. Met een ondergrond van schist en vele uren zon, hier aan de kust van Roussillon, zitten de opbrengsten laag (24 hl/ha). Maar deze wijn, gevinifieerd en 6 maanden opgevoed in barriques, is van een zeldzame weelderigheid. Niettemin deed zijn verblijf op hout niets af aan zijn pittig en nerveus karakter. Maar eerder dan we het over zijn zuren zouden hebben, komt het vette hier meer naar voren, zijn anijsachtige frisheid en mooie zilte tonen. Boeiend zijn ook de accenten van boter en honing in de geur.
www.coumedelmas.com
www.deconinckwine.comwww.werkhovenwijnen.nlwww.cavesa.ch

Domaine Brusset Cairanne Les Travers 2018

Gewoonlijk komen we dit domein in onze selecties tegen omwille van hun uitstekende rode wijnen, uit Rasteau, Cairanne of Gigondas, maar deze keer verrast Domaine Brusset ons met een witte wijn op basis van grenache blanc, viognier, roussanne en clairette.
De geur is reeds zeer innemend, een mengeling van peer, appel, witte druiven en sinaasappelschil, als een geurige wervelwind. In de smaak wordt alles bevestigd en breder gemaakt, met daarbovenop accenten van peper en een friszure toets die de finale extra lang maakt.
www.domainebrusset.fr
www.vionwijnen.be  – www.tacos.be  – https://grandsvins.colruyt.be/spirits/fr/topbranch/++82/cotes-du-rhone   – www.vin-sur-vin.bewww.residence-wijnen.nl


Hervé Lalau

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

 

Geef een reactie