Uitstap naar Pessac-Léognan, Malartic-Lagravière

12/08/2019 - Malartic-Lagravière is min of meer een Belgisch wijnkasteel dat deel uitmaakt van de Grands Crus Classés van de Graves.

Dit domein werd in 1996 aangekocht door de familie Bonnie en onmiddellijk volledig gerenoveerd, wat nodig was. Net zoals Eau Écarlate vlekken verwijdert en kledij opfrist, doet het dat blijkbaar ook met oude gebouwen. In 1988 nam Alfred-Alexandre Bonnie het schoonmaakmiddelenbedrijf, waar dit product gemaakt werd, over om het terug op poten te zetten, wat hij ook deed. Nadien verkocht hij het en investeerde hij in Malartic, de eigendom die hij en zijn echtgenote Michèle terug nieuw leven inbliezen. Het blazoen van dit wijndomein werd opgepoetst en, niet onbelangrijk, ook de wijnkwaliteit ging er gevoelig op vooruit.
Inmiddels namen hun kinderen het stokje over. Vandaag runnen Véronique en Jean-Jacques met hun beide partners de 53 hectare wijngaarden, waar in 2006 nog 30 hectare bijkwamen van Château Gazin Rocquencourt. Van verveling is dus lang geen sprake. En dan hebben we het nog niet gehad over hun Bodega DiamAndes in Valle de Uco, in het Argentijnse Mendoza.

De wijnen

Dat is wat ons het meeste interesseert, te beginnen met het andere wijnkasteel, eerst in rood.

Château Gazin Rocquencourt rouge 2014 – Pessac-Léognan

 De granaatrode kleur, met een zeer licht bruin accent, geurt naar confituren van sleepruimen en bramen, afgewerkt met een mespunt cayennepeper en een stukje leder. In de smaak laat de soepele tanninestructuur de weg vrij voor het sap van alle fruit dat we eerder roken, aangevuld met aardbeien en rode bessen op een bed van dennennaalden.
Enkele specerijen en aromatische kruiden versterken het complexe van deze wijn, waaronder tijm, salie, anijs en een zeer aangename toets van saffraan. Deze laatste indruk blijft ons volgen tot na de afdronk. Het hout is goed geïntegreerd in deze volle wijn, die niettemin een prettige lichtheid bezit.
Assemblage van 50% merlot en 50% cabernet sauvignon die aangeplant staan op een kiezelgrond met een onderlaag van kalk. Opvoeding van 15 maanden in barriques, waarvan 40% nieuw.

Château Gazin Rocquencourt blanc 2015 – Pessac-Léognan

Geelgroen in het glas met aroma’s die aan zoete appels doen denken, wijnperziken en zwarte bessen in de knop. In de smeuïge, vrolijke en pittige smaak worden daar nog enkele florale accenten van oude rozen en kamille aan toegevoegd.
De frisse smaak van kruisbessen maakt deze wijn extra levendig. De finale is een beetje bedwelmend.
Deze 100% sauvignon, niet van het standaard sauvignontype, is afkomstig van een bodem met ronde stukjes klei op een kalkachtige ondergrond. Opvoeding van 11 maanden in barriques, waarvan 40% nieuw, in contact met de lies en met regelmatige bâtonnages.

Over naar de Grand Cru Classé van de Graves, daar waar we eigenlijk voor kwamen. 

Château Malartic-Lagravière rouge 2012 Pessac-Léognan

 Kleur van granaatrood met karmozijn. De geur is heerlijk fruitig en overstelpt ons royaal met aroma’s van frambozen, aardbeien, kersen en rode aalbessen. Van generositeit gesproken! Maar het is nog niet gedaan, want ook florale indrukken van rozen en jasmijn zorgen voor extra elegantie. Fantastisch. Het geheel wordt afgerond met roze peper, een beetje leder en vetiver.
De frisse smaak met zijn nog goed aanwezige tanninestructuur, strak en nog een tikje ruw, baadt in het sap van alle bessen van in de geur. Een nog jonge wijn, smakelijk en krokant. Nog super is zijn lange, friszure en kruidige finale, uitermate elegant.
Assemblage van 50% cabernet sauvignon, 45% merlot, 3% cabernet franc en 2% petit verdot die aangeplant staan op een kalkbodem met schelpjes, dooraderd met klei. Opvoeding van 18 maanden in barriques, waarvan 60% nieuw.

Château Malartic-Lagravière blanc 2012 Pessac-Léognan

Goudgeel met een hint van groen. De geroosterde geur laat na zomergras indrukken van hooi vrij, impressies die vervolgens floraal worden en voor een prachtig boeket van varens en meidoorn zorgen, afgewerkt met peper, een vleugje komijn dat de geleien van citrus onderstreept, vooral citroen en kumquat, met op het einde een toets van lychee dat voor een exotisch accent zorgt. De smaak is fris maar ook rond, waarin het puntje citroen zeer elegant alle eerder geroken parfums opnieuw naar voren brengt. Vervolgens wordt daar een vleugje vanille aan toegevoegd, wat anijs en zoethout waarvan het gracieuze bitter de frisheid een boost geeft. Ook het sappige vruchtvlees van peer en witte perzik versterkt de friszure smeuïgheid van deze fraaie wijn.
Assemblage van 75% sauvignon en 25% sémillon, aangeplant met een dichtheid van 10.000 stokken/ha op een kiezelbdoem met een kalkachtige onderlaag met schelpjes en dooraderd met klei. Opvoeding van 12 maanden in barriques, waarvan 50% nieuw, in contact met de lies.

Een aangename degustatie waarin enerzijds aangetoond werd dat goed evenwichtige wijnen lange tijd hun jeugdigheid behouden en anderzijds dat het mogelijk is om in wijnen op basis van cabernet en merlot het fruit te bewaren. Of eenvoudiger gezegd, rijp oogsten en de wijn nadien niet maskeren met een teveel aan hout.

www.malartic-lagraviere.com
www.mouchart.bewww.chai-bar.bewww.deconinckwine.comwww.rob-brussels.be – www.ucclevins.bewww.hasseltmillesime.bewww.vanhende.com  –  https://grandsvins.colruyt.behttp://topwijnen.bewww.dercor.be  – www.magnuswijnen.be  – www.espritdesvins.com 

Marc Vanhellemont

Voor meer “Portret”, klik hier 

Geef een reactie