Een coöperatie zonder sulfieten en een eiland zonder limieten

23/03/2018 - De actualiteit voert ons deze week naar de noordelijke Rhône en naar het zuiden van Italië, van Tain naar Palermo.

Cave de Tain gelooft in ‘zonder sulfieten’

Kan de hype ‘zonder sulfieten’ doorgetrokken worden naar wijnbedrijven die op grote schaal werken en naar cuvées met een zeker volume? Bij Cave de Tain zijn ze daar alvast van overtuigd en experimenteerden ze met wijnen van Crozes-Hermitage: eerst met 60 hl in 2015, daarna in 2017 met 1000 hl, onderverdeeld in twee cuvées.

Volgens de twee oenologen die werkzaam zijn in deze wijncoöperatie moet er echter voldaan worden aan meerdere condities willen ze daarin slagen, zowel in de wijngaarden als in de vinificatieruimtes.

  • Vermijden dat de bessen openbarsten alvorens ze in de tanks gaan en meerdere transferts met pas geoogste druiven uitvoeren, steeds met het oog op intacte druiven (manuele oogst of mechanische oogst met de nieuwste machines, transferts met kleine wagens of met een peristaltische of spiraalvormige pomp).
  • De geoogste druiven beschermen vóór en tijdens het inkuipen (koelen, toevoegen van inert gas) ; de wijnen opslaan onder gas en aan lage temperatuur ter bescherming van de syrah.
  • De vinificatieruimte zeer hygiënisch houden (ATP-meting) om te voorkomen dat ongewenste en nadelige microben zich zouden ontwikkelen.
  • De gistpopulaties controleren en stammen selecteren om de natuurlijke productie van sulfieten te vermijden.
  • De condities begunstigen voor een snelle alcoholische vergisting, met een snelle en constante kinetiek voor de alcoholische en malolactische vergistingen.
  • Kiezen voor zachte extracties en korte maceratietijden.
  • Een strenge analytische opvolging tijdens de opvoeding toepassen, in contact met de fijne lies om alle negatieve evoluties te voorkomen.
  •  De wijnen filteren en bewaren in een ‘steriele’ atmosfeer.
  • De afgewerkte wijnen bewaren aan een constante temperatuur en beschermd van het licht.

Na het volgen van al deze stappen stelt Cave de Tain momenteel twee cuvées ‘sans soufre’ voor. Een daarvan kan zelfs de benaming ‘vin naturel’ opeisen, aangezien de druiven van biologische wijngaarden komen. Het bewijs dat natuurlijke wijnen noch wijnen zonder sulfieten uitsluitend iets zijn voor kleine wijnbedrijven.
www.cavedetain.com
www.biobelvin.com – www.cinoco.com – www.lambrechtwijnen.be – info@lambrechtwijnen.be – info@biobelvin.com – Comptoir des Vins

Opmerkelijke stijging van Siciliaanse DOC/DOCG-wijnen in 2017  

Het afgelopen jaar werden er ongeveer 29,5 miljoen flessen DOC Sicilia (generieke benaming) geproduceerd, tegen 26 miljoen flessen in 2016. Wat de 7 DOC’s of zogeheten ‘territoriale’ DOCG’s betreft (DOCG Cerasuolo di Vittoria, DOC Conte Sclafani, DOC Contessa Entellina, DOC Eloro Menfi, DOC Noto, DOC Vittoria) daar steeg de productie tot 2,3 miljoen flessen, goed voor een stijging van iets meer dan 20% in vergelijking met 2016.

Zopas werd er een akkoord ondertekend tussen het Consorzio van de DOC Sicilia en dat van de DOCG Cerasuolo di Vittoria, waarbij het eerste momenteel administratieve en promotionele hulp biedt aan het tweede, met als doel de efficiëntie van de geplande acties te vergroten ten gunste van hun gemeenschappelijk merk: Sicilië.

Hervé Lalau

Voor meer “News”, klik hier

 

Geef een reactie