Van Diepenbeek over Cognac tot Bordeaux

10/07/2018 - In Diepenbeek zijn het de financiële moeilijkheden van de Wijnmakelaarsunie die deel van ons nieuws uitmaken en in Frankrijk is het onder meer de juridische warboel van de ‘Vautours du Cognac’.

Wijnmakelaarsunie failliet verklaard

Volgens John Monard, de stichter van dit bedrijf in Diepenbeek, kampte de Wijnmakelaarsunie reeds een tijd met problemen en waren de kansen om het bedrijf alsnog te redden klein.

De Wijnmakelaarsunie (Courtiers Viticoles) werd opgericht in 1965 en was lange tijd een van de grootste invoeders van topwijnen in België.

Transfers wijnstokken: gerecht geeft de «Vautours du Cognac» gelijk

De rechtbank (tribunal administratif) van Poitiers stelde zopas acht wijnbouwers in het gelijk, daar waar France Agrimer hen weigerde aanplantrechten te verschaffen. De reden waarom ze geen aanplantrechten kregen, was dat de gerooide wijnstokken in het departement Loire-Atlantique lagen en de wijnbouwers wilden heraanplanten in de streek van Cognac. Maar de rechters gaven de wijnbouwers gelijk en stelden ‘dat de toelating tot heraanplant automatisch wordt vrijgegeven van zodra een wijnbouwer beslist om over te gaan tot het rooien van wijnstokken om zijn bedrijf te beschermen’. Dit omdat de Europese regelgeving niet als doel heeft de lokale productie te beschermen, ‘maar een geleidelijke ontwikkeling van het wijngaardareaal toe te laten’.

Maar de rechtbank ging nog verder en benadrukte dat ‘in tegenstelling tot wat France Agrimer en het BNIC verdedigen’, nergens wordt verboden dat de gerooide wijnstokken in kwestie honderden kilometers verder liggen dan het gebied van heraanplanting.
Sedert het losbarsten van deze zaak, werd de wetgeving aangepast om dit type van transfers te vermijden. De vraag blijft natuurlijk of deze nieuwe en zeer protectionistische Franse maatregel deze niet schendt van de Europese gedachte en wetgeving.

Wordt ongetwijfeld vervolgd …

Primeurs 2017 : algemene daling

Wanneer we de berichten van midden juni mogen geloven, zijn de prijsnoteringen voor de primeurwijnen van 2017 gevoelig gedaald.

Zo legden Château Margaux en Château Haut-Brion hun prijzen vast voor een deel van hun wijnen ‘en primeur’ van 2017: de prijs wordt voor beide 348 euro (départ château). Een prijs die comfortabel lijkt (voor de wijnkastelen dan), maar die niettemin 17% lager zit in vergelijking met 2016.

Een kleinere daling merken we op bij Château Lafite-Rothschild, tegen 350 euro per fles, zij het 6% lager dan hun wijn van 2016. Idem voor Château Pavie, tegen 276 euro, en Château Montrose (-6%).

De grootste dalingen zien we bij Château Figeac (-20%, tegen 120 euro per fles) en Léoville Las Cases (ook -20%, tegen 144 euro per fles).

Tegelijk merken we enkele zeldzame stijgers op, zoals de witte wijn van Smith-Haut Lafitte (+12%, tegen 80,4 euro per fles), terwijl de rode wijn van hetzelfde wijnkasteel voorgesteld wordt tegen 67,2 euro per fles, hetzij 12,5% lager dan die van 2016.

Voor meer “News”, klik hier

Geef een reactie