Van Elian Da Ros naar Sandrine Farrugia

11/01/2019 - Nee, naar mijn mening is er niets ‘macho’ aan de naam van een wijnbouwster aan die van haar partner koppelen. Het is gewoon het parcours dat Sandrine Farrugia aflegde.

In het begin werkte deze jongedame voor een wijnexporteur in Parijs die biowijnen en vins nature aan Japan verkocht. Door dat te doen – u raadt het waarschijnlijk al – ontmoette ze in 2007 Elian Da Ros, een reeds bekende wijnbouwer in de Côtes du Marmandais.
Van het een kwam het ander en twee jaar later besliste ze om naar Cocumont te verhuizen, in het zuidwesten van Frankrijk. Haar eerste stappen in de wijnbouw en het wijnmaken zette ze in het bijzijn van haar partner. En met 19 ha wijngaarden was er altijd wel wat te doen op het domein van Elian, werk zat dus. Maar ook al was het hard werken, ze kreeg de smaak te pakken. In 2012 bood een lokale wijnbouwer hen een wijngaard aan van 0,52 hectare, aangeplant met witte druiven. Helaas was het geen biologische wijngaard en konden de druiven dus niet dienen voor de Coucou Blanc van Elian. Hoe dan ook raadde Elian haar aan deze wijngaard over te nemen. Ze ondertekende de pacht en kocht een beetje later nog 2 hectare aan met blauwe druiven. Het avontuur was gestart en in een mum van tijd ontpopte Sandrine zich als een wijnbouwster die wel gemaakt leek voor dit beroep! Ze schakelde haar wijngaarden om naar bio en bracht haar eerste wijnen op de markt in 2014, steunend op wat ze geleerd had van haar partner in al die jaren.
Het resultaat zijn wijnen waar zij voortaan de keuzes maakt. Ze weerspiegelen haar persoonlijkheid en het terroir van de Côtes du Marmandais, waar ze momenteel 4 hectare volgens de biodynamische principes bewerkt. Aan Elian verkoopt ze de druiven van 1,5 hectare wijngaard en maakt met de rest drie cuvées: één witte en twee rode. Haar witte wijn konden we deze keer niet proeven.

De cuvées in rood

La Vague 2016 AOP Côtes du Marmandais

Deze wijn is de derde jaargang, een blend van abouriou, merlot en cabernet franc, telkens een derde en afkomstig van wijnstokken van dertig jaar oud. Van het eerste druivenras worden de volledige trossen gevinifieerd, de merlot en de cabernet worden ontsteeld. Sandrine gaat hier vooral op zoek naar fruit en kiest dus voor een zachte persing. In de geur herkennen we rood fruit dat lichtjes gekruid is, terwijl de smaak fris is, fruitig en sappig, met een fijne tanninestructuur die momenteel nog wat puntig is.

La Vague 2015 AOP Côtes du Marmandais

Deze exact dezelfde wijn, maar van een warmer wijnjaar, zorgt voor een zachtere aanzet, fruit en een meer ronde tanninestructuur. De schitterende frisheid en de discrete structuur zorgen ervoor dat deze wijn zeer toegankelijk is en vlot wegdrinkt.

Epiphyte AOP Côtes Marmandais 2015

Deze wijn is duidelijk meer gestructureerd en ambitieuzer op gebied van complexiteit en bewaarpotentieel. De blend bestaat uit twee derde cabernet franc en een derde merlot, wijnstokken die staan aangeplant op heuvels met een bodem van klei-kalkachtige molasse. De extractie blijft afgemeten. In de geur herkennen we rood en zwart fruit, specerijen en een licht puntje gebrand. Voor dit wijnjaar is de smaak zeer fris met mooie zuren, veel sap, fruit, peper en een nog wat strakke maar sappige tanninestructuur.

Epiphyte Côtes Marmandais 2014

Geur van zwart fruit, cacaopoeder, specerijen en een accent van wortels, heel complex. De smaak is licht anders dan de 2015, aangevuld met een klein tanninebitter tot en met de finale. Maar tegelijkertijd bezit deze wijn genoeg finesse om de nog wat strakke finale in evenwicht te brengen. De licht reductieve toets verdwijnt naarmate de wijn meer lucht krijgt.

sandrine.farrugia@gmail.com

photo : Copyright VIAMO/Antonin Bonnet

Bernard Arnould

Voor meer “Portret”, klik hier

Geef een reactie