Van Vouvray naar Mornag via Muscadet

03/10/2019 - Twee witte wijnen van de Loirestreek en een rode uit Tunesië. Beide wijnen hebben niets met elkaar gemeen. Het enige is dat ook u deze wijnen zou moeten ontdekken, omdat ze gewoonweg ontzettend goed zijn.

Vouvray Pierre Brévin 2018

We zijn ze een beetje vergeten, dit soort van heerlijk zoete wijnen, die ver van domweg zoet overkomen, maar waarvoor sommigen toch hun neus ophalen (de ayatollahs van de droge wijnen, bijvoorbeeld), die ons overrompelen met een heleboel vers fruit, waaronder ananas, sinaasappel en groene appel, en een stortvloed van sensaties die zowel contradictorisch als complementair zijn, zoals zuur, zoet en zilt tegelijk. Een wijn onder het motto: leve Frankrijk, leve Vouvray en leve de harmonie van contrasten! Pierre Brévin is een merk van een coöperatie die tal van wijnen uit diverse herkomstbenamingen in de Loirestreek op de markt brengen.
www.intermarche.be

Mornag Grand Vin 2016

Deze wijn zit boordevol geschiedenis: Mago, een Carthaags geleerde en landbouwkundige, was een van de voorvaders van de wijnbouw en het is precies in de herkomstbenaming Mornag dat hij ervoor zorgde dat er aan wijnbouw werd gedaan, reeds in het begin van de oudheid. Vandaag is Mornag de grootste van de zeven AOC’s van Tunesië en ligt onderaan Cap Bon (Nabeul).
Het wijndomein die deze wijn produceert is UCCV. Deze groepering van coöperaties werd opgericht door wijnbouwers waarvan hun wijngaarden waren aangetast door de phylloxera. Deze plaag bereikte Tunesië evenwel iets later, net voor de Tweede Wereldoorlog, maar was zeker even catastrofaal. Vandaag is deze groepering een van de grootste wijnproducenten van Tunesië.
Deze wijn van 2016 is opmerkelijk fris en bezit een vrij laag alcoholgehalte, te meer wanneer we de breedtegraad en het aantal uren zon bekijken: slechts 12 graden alcoholvolume. Het is een blend van syrah en merlot. Zijn impressies van klein zwart fruit dat lichtjes zuur overkomt, gekoppeld aan tonen van peper en gerookt, zijn bijzonder aangenaam. Ook zijn schitterend kruidige finale is heerlijk, alsof we op de kalkachtige hellingen van Cap Bon staan. Echt waar!
www.vigneronsdecarthage.tn
http://vinsleloup.com

Muscadet sur granit – La perdrix de l’année 2018 –  Muscadet Sèvre et Maine –  Les Bêtes Curieuses

Les Bêtes Curieuses is de geschiedenis van Jérémie Huchet en Jérémie Mourat:    twee gepassioneerde wijnbouwers die o.a. grote Loirewijnen maken op bijzondere terroirs van de gemeentelijke crus ( Goulaine,Gorges , Clisson en Château Thébaud) uit de Muscadet Sèvre et Maine appellatie.
Deze cuvée veredelt de 100% muscadet tot een grote Melon de Bourgogne die toch onmiddellijk drinkplezier verschaft. Hij is biologisch gecertifieerd en de vrucht van 7000 stokken/ha op een zanderige bodem op een granieten ondergrond in Clisson . Deze wijn krijgt een opvoeding van drie maanden op eigen droesem in temperatuur stabiliserende vaten in de grond.
In het glas krijgen we een licht gefilterde groengele wijn. Een volle fruitige neus van rijk citrusfruit met wat zeste van pompelmoes en minerale toetsen. In de mond alweer die rijkdom die elegant en fris met diepgang en complexiteit uitmondt in een brede en lange sappige finale met op het einde een smakelijk puntje zout.
www.lesbetescurieuses.fr
www.vinsleloup.com

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Geef een reactie