Verbazingwekkende Vins Doux Naturels uit Roussillon

28/03/2017 - De doorsnee consument is zodanig gewend om als aperitief een eenvoudige port te drinken, dat wanneer we het over uitzonderlijke vin doux naturels hebben er een kleine glimlach van onbegrip op z’n lippen verschijnt.

Heel onlangs proefden we in onze proefruimte een reeks VDN’s van de Roussillon. Extase alom! Stuk voor stuk heerlijk, bijgevolg een selectie toppers die we ter plaatse kunnen aankopen. Oh ja, bovendien bieden een aantal domeinen nog Rivesaltes, Maury en Banyuls aan van vóór ons geboortejaar.

Volgorde per domein

Domaine Bellavista

Rivesaltes Ambré 15 ans d’âge Domaine Bellavista

Lichte amberkleur met een hint van groen, richting rancio. Hij geurt naar turf, zoals een malt whisky van Islay, gevolgd door krenten, karamel en gedroogde vijgen. Wat specerijen betreft domineert de witte peper de kardemom en de korianderzaadjes.
De smaak start zacht en zoet, maar wordt onmiddellijk ingehaald door een fijne frisheid en een bitter met de smaak van gentiaan. Dit trio van smaken zorgt voor het decor waarin alle geurimpressies terugkomen, aangevuld met een vleugje gemoutte gerst, marc van koffie en gedroogde algen. Een schilletje gekonfijte mandarijn zorgt voor een zachte toets en een lepel kweeperenpasta voor een smeuïg accent.
Assemblage van 60% grenache noir en 40% macabeu.

Rivesaltes Ambré 20 ans d’âge Domaine Bellavista

Amberkleurig bruin, geurend naar muscovadosuiker, sojasaus en bruine tabak, vooraleer richting de kust te gaan met impressies van opspattend zeewater dat sterk naar jodium ruikt. De smaak beantwoordt aan dezelfde indrukken maar voegt daar nog een zoet accent aan toe van geplette pistaches met anijs, crème brûlée en siroop van reinetten met zoethout, sinaasappelschil en kinabast. De frisheid doet denken aan groene kruisbessen met groene munt.
Assemblage van 60% grenache noir en 40% macabeu.
http://domaine-bellavista.com 

Terrassous

Rivesaltes 1995 Terrassous

Het bruine amber wordt gekleurd met een hint van rood. In de geur lijkt het alsof vuursteen tegen elkaar gewreven wordt en waaruit gensters van dennennaalden en gedroogd hout ontsnappen.
De smaak is bijzonder aangenaam en doet denken aan warme kop mokka met het krokante van een koffieboon, maar ook aan een ijsgekoelde koffie die nauwelijks plaats biedt aan het zoete. Deze frisheid doet de aroma’s van beurse peer, vijgen, dadels en krenten beter uitkomen. Vervolgens komt er een geroosterd accent opzetten, bittere toetsen die het friszure van citroen en abrikozenpitten accentueren.
Assemblage van gelijke delen grenache gris en grenache blanc die aangeplant staan op kiezelrijke alluvium vermengd met schilfers schist. Lange opvoeding van meer dan 20 jaar in barriques. (€ 36,95 – prijs op het domein)

Rivesaltes 1981 Terrassous

Amberbruin met een hint van groen, het kenmerk van rancio dat zich weerspiegelt in de geur. Aroma’s van gebrand, geroosterde cacaobonen en koffiebonen, met een impressie van karamel die deze bittere indruk doet verzachten. Specerijen zorgen ervoor dat het boeket steviger wordt.
De smaak is tegelijk vief en zacht, een contrast dat in onze mond ontploft en onze papillen overrompelt die het moeilijk hebben om al deze indrukken te plaatsen. In het friszure register herkennen we kruisbes, citrusvruchten, groene appel en gekonfijte rabarber. Het zoete doet denken aan bittere chocolade, ietwat verbrande karamel, zwarte koffie, bruine kandijsuiker, smaken die onderstreept worden door een bitter. De finale is een tikje vegetaal met accenten van zwarte olijvenpasta.
Assemblage van 65% grenache blanc en 35% grenache gris, hetzelfde opgevoed als de wijn van 1995. (€ 52 – prijs op het domein)
www.terrassous.com
www.wine-not.be

Domaine Vaquer

Rivesaltes Vintage 1995 Domaine Vaquer

Het fluwelige uitzicht van deze rode amberkleur doet enkele geheimen vermoeden, met dikke tranen van de glycerol die tot aan het karmijnrode van de wijn zelf gaan. Is dit de voorbode van een zware en koppige wijn met een donker en raadselachtig karakter? Gelukkig duiken er na drie keer walsen parfums van kers en zoethout op. Vervolgens krijgen we te maken met cacao, viooltjes en kinabast, die zowel voor krachtige als fijne geurimpressies zorgen.
In de smaak worden al deze indrukken omgezet in een ganache van chocolade, smeuïg en krokant, maar ook fris en sappig. Dit alles wordt omwikkeld door zachte tannine met een lichte korrel die het fruitige dessin van bramen en blauwe bosbessen meer reliëf geeft. Op het einde komt er van dit smaakevenwicht een zoete draad los, die als een zachte zonnestraal ons voor een laatste keer opwarmt en daarna verdwijnt.

Préface 1994 Rivesaltes Domaine Vaquer

Hij bezit de kleur van vochtige tabak, glanzend als een licht ambergesteente met een transparant groen. De gebrande geur doet denken aan een knappend haardvuur, gepofte kastanjes, zout van opspattend zeewater, stenen die opwarmen, karamel op een namiddag in de herfst en lapsang souchong die met kleine slokjes wordt gedronken.
De smaak is echter verrassend anders. Dit gezellige tafereel wordt opgeschrikt door een ongelooflijke frisheid, een karaktervolle droge smaak, heel krachtig ook. Provocerend bijna, met uitgesproken accenten van specerijen, jodium en zoethout, maar tegelijk gekoppeld aan een subtiele complexiteit, waardoor er een prachtig samenspel ontstaat.

Rivesaltes Vintage 1995 Domaine Vaquer ( 31€)
Préface 1994 Rivesaltes Domaine Vaquer ( 26€/50cl)
www.domaine-vaquer.com
http://wijnimportmaesbraem.bewww.worldwidewines.bewww.restaurant-vise.eu

Domaine de Rombeau

Rivesaltes 1960 Domaine de Rombeau

Kleur van bruine tabak met een explosieve geur van duizenden stukjes gedroogd fruit met jodium, een ranciokarakter dat duidelijk is van in het begin. Daarna komen er gebrande geuren opzetten met accenten van mokka en gebrande karamel die bovenop het sandelhout komen. Wat later wordt alles rustiger en ruiken we een delicate toets van fruitgom.
Het is ook deze fruitgom die we eerst proeven, citrus met de smaak van bloedsinaasappel, mandarijn en sukade. Frisheid is op de afspraak en vormt het perfecte tegengewicht voor een zoet vermengd met bitter. Dit bitter houdt het palet fris en zorgt ervoor dat we deze wijn opnieuw willen proeven. Te meer omdat er impressies van bruine tabak vrijkomen en van biscuitjes met pijnboompitten en gedroogde vijgen afgewerkt met nootmuskaat en kruidnagel.
Assemblage van 60% grenache blanc en grenache gris, 30% macabeu en 10% muscat d’alexandrie die aangeplant staan op terrassen van kalkschilfers met een onderlaag van klei en rolkeien.
Directe persing van de druiven, gisting aan lage temperatuur en mutage met neutrale alcohol. Zeer lange opvoeding in tanks, gevolgd door barriques in een oxidatief milieu.
www.domaine-de-rombeau.com (€ 119 – prijs op het domein)
di-vin@skynet.be 

Dom Brial

Rivesaltes 1959 grande réserve de Dom Brial

Zijn rokerige amberkleur geeft zin om eraan te ruiken. Maar hij is heel gesloten. Na al die jaren is er is blijkbaar wat tijd nodig opdat deze wijn uit zijn slaap ontwaakt. We moeten hem wat voorbereiden, hem de tijd geven zijn parfums en aroma’s te herinneren, hem even door elkaar schudden zodat zijn structuur weer goed zit. Vervolgens, zonder het glas rond te draaien, kunnen we er eindelijk aan ruiken. En we worden niet teleurgesteld!
We krijgen de indruk van ietwat verbrande karamel met jodium en zout, heel zeker, maar ook overduidelijk zijn de kweeperenpasta met zoethout en szechuanpeper, de marc met enkele druppels sojasaus, … We ruiken ontzettend veel impressies, maar bovendien komen er telkens nieuwe bij wanneer we er opnieuw aan ruiken.
Maar nóg verrassender is de smaak. Geen smeuïg zoet, zoals verwacht, maar een superfris en krachtig begin. Een verfrissende smaak die heel het palet inneemt, met een licht pikant accent dat het pittige van deze wijn nog versterkt, als een bitter met de smaak van kinabast. Vreemd ook is de indruk van tannine die bijna voor een houtachtig raster in deze zoete wijn zorgt. Biscuitjes met een laag abrikozenconfituur met stukjes limoen, schil van gekonfijte sinaasappel, gedroogde algen, een zoethoutstokje, zwarte peper, mokka, zout, kurkuma, … We kunnen oneindig doorgaan in deze wijn die een pak ouder is dan velen onder ons, maar nog steeds ongelooflijk boeiend is. Een jonge opa eigenlijk, vrolijk en bij de pinken, maar vooral zeer prettig om drinken.
De percelen voor deze wijn vinden we op de zuidelijke flank van het massief van Corbières met een kalkbodem op een onderlaag van klei. De druivenrassen zijn macabeu, grenache blanc en grenache gris. De mutage vindt na de vergisting plaats. Hij wordt gedurende 50 jaar opgevoed in foeders in een natuurlijk oxidatief milieu.
Deze wijn is vandaag nog steeds te koop voor € 99.
www.dom-brial.com

Domaine de Rancy

Rancy 1992 Rivesaltes Ambré Domaine de Rancy

Middelmatig amberbruin, niets bijzonder voor een VDN van 25 jaar oud. Tot wanneer we eraan ruiken en weggeblazen worden door de aromatische kracht van deze wijn, en op voorhand verloren zijn om uit al deze geurindrukken een selectie te maken. Noten lijken het voor het zeggen te hebben, met hazelnoten, pecannoten, geroosterde pinda’s, maar gedrenkt in een sterke ristretto die bestrooid werd met gebrande en grof gemalen cacaobonen. Maar daar stopt het niet, want deze bonen gaan richting chocolade vermengd met een beetje karamel en sinaasappelschil. Het lastige met dit soort van wijnen is dat telkens we eraan ruiken, we nieuwe geuren ontdekken.
Over naar de smaak, daar twijfelen we tussen zoet en zuur. We proeven de twee samen, wat onze smaakpapillen ietwat overhoop gooit. Ook zout herkennen we, wat het smeuïge frisser maakt. En bitter. Alle vier deze smaken zitten erin en zorgen elk voor hun eigen nuances. Gentiaan en zoethout, jodium, cassonade van ahornsiroop. Wat de zuren betreft is het moeilijk om één smaak naar voren te schuiven. Gekonfijte citroen misschien of sap van bloedsinaasappel. De afdronk wordt gekruid met kurkuma en witte peper en herneemt al deze aromatische impressies, maar dan in omgekeerde volgorde.
Deze godendrank is op basis van 95% macabeu en 5% grenache die aangeplant staan op een bodem van schist en kalk. De wijnstokken zijn ongeveer 50 jaar oud. Directe persing, geen toevoeging van gistcellen en een trage gisting van 10 tot 15 dagen vóór de mutage. Opvoeding in contact met de fijne ‘lies’ in betonnen tanks, gevolgd door een rijping in eiken vaten van minstens 100 jaar oud gedurende 22 jaar. Gebotteld in juni 2014. Alcoholvolume van 17,62% voor een restsuiker van 129 gram.

Rancy 1959 Rivesaltes Ambré Domaine de Rancy

Donkere amberkleur met een lichtgroene rand, het kenmerk van rancio. Meer discreet van geur neemt hij zijn tijd om ons te verrassen met een aparte mix van siroop van reinetten en vleesjus, richting sojasaus. Ook bezit hij een maritieme expressie van gedroogde algen en zilt zeezout. Daarna is het de beurt aan de specerijen, met fenegriek en korianderzaadjes die intens rivaliseren met gebrande cacaobonen.
Qua smaak lijkt deze wijn nog frisser dan die van 1992. Pittig bijna, kwestie van ons palet af te stoffen en vrij te maken voor aroma’s van geplette hazelnoot, gekaramelliseerde amandel en een gebrande koffieboon die het pittige opnieuw aanwakkert. Nadien wordt alles rustiger en komen er impressies vrij van fruitgom, van citrusvruchten, maar eveneens van geconcentreerde peer en appel. Deze dynamiek en een fijn bitter volgen ons tot op het allerlaatste moment en zorgen voor een schoon palet, klaar om opnieuw te proeven en dit flesje van 50 cl soldaat te maken.
Dezelfde assemblage en vinificatie dan de vorige wijn, maar met een opvoeding van 49 jaar in barriques. Gebotteld in juni 2008.

Rancy 1948 Rivesaltes Ambré Domaine de Rancy

Amberkleurig rood afgerond met groen (reeds rancio-achtig). De geur doet denken aan gebrand, maar wel fijn gebrande aroma’s. Het roept herinneringen op aan koffiebonen op het einde van de branding wanneer er lucht bijkomt. Geroosterde impressies ruiken we ook, en mokka, een tikje lactisch in combinatie met warme aarde. Uit deze aarde komen gedroogde champignons tevoorschijn met impressies van morieljes en eekhoorntjesbrood op een bed van dode bladeren. Maar we herkennen ook gekonfijt fruit, zoals van een heerlijke cassata of van praliné-ijs met daarop abrikozen, rabarbar en schil van sinaasappel en mandarijn.
Rabarber vinden we terug in de smaak, gekonfijt zoals een stengel engelwortel die beide ronddraaien in een zoete koffiestroop met citroen. Heel explosief allemaal, vooral wanneer de zuren nog meer naar voren komen. Vervolgens, net zoals in de vorige wijn, wordt alles rustiger, meer getemperd, om ons te laten genieten van het subtiele van saffraan, tonkabonen en korianderblaadjes. Maar dat duurt niet lang, want al deze explosieve aroma’s komen razendsnel terug om ons te zeggen: leve de wonderbaarlijke wereld van de Vins Doux Naturels!
Deze Rivesaltes werd gebotteld in maart 2012.
Prijzen op het domein voor de wijn van 1992: € 25; voor die van 1959: € 140; en voor die van 1948: € 190. Prijzen die meer dan redelijk zijn, goedkoop zelfs.
www.domaine-rancy.com
www.wine-not.be

Les Vignerons de Maury

Maury Vieille Réserve 1975 Les Vignerons de Maury

Een gebrande amberkleur die, wanneer we er onze neus in stoppen, ons de indruk geeft in een wereld terecht te komen van een en al zoetigheid. Een heerlijke geur boordevol smakelijke impressies van karamel met boter, jasmijn, blonde tabak met kurkuma, vanille geparfumeerd met een vleugje kokos en gekonfijte kers in een maraschino met een blaadje tomaat.
Diezelfde volheid vinden we terug in de smaak, waarbij de aroma’s geaccentueerd worden en onderstreept door zoethout en kinabast, aangevuld met sinaasappelschil en gekonfijte mango, maar ook met specerijen die versterkt worden door zwarte peper en tonkabonen. In de finale krijgen we te maken met een exclusieve mix van alle voorgaande geuren en smaken, een fantastische remake.
www.vigneronsdemaury.com

Wat Muscat de Rivesaltes betreft …

Vaak willen ze ons van alles doen geloven … en laten we ons beetnemen, onnozel als we zijn. Maar zeggen dat Muscat niet veroudert, dat gaat te ver!
Het bewijs wordt geleverd met deze Muscat van 1995.

Muscat de Rivesaltes 1995 Domaine Vaquer

Goud koperkleurig met een genereus parfum van rozijnen gedrenkt in siroop van amandelmelk, gelei van appelen en peren met daarop stukjes zeste van gekonfijte sukade, likeur van sinaasappelen afgewerkt met salie en tijm, geplette pistache met ijzerkruid en taart met walnoten en amandelen zoals we alleen maar in Santiago de Compostela kunnen proeven.
De smaak is al even genereus, waardoor we bijna bezwijken voor zoveel raffinement. Het zoete is fijn en perfect gekruid met kurkuma en kardemom. Ook de smaak van citrusvruchten is duidelijk, met bittere sinaasappel, kumquat en mandarijn. Het fruitregister dat we in de geur tegenkwamen wordt hier nog uitgebreider, slok na slok. Het geheel is super elegant. Normaal, zouden we haast zeggen, want deze wijn is van een wijnbouwster die oorspronkelijk van Bourgogne komt. Maar we wijken af. Vervolgens komt er een indruk van jodium opzetten die voor een zilt accent zorgt in de siropen van perzik en abrikoos, zonder het klein bittertje te vergeten dat aan een lichte vermout doet denken. Tot slot doet het soepele van deze wijn aan vers vruchtensap denken dat op geen enkel moment plakkerig wordt. Na de eerste echte slok dooft hij stilletjes uit, heel zacht, zoals hij ook startte, zonder de minste onstuimigheid maar heel aangenaam.
www.domaine-vaquer.com
http://wijnimportmaesbraem.bewww.worldwidewines.bewww.restaurant-vise.eu

Van ravissant tot snoepachtig, Vins Doux Naturels zorgen voor een wereld van plezier die we nooit zouden vermoeden …

Marc Vanhellemont  

Voor meer IVV dossiers, klik hier

Geef een reactie