Verticale van de Grandes Cuvées van L’Hortus

27/11/2017 - Hartje Pic Saint-Loup dankt Domaine de l'Hortus zijn naam aan de Montagne de l’Hortus die erop uitkijkt. Het is een open wijngaard, waar een evenwicht gecreëerd wordt tussen de wijnstokken en alle andere elementen binnen deze biotoop. Zonder uiteraard het menselijke aspect te vergeten, dat van alle leden van de familie Orliac, vader, moeder, dochter, zonen...  

Domaine de L’Hortus werd in 1978 opgericht door Jean Orliac. Opgeleid als landbouwkundig ingenieur maar ook een fervent bergklimmer, valt Jean als een blok voor de vallei van Fambétou. Samen met zijn echtgenote Marie-Thérèse nemen ze zich voor enkele oude en aan hun lot overgelaten percelen terug nieuw leven in te blazen, en andere te rooien. Wat later helpen ook hun kinderen mee: François ontfermt zich over de wijngaarden, Yves over de verkoop, Marie over het juridisch gedeelte en de boekhouding en Martin over de vinificatie.

In het teken van diversiteit

L’Hortus, dat zijn zo’n 80 ha verdeeld over tal van percelen en dat op verschillende niveaus, en dus met meerdere kleine terroirs. De bodems van mergel en klei zijn eerder geschikt voor witte druivenrassen of grenache, die niet bang zijn van de droogte. De hoger gelegen delen zijn eerder voor mourvèdre of syrah, al naargelang de ligging. Maar om alles goed te snappen, moeten we eerst in de dennenbossen rondlopen, van de ene wijngaard naar de andere hoppen en van de ene vallei naar de andere. We moeten ook de wind ervaren, die van de zee of vanuit het noorden waait, ons hoofd uitsteken om te kijken waar de rotsachtige barrière zich bevindt, de tijd nemen om af en toe wat aarde tussen onze vingers te nemen, planten en kruiden te bestuderen, want hier is diversiteit het codewoord. Het is belangrijk dat een wijnbouwer dat allemaal weet samen te brengen, om er vervolgens knappe wijnen mee te maken. Met een uitzonderlijke verticale, verspreid over 15 jaar van de Grandes Cuvées van L’Hortus, in wit en in rood, konden we ons een goed idee vormen. Niet alleen werd het bewaarpotentieel van deze wijnen overduidelijk, maar hun potentieel tout court.

De filosofie die achter deze topcuveés schuilt, in wit en in rood, is heel eenvoudig: het beste van het beste. Of om de familie Orliac te citeren: ‘De druiven voor deze cuvées komen van de beste terroirs van het domein. Het zijn percelen die de beste klimatologische omstandigheden bezitten, de beste liggingen, waarvan de bodems heel waterdoorlatend zijn en waar de diepte ervoor zorgt dat er voldoende waterreserves zijn, waardoor de wijnplanten niet afzien van de droogte in de zomer. Hierdoor verloopt de rijping heel homogeen, met druiven die een uitstekend evenwicht bezitten tussen kwaliteitsvolle tannines, zuren en aroma’s. Door dit evenwicht kunnen de druiven ook zelf meer aan (langere maceratietijden) en kan eveneens de wijn meer verdragen (langere opvoeding in houten vaten).’

De Grandes Cuvées in wit komen op de markt als IGP Val de Montferrand en die in rood als AOP Pic Saint-Loup (voorheen AOC Languedoc/Côtes du Languedoc Pic Saint-Loup)

Witte wijnen

L’Hortus Grande Cuvée Blanc 2016

Floraal (kamille, acacia) maar ook citroenachtig en kruidig, waarbij dat laatste ons twee seconden in de war brengt alvorens we overstag gaan. De smaak met accenten van gedroogd fruit wordt gekoppeld aan een zeker comfort en goed evenwichtige zuren. 14/20 – € 12,85
Vroegtijdig wijnjaar, gemiddeld volume.
Deze cuvée is een blend van chardonnay, viognier, sauvignon gris en petit manseng, met een opvoeding van 8 maanden, waarvan de chardonnay in contact met de lies in vaten verblijft.

L’Hortus Grande Cuvée 2014

Achter zijn fraaie geuren van peer en tarte tatin zitten enkele kruidige accenten van garrigue. De smaak is licht getoast, maar wordt niet gedomineerd door het hout. Mooie lengte.

L’Hortus Grande Cuvée 2008

Qua geuren herkennen we enkele toetsen van boenwas en abrikozen. Tikje gebrand in de smaak. Het oxidatief puntje is aanvaardbaar en staat hem prima. ‘Een laat wijnjaar’, preciseert Jean Orliac.

L’Hortus Grande Cuvée 2002

Opnieuw abrikozen en gedroogd fruit, zeer gegrild van smaak. De zwakke zuren worden gecompenseerd door een fraai bitter en een puntje zout in de finale.

Rode wijnen

L’Hortus Grande Cuvée 2015

Expressieve geur van pruimen, viooltjes en leder. Het hout is bezig met versmelten, de zachte textuur is daar reeds getuige van. De blend bestaat uit 2/3 syrah en 1/3 mourvèdre (en een beetje grenache). Inkuipingstijd van 25 tot 30 dagen. De wijn gaat 6 maanden in tanks, gevolgd door een pre-assemblage en 12 maanden in vaten van 225 en 400 liter (nieuwe vaten en van één en twee wijnen).

L’Hortus Grande Cuvée 2013

Opvallend veel florale accenten in de geur voor deze wijn die eerder gekenmerkt wordt door syrah: viooltjes, iris en zelfs eucalyptus. In de smaak gaan we richting donkere chocolade en groene koffie.

L’Hortus Grande Cuvée 2010

Jean Orliac preciseert dat deze tanninerijke cuvée lange tijd nodig had/heeft om zich te openen.
En ook vandaag is dit een wijn met een vrij strakke textuur.
De geur is inmiddels aantrekkelijk (kersen, kruisbessen) en de smaak is verbluffend fris. Frisse zuren maar vooral ook een kruidige frisheid : menthol, om juist te zijn.

L’Hortus Grande Cuvée 2009

Tikje warm, maar met fraaie tannines, animale toetsen, evolutie – te drinken.

L’Hortus Grande Cuvée 2007

Een van de mooiste wijnen van de hele degustatie. Heel verleidelijk van geur (bergamot) met een tegelijk frisse en complexe smaak, diep ook. De specerijen zitten vervat in een sappige en sausachtige materie. De finale doet denken aan bloedsinaasappel.

L’Hortus Grande Cuvée 2005

Aanvankelijk is de geur gesloten, maar na walsen opent die met toetsen van zwarte bessen. Strak van smaak, tanninerijk, met accenten van groene koffie. Een tikje uitdrogend in de finale, maar het zou interessant zijn om hem eens te combineren met een sappig stuk rood vlees.

L’Hortus Grande Cuvée 2001 

Met deze wijn gaan we richting een tertiair tijdperk, met veel dierlijke toetsen. Misschien niet met die van de mammoet of de wolharige neushoorn, maar met die van haarwild. De smaak is vol, maar ook relatief soepel en verwent ons met fraaie gebrande tonen. Te veel hout? Precies wat nodig is? De meningen zijn verdeeld. Persoonlijk, voor een wijn die meer dan 15 jaar oud is, vind ik dat hij nog zeer goed standhoudt.

Grand Cru, groot bewaarpotentieel

Samengevat : deze cuvées van L’Hortus winnen erbij om even te wachten, net zoals het echte Grands Crus betaamt, waarbij de streek van de Languedoc, onder die geijkte benaming, geen gelijknamige wijnen bezit. Bij deze wijnen die gemaakt zijn om te bewaren (met inbegrip van de witte wijnen, toch wat hun Grande Cuvée betreft), merken we naast het effect van het wijnjaar dat er almaar beter omgegaan wordt met de houtlagering, wat prettig is. Vervolgens lijkt het er ook meer en meer op dat de wijnen meer ‘hun omgeving weerspiegelen’. Het zijn robuuste wijnen met duidelijke mediterrane trekken, maar ze bezitten daarnaast ook een opmerkelijke frisheid.
In principe ben ik geen grote fan van syrah buiten zijn bakermat in de noordelijke Rhône, maar voor Pic Saint-Loup, en zeker voor l’Hortus in het bijzonder, maak ik graag een uitzondering.
www.domaine-hortus.fr
www.cavedesoblats.comhttps://tgvins.be  – www.wijnimportmaesbraem.bewww.portovino.bewww.reichmuth-weine.chwww.muensterkellerei.chwww.lemillesime.chwww.sauterwijnen.nl

Domaine de l’Hortus maakt deel van de club Vignobles & Signatures.

 Hervé Lalau

Voor meer “Portret”, klik hier

Geef een reactie