Vertigo in Valais : La Combe d’Enfer

23/04/2018 - Valais in Zwitserland staat bekend om zijn opmerkelijke wijnbouw, hoofdzakelijk te vinden op duizelingwekkende hellingen op de rechteroever van de Rhône. Duidelijk gericht naar het zuiden zorgt de zon ervoor dat dit patchwork met muurtjes veel licht krijgt. Maar sommige plaatsen zijn echter te gek voor woorden, zoals La Combe d’Enfer. Een hel is het! Niet zozeer in de betekenis van de hel van Lucifer, maar voor onze kuiten.

Het dal

De bijna verticale wand met zijn stenen muurtjes kijkt uit op het grote dorp Fully. Het dal is een soort van cirkelboog.
De menselijke constructie van deze bijzondere wijngaard dateert van enkele eeuwen terug, maar wordt jaar na jaar minutieus onderhouden.
Het is een oude gletsjermorene met een hellingsgraad van soms meer dan 90% die in terrassen werd omgevormd.
Enkele wijnbouwers beschouwen deze minerale steilte als een van de beste terroirs van Fully.
Wanneer Claudine Desfayes besloot om enkele percelen te midden van dit dal te kopen, vroeg haar vader of ze gek geworden was!
Maar haar gedrevenheid leidde tot waar ze vandaag staat, en ze heeft er nog geen seconde spijt van gehad.
Deze bijzondere plek vraagt niettemin enorm veel werk, lastig werk ook, maar gezien de resulaten loont het de moeite.
Ze was de eerste die er samen met haar man Yvon Roduit cornalin en humagne rouge aanplantte, een wijngebied dat tot dan enkel voorbehouden was voor witte druivenrassen. De druiven staan aangeplant op een hoogte tussen 500 en 600 meter, terwijl de païen (savagnin) voorbehouden is voor het hoger gelegen deel op deze 0,7 hectare die ze bezitten.

Cornalin Combe d’Enfer 2016 La Rodeline

Het donkere granaatrood met hint van amethist doet denken aan dit steile dal wanneer de zon ondergaat. Er komt een gerookte impressie vrij met accenten van zwarte confituur en zoethout. Het volstaat om er even beter aan te ruiken om de elegantie van deze wijn te ervaren, maar ook de kracht en de complexiteit. In de smaak wordt dit alles bevestigd. Er komt onmiddellijk een frisheid opzetten die plaatsmaakt om het fruit, de geleien van bramen, aardbeien en blauwe bosbessen te ontdekken, afgewerkt met zoethout en tonkabonen. De subtiele smaak van chocolade maakt de tannines gladder waarvan de structuur de hele aromatische kracht omvat.


Een cornalin die tegelijk luchtig en karaktervol is, en met potentieel.
De cornalin voor deze wijn staat aangeplant te midden van het dal, op de meest warme plek. Dit wispelturige druivenras zorgt daar voor een opbrengst van 600 g/m2. De druiven worden uiteraard met hand geplukt, gezien deze helling geen mechanische oogst toelaat. Hij wordt gevinifieerd en opgevoed in inox tanks. Deze wijn van 2016 kan reeds nu gedronken worden door het pure van zijn fruit, maar zijn lengte laat alvast een bewaarpotentieel van meerdere jaren doorschemeren.

www.rodeline.ch

Marc Vanhellemont

Voor meer “Uitzonderlijke Wijnbouwers”, klik hier

Geef een reactie