Vidal-Fleury: de kracht van geduld

14/02/2018 - Guy Sarton du Jonchay is general manager en wijnmaker van Vidal-Fleury in Ampuis. Samen met hem gingen we op zoek naar de stijl van dit huis, met enkele flessen in handbereik.

Guy Sarton du Jonchay is Frans-Argentijns van origine en landbouwingenieur van opleiding. Lange tijd zwerfde hij als wijnmaker de wereld rond, vooral in wijnlanden van de Nieuwe Wereld maar ook in Bordeaux, Gascogne en Languedoc. Het grote verschil tussen wijnen van het Oude Europa, en dus van de Rhône, in vergelijking met de andere, is de kunst van het blenden en de wijnen verder opvoeden, vindt hij. En niet zozeer in enkel houten vaten. Belangrijk is een intelligent gebruik van de lies, zowel in rood als in wit.

Druiven en tijd

Zijn filosofie van wijnen maken is interessant: ‘Wij maken wijnen met druiven en tijd.’ Zonder het moderne en technische wijnmaken te verloochenen, is hij een fervent voorstander van geduldig werken, langdurig, waarin alle stappen van het wijnmaken aan bod komen en deze perfect beheersen, met inbegrip van het rijpen in vaten, steeds met respect voor het terroir.
Bij Vidal-Fleury worden geen externe gisten gebruikt en de maceratietijden zijn bij elke wijn anders, zonder daarom koste wat kost de extractie terug te dringen. Alle rode wijnen en roséwijnen ondergaan een malolactische gisting. Voor de witte wijnen hangt dat ervan af: ‘Voor de Condrieu is dat noodzakelijk voor de stijl en de aromatische complexiteit van deze wijn, ook al vraagt dat soms wat tijd, meerdere maanden zelfs. Voor de witte Saint-Joseph en Crozes-Hermitage wordt ernaar gestreefd, maar ik forceer niets als de malolactische gisting niet wil opstarten. Wat de witte Châteauneuf-du-Pape en Côtes-du-Rhône betreffen, daar vindt de malo niet plaats, omdat de zuren van deze zuidelijke witte wijnen niet hoog genoeg zijn.’
Guy Sarton du Jonchay bewaart graag de menselijke dimensie van het bedrijf, wetende dat hij al deze principes zelf toepast, aangezien hij tegelijk de wijnen maakt en het bedrijf runt.
Maar genoeg gepraat, over naar de wijnen …

Onze selectie

Vidal-Fleury Côtes du Rhône blanc


Vidal-Fleury is zowel actief in het noorden als in het zuiden van de Rhônevallei. Het bewijs wordt geleverd met deze witte Côtes-du-Rhône, zuidelijk maar op basis van de meest bekende witte druif van het noorden : viognier (in de blend zit 90%).
Deze wijn wordt volledig opgevoed in contact met de lies (botteling in juni) en zorgt voor vernieuwing binnen het genre. Buiten de gebruikelijke impressies van het druivenras (abrikoos, perzik) hebben we hier te maken met een zeer delicate structuur, allesbehalve log, met een fijn bitter en een zilt accent die samen voor frisheid zorgen.

Een historisch wijnhuis

De oprichting van Vidal-Fleury dateert van 1781 en van in het begin is dit huis zowel producent, met een wijngaardoppervlakte die vandaag zo’n 62 ha telt (samen met Guigal dat dit huis overnam in 1982), als handelshuis (négociant) en opvoeder (éleveur) van de wijnen. Een activiteit waarvoor ze van in 2008 over een moderne kelder beschikken, half ondergronds met een afdeling inox tanks en een ruimte met houten vaten (foudres en pièces).

Binnen het gamma van het huis vinden we bijna alle herkomstbenamingen van de noordelijke Rhône terug en een flink deel van de zuidelijke. Vidal-Fleury produceert ongeveer 1 miljoen flessen per jaar, waarvan 70% geëxporteerd worden. En dat is niet nieuw. Op het einde van de 18e eeuw introduceerde Thomas Jefferson, die eerst wijnhandelaar was vooraleer hij ambassadeur werd en nadien president van de Verenigde Staten, Vidal-Fleury op de Amerikaanse markt, een markt die ook vandaag nog steeds de belangrijkste is voor hen.

Vidal-Fleury Côtes du Rhône 2015


De aroma’s van deze fruitige wijn en de structuur zijn typisch voor grenache (in de blend zit 65% grenache), maar zijn ronde smaak bezit ook een zekere punch. Een mooi contrast dat we telkens opnieuw willen proeven, slok na slok. Geen houtlagering. Een mooie en modern geïnspireerde Côtes-du-Rhône.

Vidal-Fleury Châteauneuf-du-Pape 2013

De grenache mag dan domineren in deze wijn (85% van de blend), de stijl is totaal anders. We hebben te maken met een wijn ‘op oude wijze’, met toetsen van leder, zachte specerijen en rijp fruit, relatief soepel en vlot, zonder mager te zijn. De structuur is er, maar de tannines zijn zodanig mooi gepolijst dat we ze bijna vergeten. Waar ik het meeste van houd in deze wijn is zijn smakelijke en vlotte kant, zijn ‘drinkbaarheid’, zeg maar.

Vidal-Fleury Côte-Rôtie Brune & Blonde 2015

Met deze wijn trekken we naar het noorden, richting syrah, een cuvée met een lange maceratietijd (3 weken) en een opvoeding van 3 jaar in huisgemaakte foeders en vaten.
Een zeer fijne wijn ondanks zijn robuuste materie en mooie tanninestructuur. In de geur herkennen we peper en tapenade, in de smaak zwarte bessen in de knop, en in de finale een zilt accent. Dit alles zorgt voor een wijn die zeer lang aanhoudt, waar rijkdom gecounterd wordt door dynamiek. Een grote wijn, zonder meer.
Aan de syrah van deze cuvée werd ongeveer 5% viognier toegevoegd.

Vidal-Fleury Côte-Rôtie La Châtillonne 2010


Dit is de meest bijzondere wijn van Vidal-Fleury en komt van een perceel van 0,8 ha dat naar het oosten is gericht, op de noordelijke rand van de Côte Blonde (‘een bodem met minder keien’, preciseert de oenoloog). De productie bedraagt slechts 300 kisten per jaar.Wat een wijn! Deze van 2010 verbaast door zijn jeugdigheid, zijn frisse fruitimpressies (frambozen, bramen) en zijn krachtige smaak waar specerijen een antwoord bieden op een dierlijk accent, bijna wild, maar precies onder controle gehouden, als een roofdier met een ingehouden kracht.
In deze cuvée zit 12% viognier. ‘Dat is echt de limiet, wanneer we de structuur niet willen verliezen’, aldus nog Guy Sarton du Jonchay.

U hebt het al begrepen, bij Vidal-Fleury is alles goed gedoseerd, met precisie afgewogen, om de kwaliteit van de wijn perfect te doen uitkomen en te laten schitteren. Een beetje zoals een goudsmid of alchemist dat doet. Twee beroepen die heel dicht in de buurt komen van dat van Guy Sarton du Jonchay, deze ambachtsman van de wijn.

www.vidal-fleury.com
www.wineworld.bewww.den-hoorn.be

Hervé Lalau

Voor meer “Portret”, klik hier

Geef een reactie