Vier mooie wijnen, getekend Bougrier

Tijdens een proeverij van Nieuwigheden – blind dus – selecteerden we vier loirewijen. Vier wijnen van vier verschillende AOC’s. Maar van hetzelfde druivenras, cabernet franc. En van dezelfde producent, de familie Bougrier.

Daar wilden we meer over weten …

Niet minder dan zes generaties van de familie Guénaut, nadien de familie Bougrier, volgden elkaar op in dit domein dat van in het begin in het hart van de Vallée du Cher gevestigd was  – het oorspronkelijke domein ligt in Saint-Georges-sur-Cher. Vanaf de jaren 1980 breidden ze hun activiteiten uit naar Touraine en Anjou, en vervolgens naar Sancerre en het Pays Nantais.

De Famille Bougrier staat vandaag voor 100 hectare wijngaarden in eigen bezit, van Domaine de Lusqueneau en Domaine Guénault, maar ze runnen ook een business als  ‘négociant-éleveur’.
Maar over naar onze selectie, vier keer cabernet franc, van vier verschillende terroirs, maar alle met een duidelijke signatuur van de productent : niet te veel extractie, maar verfijning.

Famille Bougrier – Valençay – La Pierre à Fusil 2017

Een cabernet franc die verleidt door zijn zwart fruit in de geur, zijn mooie friszure toets van pruimen in de smaak, en zijn zeer zachte tannines.

Famille Bougrier – Touraine-Amboise – Cuvée Léonard de Vinci 2017

Ons proefpanel viel als een blok voor het directe van deze fruitige wijn, zonder veel poeha, met fijn hout maar goed evenwichtig, elegant. In de finale komen de zachte tannines naar voren en zorgen voor extra pit.

Famille Bougrier – Chinon – Les Bruyères 2017

Nog steeds cabernet franc, met nog steeds het plezier van knapperig fruit, maar hier in een meer gestructureerde versie. Een wijn die het verdient om nog even te wachten. Mooie peperachtige accenten.

Famille Bougrier – Bourgueil – Les Varennes 2017

Wanneer hij reeds (of nog ?) mooie impressies van kersengelei in de geur en in het begin van de smaak bezit, is deze goed gemaakte wijn vandaag nog wat streng. Maar geduld, want hij is nog piepjong en zijn materie is veelbelovend. In afwachting is er alvast de Valençay of de Touraine-Amboise.

www.bougrier.fr
www.nicolas.com

Hervé Lalau

Voor andere artikels van ‘Op reis met IVV’, klik hier

Geef een reactie