Vier Ott*-wijnen

Met de lente in het land hunkeren we naar een zomerse ambiance op een terras in goed gezelschap… met een glas rosé. Het goede gezelschap met rosé was wél van de partij: William Mortelmans zaakvoerder van Young-Charly uit Antwerpen en wijnbouwer Jean-François Ott van Domaines Ott* uit de Provence. 

In 1896 had Marcel Ott, een landbouwingenieur uit de Elzas met een grote pioniersgeest, het idee om een groot wijndomein uit te bouwen in de streek van Cavalaire.  Hij deed echter eerst een  ommetje langs Bordeaux waar hij kennis maakte met de mogelijkheden van de cabernet sauvignon en de sémillon:  druiven die in Otts Provençaals palet een cruciale rol spelen.

De pioniersgeest is gebleven : Christian en Jean-François Ott – twee kozijns – blijven  met nieuwe uitdagingen zoals de klimaatveranderingen zoeken naar kwaliteitsverbeteringen: de rode Bandol krijgt nu duidelijk bijzondere aandacht.
Les domaines Ott omvat drie domeinen in twee appellaties en telkens in twee kleuren: Château de Selle (rosé en rood) vlakbij Draguignan en  Clos Mireille (wit en rosé)  in la Londe in de  AOC Côtes de Provence en  Château Romassan  (rosé en rood) in de AOC Bandol.  Bovendien zijn sinds 1955 de wijnen van Château de Selle en Clos Mireille samen met nog 16 andere domeinen crus classés  de Provence; d.w.z. erkend nog vóór de erkenning als AOC Côtes de Provence in 1977. De jongste telg en opvolger van Les domainiers is  By Ott beschikbaar in de drie kleuren . Het  is een assemblage van jongere druiven  van de drie domeinen en als zodanig hun tweede wijn – een IGT – zeg maar een “instap cru classé”.
De crus classés –  gastronomische wijnen –  worden gebotteld in de unieke en emblematische vrouwelijke fles – gezien haar welvingen een gruwel voor keldermeesters – die elke blinde bij een degustatie herkent.  Maar mooie en bijzondere wijnen vragen nu eenmaal een bijzondere verpakking moet René Ott in 1930 gedacht hebben.
Gezien de reputatie van Otts wijnen  is de vraag groter dan het aanbod. En dat wil wat zeggen als je weet dat Ott met zijn om en bij de 210 ha slechts één van de sterren is binnen de méér dan 20.000 ha tellende Côtes de Provences; die is goed voor 42% van de Franse rosés.   Young Charly is voor België  hun exclusieve invoerder – hoofdverdeler  en die mag/moet  zoals elke invoerder  kiezen  – kiezen is nu echt wel verliezen – voor één  wijn per domein. Na de By Ott instaprosé kregen we Young Charly’s  keuze  ‘in alle culinaire vrede begeleid ’te degusteren.

Domaines Ott*, By Ott, rosé ,20167

By Ott rosé is een waardige tweede wijn. Een assemblage van 70% grenache met cinsault en wat syrah voor de body.  Licht zalmrose met een beheerste fruitige neus en rood krokant fruit in de mond. Mooi droog met een  fijne en vrij lange afdronk. Een klassevolle aperitiefwijn  en galante begeleider van wat complexere amuse bouches .

Domaines Ott* – Château de Selle – Coeur de Grain rosé – 2017 – Côtes de Provence

De rosé van Château de Selle is een blend van 15% Cabernet Sauvignon, 45% Grenache, 30% Cinsault en 10% Syrah. De Cabernet Sauvignon zorgt voor complexiteit, elegantie en kracht, de Grenache voegt warmte toe aan de wijn, de Cinsault zorgt voor fruitige finesse  en de Syrah rondt de wijn af en geeft kleur.
Deze rosé de presse – vergist op lage temperatuur met heel kort schilcontact – heeft een héél bleke roze kleur met gouden reflecties. In de neus krijgen we mooie tonen van rode zeebesjes , perzik en  limoen met hinten van vanille en licht Provençaals gekruid . In de mond opnieuw fijn en krokant fruit . De wijn heeft een zeer goed evenwicht tussen fruitige levendigheid en beheerste alcohol. Lange en elegante finale. Om nu al te genieten maar kan ook zonder problemen jaren bewaard worden ; jawel ook zo’n rosé komt jaren later verrassend uit de hoek en juist dat maakt de wijnen van Ott  zo uniek.

Domaines Ott* –  Clos Mireille – Blanc de Blancs –  2016 – Côtes de Provence

Dit domein in de buurt van Brégançon, omvat 70ha waarvan het merendeel beplant zijn de Bordeauxse sémillon en de Provençaalse rolle ( ook bekend als vermentino) Het domein is ideaal gelegen op een terras van leisteen dat uitgeeft op de Middellandse Zee die zorgt voor een bijzonder microklimaat. Clos Mireille, met zijn Blanc de Blancs,  staat gekend als de geboorteplaats van de beste witte wijn uit de regio.
Deze blend van 70% sémillon en 30% rolle ( in de plaats van de vroeger gebruikte ugni blanc) heeft een intens schitterende goudgele kleur. In de neus krijgen we  aroma’s van  abrikoos, witte bloemen wat kruidige honing en een mespuntje peper. In de mond opnieuw fris fruit , sappige meloenen gedragen door een romige vlezigheid die zeer elegant en mineralig eindigt in een heel lange sappige finale. Een perfect evenwichtige wijn die zijdezacht matuur  en verleidelijk jong hunkert naar het gezelschap van culinaire grootmeesters. Een gevaarlijke dame deze blanke Clos Mireille.

Domaines Ott* – Château Romassan –  Coeur de Grain rouge 2014 – Bandol

Het Château zelf wordt omringd door zo’n 25 ha wijngaarden op een ondergrond van schiste: ideale ondergrond voor een elegante mourvèdre. De overige percelen  – met kalk en zanderige mergel – liggen als een mozaïek verspreid over de hele appellatie. Ondergrond, de ligging vlakbij de  temperatuurs temperende Middellandse zee met haar benevelende wind zorgen voor een optimale rijping van de dikhuidige mourvèdre, die er van houdt om ‘ met de voeten in het water en het hoofd onder de zon te staan’: kortom thuis is in Bandol.
Deze Bandol is een assemblage van 95%  mourvèdre en wat grenache. Deze wijn rijpte gedurende 18 tot 20 maanden op eikenhouten foeders . In  het glas heeft deze bloedrode Bandol  een complexe neus van rood en zwart fruit versierd met de typische Provencaalse kruiden en een hint van zoethout. De tannines zijn zijdezacht en mooi toegedekt met fris rood en zwart fruit. Het harmonische geheel culmineert in een bijzonder lange en sappige finale. Een zuiderse krachtige Bandol die zich vooral karakteriseert door zijn noordelijke elegantie en finesse. Een wijn die nu al zeer genietbaar is maar tegelijk een prachtig bewaarpotentieel heeft.

www.domaines-ott.com
www.young-charly.com

Johan de Groef

Voor meer “Portret”, klik hier

Geef een reactie