Vignes Buissonnières in Pic Saint Loup

19/10/2015 - Een mooie naam voor een wijntoeristische activiteit. Het concept is gedurfd. En in realiteit verbluffend in zijn genre. Een wandeling van 6,5 km door garrigue, valleien, diep uitgesleten kloven, ravijnen en wijngaarden. Dit alles onder het waakzame oog van de Pic Saint Loup. Naast de wijngaarden zijn er de olijfbomen, groene eiken, aleppoden, muskaatbomen en struiken met tijm, laurier en rozemarijn die voor parfums zorgen. Zes smakelijke pitstops bakenen het parcours af, aangevuld met een proeverij van 72 wijnen. Daar gaan we!

Zaterdag 13 juni 2015, 10.30 uur: tal van auto’s staan reeds geparkeerd op een terrein van gras, modder en stro. De lucht twijfelt tussen zonnig en bewolkt, maar de temperatuur is oké. Alleszins beter dan de avond voordien toen het stormde en pijpenstelen regende, wat een serieuze domper op de sfeer zette. De eerste wandelaars zijn er al, de voorbode van zo’n 1600 personen die vandaag verwacht worden – de andere 1600 zijn voor morgen – en zijn op weg naar de start. Daar worden strohoeden uitgedeeld, een wijnglas en tickets die kunnen omgeruild worden op een van de zes degustatieposten. Voor elk van die posten, met tal van tenten, tafels en stoelen, werd er plaats gemaakt door de garrigue weg te halen. Geen wonder dat dit weekend niet minder dan zes maanden voorbereiding vroeg. Vanaf de start en de 6,5 km die daarop volgen passeert een lange sliert wandelaars de diverse degustatieposten: van de aperitief- tot de dessertpost, met daartussenin die van de koude en warme voorgerechten, de warme hoofdgerechten en de kazen. Aan elke stop stellen 10 tot 12 wijnbouwers hun wijnen voor die uiteraard kunnen geproefd worden. Alles verloopt in een zeer gemoedelijke atmosfeer, met wijnen waar een mens blij van wordt. 

PIC2 1

Appellation Languedoc Pic Saint Loup

Het is een soort van lange gang, een geologische brede kloof die in het noorden tot aan de uitlopers van de Cévennes reikt en het het zuiden tot aan de rand van Montpellier. Te midden van de garrigue, met hier en daar kleine dorpjes, steekt de Pic Saint Loup daar bovenuit. Met zijn hoogte van 658 m domineert hij het landschap. Daartegenover ligt de Hortus, een afgerond massief omringd door een lange kalkachtige klif dat de westelijke zone van de AOP afbakent tussen Corconne in het noorden en Valflaunès. Een tweede kalkplateau rondt de volledige wijnstreek af. Deze stopt in Saint-Gely-du-Fesc, op amper 15 km van Montpellier. Geen wonder dat de stad Montpellier sterk gelinkt is aan de wijnstreek van de Pic. In totaal kan er 3000 ha verbouwd worden, maar vandaag wordt er slechts 900 ha verbouwd door 66 domeinen, waarvan 3 coöperaties.

Specifieke eigenschappen

De bodems van de appellatie zijn gekoppeld aan de opheffing van de Pyreneeën zo’n 40 miljoen jaar geleden en het ontstaan van de Middellandse Zee. Geruggesteund door de eerste uitlopers van de Cévennes bezit deze wijnstreek een enorm gevarieerd palet aan bodemstructuren: harde kalksteen, zachte kalksteen, conglomeraat, dolomiet, puin, kalkafzettingsgesteente en mergel. Opvallend zijn de vele breuklijnen en ineenstortingen die het landschap markeren, waarvan deze die noordoost-zuidwest georiënteerd is voor een brede kloof zorgde gevuld met sediment van klei en kalk. De wijnstokken staan in de valleien aangeplant, terwijl de hellingen van de kliffen bedekt zijn met groene eiken. De wijnpercelen zijn omringd door garrigue, min of meer bebost met tal van mediterrane boomsoorten. Dit heeft tal van fytosanitaire voordelen maar ook qua biodiversiteit is dat nuttig.
Syrah is heer en meester. De liggingen naar het noorden bevallen hem uitstekend, net zoals de diepe mergelbodems. Wijngaarden die naar het zuiden gericht zijn, zijn prima voor mourvèdre. Grenache daarentegen gedijt goed op minder diepe mergelbodems. Met hun drieën zorgen ze voor 70% van de totale aanplant. Cinsault en carignan spelen een bijrol. Er staan ook witte druivenrassen aangeplant : grenache, vermentino, roussanne, marsanne, viognier … Maar wit kan geen aanspraak maken op de vermelding Pic Saint Loup. Sedert de overgang naar AOC in 1985 werd er geen enkele aanvraag ingediend, dus komen de witte wijnen op de markt onder de noemer van AOP Languedoc.

 

Banniere Sud de France 960px X 180px_3

 

Minder typisch Languedoc

Een ander groot aspect is het klimaat. Terwijl de zomermaanden warm en droog zijn, zijn de herfst en de winter koud en regenachtig. Er valt relatief veel neerslag: 700 tot 1000 mm/m2 per jaar. De hoogte varieert van 80 tot 400 meter, waardoor de temperatuurverschillen vrij groot zijn. Daarnaast waait er meestal een gematigde tramontane, terwijl de impact van de vochtige zeewind beperkt blijft. Door de frisse en droge wind die de druiven droog blaast, krijgt de wijngaard weinig met ziektes af te rekenen.
Door de ligging in het noorden tegen de uitlopers van de Cévennes en in het zuiden tegen de Middellandse Zee, is het weertype een mix van een continentaal en een mediterraan klimaat. Warme en droge zomermaanden, voorafgegaan door frisse lentes, worden afgewisseld met koude en regenachtige herfst- en wintermaanden. Met zijn positie als ‘schildwacht van de Cévennes’, oefent de Pic Saint Loup invloed uit op de hoeveelheid neerslag. Hier wordt jaarlijks een gemiddelde van 1000 mm gemeten, water dat nodig is voor de bodemgesteldheid en waardoor ook het watertekort in de zomermaanden wordt gecompenseerd. De streek van Pic Saint Loup kent trouwens het meeste neerslag van de hele Languedoc.
Ook de temperaturen zijn heel karakteristiek, vooral de grote verschillen ervan. Grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht worden er opgetekend in de periode van de verkleuring (véraison), wat bijdraagt tot een uitstekende rijping van de druiven die nadien voor frisse en evenwichtige wijnen zorgen. Dit betekent wel dat de wijnen van Pic Saint Loup minder genereus zijn, minder krachtig dan in andere appellaties van Languedoc. Sommige wijnen doen zelfs aan syrahwijnen van de noordelijke Rhône denken, weliswaar met meer kracht. De frisheid daarentegen is omnipresent.

Wijnproeverijen en favoriete wijnen

Valflaunes-A.Reynaud 1

Tussen 19 april en 13 juni 2015 nam ik deel aan drie degustaties van rode Pic Saint Loup-wijnen. Hierdoor kon ik me een beter en preciezer idee vormen van de typiciteit ervan. Natuurlijk speelde ook het weer een belangrijke rol in de diverse wijnjaren en had dat eveneens invloed op het karakter van de wijnen. Zo zijn de wijnen van 2013 meer speels en vlot dan die van 2012. Bijna tegenovergesteld zelfs, want 2012 is eerder serieus. De wijnen van 2011 zijn op hun beurt meer fluwelig en met minder zuren. Hieronder volgen mijn favoriete wijnen binnen de drie reeksen die ik proefde. 

1/ Proeverij in het kader van de week Terroir et Millésime in Montpellier
(17 wijnen blind geproefd)

pic-saint-loup 1

 

2/ Proeverij van het syndicaat Pic Saint Loup in Valflaunès
(33 wijnen blind geproefd)

pic-saint-loup 2 1

pic-saint-loup 2 2

3/ Proeverij tijdens Vignes Buissonnières
(72 voorgestelde wijnen, ongeveer 50% geproefd – niet blind)

pic-saint-loup 3

De wijnen die ik opnieuw goed vond en hierboven reeds aangehaald werden, worden in deze reeks niet opnieuw aangeduid.

Bernard Arnouldarnould

Voor meer “Dossier IVV”, klik hier

Terroirs Pic St Loup 1

Geef een reactie