Vijf primeurs van Beaucastel

11/09/2018 - Château de Beaucastel is zowat een icoon in Châteauneuf-du-Pape. De zin om er een paar flessen van in onze wijnkelder te hebben is vrijwel onweerstaanbaar. Dus waarom zouden ze geen wijnen ‘in primeur’ voorstellen, zoals dat elders het geval is?

Primeur?

Het idee van de familie Perrin is de wijnen van Beaucastel de plaats geven die ze verdienen, die van topwijnen. Wijnen ‘in primeur’ aanbieden zorgt ervoor dat het domein ook meer aanzien krijgt. Deze jaarlijkse afspraak voor wijnliefhebbers en professionals roept overigens telkens goede herinneringen op. De familie stelde het reeds voor in andere landen, maar voortaan wordt ook België aan de lijst toegevoegd, met daarbovenop enkele grote formaten.

Het wijnjaar?

Voor de vijf voorgestelde wijnen is dat 2017, een wijnjaar dat alle records brak. Eind 2016 had de streek te maken met overvloedige regenval, waarna het koud en droog werd. Vervolgens werd het warm en zorgde dat voor bijna acht maanden van droogte, maar gelukkig zonder veel waterstress ondanks 2017 een van de meest warme zomers kende. De oogstperiode was lang en uitgebreid. Midden augustus werden de eerste witte druiven geplukt, maar voor Gigondas was het wachten tot begin september, voor Vinsobres bijna tot eind september en voor de mourvèdre van Beaucastel tot begin oktober. « Alle druivenrassen waren vrij snel rijp, behalve de mourvèdre. We willen mourvèdre oogsten wanneer die perfect rijp is, pas dan is deze druif echt schitterend en daar houden we van », vertelt Matthieu Perrin. Volgens hem is 2017 een mix van finesse, rijpheid, frisheid en een mooie structuur. Een beetje zoals de wijnen van 2007 die op hun rijpheid moesten wachten na een middelmatige lente. De wijnen van 2017 zijn dus alvast veelbelovend en worden binnenkort gebotteld.

Snel profiteren !

Deze vijf primeurwijnen zijn heel de maand september verkrijgbaar, maar bieden tegelijk een dubbel voordeel aan : hun uiteraard zeer interessante prijs, maar vooral ook de paar grote formaten die enkel tijdens de primeurmaand verkrijgbaar zijn. De unieke gelegenheid dus voor enkele magnums (1,5 l) en jéroboams (3 l) Château de Beaucastel Châteauneuf-du-Pape 2017 of magnums van Coudoulet de Beaucastel 2017 en Domaine du Clos des Tourelles Gigondas 2017.

Enkele proefnotities van de voorgestelde primeurwijnen

Domaine du Clos des Tourelles 2017 – Gigondas
Famille Perrin Sélections Parcellaires

Karmijnrood met paars, geurend naar aromatische planten die aan de garrigue doen denken, waarna de bladeren ervan besmeurd worden met rood fruit. In de smaak valt meteen de dichte structuur met de strakke tannines op, maar ook de sappigheid. Sap van rode aalbessen en aardbeien kleuren de ietwat ruwe textuur, licht uitstekende puntjes die het karakter van deze Gigondas versterken die vandaag nog behoorlijk streng is. De fijne finale met daarin impressies van oude rozenvariëteiten doet een elegante toekomst vermoeden.
Een blend van hoofdzakelijk grenache aangeplant op safre (zanderige bodem) met syrah. Inkuiping van de volledige oogst met eigen gisten. Opvoeding van 15 maanden in foeders. 

L’Argnée Vieilles Vignes 2017 – Gigondas
Famille Perrin Sélections Parcellaires

Granaatrood met karmozijn, ruikend naar zwarte kersen, frambozen en bramen die vergezeld worden van blauwe bosbessen die op een kiezelgrond lijken te groeien en voor een mineraal accent zorgen. Enkele tonen van cacao met een wolkje melk zorgen voor extra smakelijkheid. De sappige smaak met zijn knapperige tanninestructuur laat een kruidige jus vrij. De frisheid zet het fruit mooi in de verf, onderstreept door gentiaan waarvan het elegante bitter voor een finale met gekonfijt fruit zorgt.
Klein zanderig perceel van minder dan 1 ha met daarop grenache van vóór de druifluisplaag van meer dan 100 jaar oud. De opbrengst is zeer laag met slechts een productie van 1500 flessen per jaar. De oogst wordt niet ontsteeld en krijgt een inkuiping van 13 dagen met overpompen (remontages). Opvoeding van 1 jaar in gebruikte foeders (tweede wijn). 

Les Hauts de Julien vieilles Vignes 2017 – Vinsobres
Famille Perrin Sélections Parcellaires

Karmozijnrood met paars, heerlijk ruikend naar een fruitige mix van rode aalbessen, bramen, frambozen en zwarte bessen, afgewerkt met het ietwat harsachtige parfum van terpentijnboom en het licht gerookte van muskaatnoot. Een geheel dat heel zuiders aandoet en waar nog een zwarte olijf aan wordt toegevoegd. De zijdezachte textuur met zijn nog wat tanninerijk reliëf belet echter niet dat we hem vandaag reeds zouden willen drinken, zo smakelijk is deze wijn!
Blend van 50% syrah en 50% grenache van meer dan 90 jaar oud die aangeplant staan op oude terrassen met zeer veel keien op 300 m hoogte. Opvoeding in tanks en 15% in barriques. 

Côtes du Rhône Coudoulet Rouge 2017 – Château de Beaucastel

De kleur is paars violet, ruikend naar bosaardbeien en zwarte bessen gekruid met peper, onderstreept door zoethout en omcirkeld door een kringel rook. De bijna eenvoudige en soepele smaak bezit niettemin een fraai potentieel, een fris sap waarvan het kruidig karakter wordt versterkt door enkele mespuntjes kardemom en korianderzaadjes. Dit alles zorgt voor een aangename Côtes du Rhône met de structuur van een kleine Châteauneuf, met in de lengte een knappe mengeling van fruit en specerijen.
Assemblage van 40% grenache, 30% mourvèdre, 20% syrah en 10% cinsault die aangeplant staan op maritieme kalkzandsteen bedekt met rolkeien, een gelijkaardige bodem als die voor de Châteauneuf, de wijngaard die aan de overkant van de weg ligt. Manuele oogst, verwarmen van de oogst tot 80°C met volledige trossen (schillen), afkoelen tot 20°C. Klassieke maceratie in betonnen kuipen gedurende 12 dagen. Assemblage van de diverse druivenrassen die elk apart gevinifieerd worden na de malolactische gisting. Opvoeding van 6 maand in foeders. 

Châteauneuf-du-Pape Rouge 2017 – Château de Beaucastel

Donker violet met aroma’s van zwarte bessen, zoethout en anijs die onmiddellijk zin geven om te proeven. De smaak verbaast door zijn opmerkelijke elegantie, te wijten aan de enorme finesse van de tanninestructuur, het geraffineerde fruit en de frisse en zachte textuur. Aan de zwarte bessen worden blauwe bosbessen en zwarte kersen toegevoegd, geparfumeerd met amandelpasta. De zachte specerijen en toetsen van zwarte chocolade zorgen voor extra smakelijkheid en raffinement. En vervolgens is er ook die minerale impressie op de achtergrond die de luchtige stijl van deze wijn versterkt en bijdraagt tot de harmonie van deze prachtige Châteauneuf.
Assemblage van 13 druivenrassen die in het noordelijke deel van de appellatie staan aangeplant op oude terrassen van de Rhône. De bodem bestaat uit rolkeien op een laag van klei en zand met een ondergrond van kalk. Blend van 30% grenache, 30% mourvèdre, 15% syrah, 10% counoise, 5% cinsault en vaccarèse, gekoppeld aan terret noir, muscardin, clairette, picpoul, picardan, bourboulenc en roussanne voor de overige 10%. Elk druivenras wordt afzonderlijk en manueel geoogst. De vinificatie gaat door in conische houten vaten voor de reductieve druivenrassen (syrah, mourvèdre) en in traditionele kuipen van beton en geëmailleerde zandsteen voor de oxidatieve variëteiten (alle andere). Na de malolactische gisting worden de verschillende druivenrassen geblend, waarna de wijn 1 jaar in foeders gaat.

 « Al deze geproefde wijnen zijn uiteraard nog ‘baby’s’ en moeten nog verder worden opgevoed. Maar vandaag kunnen we reeds appreciëren wat we jaar na jaar proberen doen, de assemblage van de percelen, de druivenrassen, de verschillende vaten, dat is onze knowhow, of liever, het beste van Beaucastel », aldus nog Matthieu Perrin.

http://familleperrin.com
www.lescavesdebordeaux.behttp://fr.vitisvin.behttp://crombewines.comwww.sobelvin.behttp://altavina.bewww.justwine.bewww.albodrinks.bewww.vaneccelpoel.bewww.cinoco.com – www.vigneronprovencal.bewww.thegrape1870.behttps://lodge-wines.bewww.wijnhandeldebrabandere.bewww.wijnhuisblommaert.bewww.thienpontwine.comknott@skynet.be – www.residence-wijnen.nlwww.sauterwijnen.nl

Marc Vanhellemont

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Geef een reactie