Roussillon Villages & Crus: een smakelijke selectie

29/11/2017 - Roussillonwijnen staan vrijwel constant garant voor aangename verrassingen, hetzij als eenvoudige Côtes du Roussillon, VDN of zoals hier als Villages en Crus. Zelfs de betere wijnen die gemaakt zijn om te bewaren blijven toegankelijk, zowel wat het drinkplezier betreft als op gebied van prijs-kwaliteitverhouding. Dit is onze selectie van het moment.

Een handvol witte wijnen

Drie knappe wijnen, die in tegenstelling met rood en rosé binnen deze AOP pas erkend werden in 2002.

Chrysopée 2016 Collioure Domaine Bila-Haut

Helder goudgroen van kleur, geurend naar limoen met fijne accenten van vanille en witte peper. Het fruit is super krokant, veel citrus, maar ook peer en sterfruit zitten erin. Met een minerale trek worden al deze bijna levende aroma’s onderstreept. In de lengte komen er specerijen tevoorschijn die over het fruit gestrooid worden.
Blend van 90% grenache gris en 10% grenache blanc die aangeplant staan op schistbodems. Opvoeding van 6 maand in demi-muids met bâtonnage van de lies gedurende de eerste 2 maanden.
www.chapoutier.com
www.delhaize.be

Les Canadells 2016 Collioure Domaine de la Tour Vieille

Goudgeel met een groene schijn, zonovergoten, net zoals zijn geur van gekonfijte citroen. Maar ook citrusvruchten ruiken we, engelwortel, witte vijgen en groene olijven. En dan is er ook dat accent van jodium van de zee, zonder de aardse impressies van natte stukken schist te vergeten, vochtig door het opspattend zeewater, tegelijk licht en intens, die beide voor een minerale afdruk in de smaak zorgen. Een frisse wijn dus die vlot wegdrinkt en ons overrompelt met florale en fruitige smaken in de licht houtachtige en door fruit en bloemen doorweekte textuur.
Assemblage van 25% grenache blanc, 25% grenache gris, 10% roussanne, 20% macabeu en 20% vermentino die aangeplant staan op een laag vrijwel intacte schist aan de oppervlakte. Directe persing voor de grenache gris en schilmaceratie voor de rest. Gisting in barriques voor 30% van de wijn met regelmatige bâtonnages. Opvoeding in contact met de lies tot aan de botteling.
www.latourvieille.com
www.cavedesoblats.com – www.vinotheek.be

Inspiration Minérale 2016 Collioure Domaine Saint Sébastien

Geelgroen met een geur die aan gekonfijte citroen doet denken, bergamot en gele vruchten onderstreept door een mespunt kurkuma en witte peper. De frisse smaak roept impressies op van een citroentaartje, fris en krokant, maar ook zacht en bitter. Het friszure begeleidt ons van begin tot eind en zet de indrukken van citrusvruchten, perziken, abrikozen en meloen meer in de verf, smaken die samensmelten en veranderen in een cassata.
Assemblage van 90% grenache gris en 10% grenache blanc. Onmiddellijke persing en vinificatie in vaten van 400 liter aan 18°C. Dagelijkse bâtonnage gedurende 15 dagen van zodra de gisting gestopt is. Opvoeding van 1 jaar in nieuwe vaten van 400 liter.
www.domaine-st-sebastien.com

Een lot rode wijnen

Collioure

Typisch voor rode collioure is hun accent van jodium, zo dicht bij de Middellandse Zee en het opspattend zoute zeewater.

La Pinède 2016 Collioure Domaine de la Tour Vieille

Paars robijnrood met in de geur onmiddellijk accenten van zwart fruit waarin we verse vijgen herkennen, zwarte bessen en druiven met een toets die aan zwarte muscat de hambourg doet denken. Vleugjes jodiumachtig opspattend zeewater vermengen zich met fruitige impressies, maar ook met oosterse specerijen. De smaak verrast door zijn rondheid met puntige tannines die als wilde zijde overkomen, fris en sappig, ergens schommelend tussen streng en smakelijk.
Blend van 60% grenache noir, 30% mourvèdre en 10% carignan die op schist staan aangeplant. Lange maceratie en opvoeding in tanks.
www.latourvieille.com
www.cavedesoblats.com– www.vinotheek.be

Arqueta 2015 Collioure Famille Lafage

Karmozijn granaatrood met in het begin geuren van zwarte aardbeien en bramen, gevolgd door olijven en verse dadels, zonovergoten fruit en kardemom. De smeuïge smaaktextuur charmeert door zijn breedte. Fruit en kruiden overweldigen ons palet, geholpen door frisse tonen, en blijven schaamteloos maar vooral heerlijk overeind staan. Een rijke en krachtige wijn met een genereus karakter.
Blend van 70% grenache noir, 10% syrah, 5% carignan en 5% grenache gris die op verbrokkelde en brosse bruine schist staan aangeplant. Vinificatie van alle 4 druivenrassen in dezelfde tank aan 25°C en maceratie van 4 weken. Opvoeding van 6 maanden in Bourgondische vaten.
www.domaine-lafage.com
www.wine-not.be  – www.sobelvin.bewww.terroirnv.bewww.vitisvin.bewww.lescavesdebordeaux.bewww.nieuwpoortsewijnhandel.bewww.portovino.bewww.b-en-co.be

Villages Latour de France

Terroir van schist dat voor een streng wijnkarakter zorgt, maar dat we heel even links moeten laten liggen om het genereuze te kunnen beoordelen.

2016 Côtes du Roussillon Villages Latour de France Domaine Rancy

Granaatrood karmozijn met van in het begin geuren van garrigue waar het aroma van terpentijnboom die van tijm en salie overheerst, gevolgd door sap van aardbeiboomvruchten dat de rozemarijn en bloemen van extra kleur voorziet. Karaktervol en rechtlijnig van smaak, waarin opnieuw al deze aromatische planten terugkomen. Strak en ietwat streng ook van smaak, wat echter afgezwakt wordt dankzij het heerlijke sap van bramen en blauwe bosbessen, met strakke maar rijpe tannines.
Blend van 45% mourvèdre, 35% carignan en 20% grenache aangeplant op bruine schist. Maceratie van 3 weken. Opvoeding in betonnen cuves.
www.domaine-rancy.com
www.wine-not.be

Côtes du Roussillon Les Aspres

Deze benjamin van de Côtes du Roussillon Villages (vanaf 2017) houdt ervan om zijn bodem van rolkeien en kalkachtige grind over te brengen naar de wijnen. Ietwat ruige wijnen zijn het, maar waanzinnig elegant.

Les Pierres Plates 2015 Côtes du Roussillon Les Aspres Terrassous

Granaatrood karmozijn met een charmante geur van vleugjes rood fruit, marmelade van zwarte aardbeien en frambozen, vermengd met gepeperde vijgen. In de elegente smaak komen al deze indrukken terug, opgefrist met citrusvruchten en onderstreept door zoethout en peper. De fijne tannines verhinderen op geen enkel moment het fruitige. Een geraffineerde wijn.
Assemblage van 67% syrah, 17% grenache en 16% mourvèdre die staan aangeplant op schist of kalkachtige schilfers. Maceratie van 3 weken. Malolactische gisting op vat. Opvoeding in vernieuwde vaten, waarvan 1/3 nieuw.
www.terrassous.com
www.wine-not.be

Cana 2016 Côtes du Roussillon Les Aspres Domaine Ferrer Ribière

Zwart robijnrood met een geur van stenen, die wat geduld vraagt vooraleer er enkele vleugjes fruit, specerijen en ook bloemen vrijkomen. Een beetje zoals een oude roos die tussen de keien groeit, de blaadjes besmeurd met sap van zwarte bessen en kersen, afgewerkt met nootmuskaat en komijn. In het verlengde ervan ligt de smaak, tannines op kop, heel streng, een strengheid die niet onmiddellijk lijkt weg te ebben. We moeten de wijn overhalen, hem goed ronddraaien in het glas, opdat hij eindelijk enkele impressies van fruit vrijgeeft, maar nog steeds fink gekruid. Een wijn met een sterk karakter.
Assemblage van 45% mourvèdre, 45% syrah en 10% grenache. Opvoeding in demi‐muids.
www.vinferrerribiere.com

Léa 2015 Côtes du Roussillon Les Aspres Domaine Lafage

Donker granaatrood met in de geur impressies van vijgenblad, gevolgd door tomaat, waarna er indrukken van blauwe pruimen en veenbessen vrijkomen met wat verse munt. De smaak is sappig en smakelijk, met daarin rode bessen, frambozen en zwarte bessen die ons palet helemaal innemen met hun fijne maar nadrukkelijke smaakimpressies. De elegante tanninestructuur en de subtiele frisheid zorgen voor extra smaakplezier. Een super sympathieke wijn.
Blend van 50% grenache, 30% carignan en 20% syrah die op terrassen staan aangeplant, de krommingen volgend op zo’n 400 meter hoogte. Gedurende 15 maanden krijgt de wijn een opvoeding in Bourgondische vaten.
www.domaine-lafage.com
www.wine-not.be  – www.sobelvin.bewww.terroirnv.bewww.vitisvin.bewww.lescavesdebordeaux.bewww.nieuwpoortsewijnhandel.bewww.portovino.bewww.b-en-co.be

Maury sec

Sec … om het verschil goed aan te duiden tegenover de beroemde VDN van hetzelfde terroir. Veel fruit en een goed verankerde structuur zijn kenmerkend voor deze wijnen.

Kerbuccio 2015 Maury sec Château Saint-Roch

Paars violet, met de explosieve geur van een granaatappel die zijn licht gerookte aroma’s verspreidt en deze mixt met aardbeien, braambessen en vijgen. De smaak lijkt zacht en braaf, maar dat is buiten de kracht van de bessen gerekend die razendsnel hun fruitige aroma’s vrijgeven. Dit alles wordt onderstreept door specerijen en planten van de garrigue, waar salie en muskaatnoot het fruit bedekken met hun karaktervolle bitters. Een zeer karaktervolle wijn.
Assemblage van 60% grenache, 35% syrah en 5% mourvèdre met een gemiddelde leeftijd van 50 jaar, aangeplant op schist en zwarte mergel. Maceratie van 4 tot 5 weken. Van de wijn wordt 1/3 opgevoed in vaten van 500 liter, dit gedurende 6 tot 9 maanden. De rest verblijft in cementen cuves.
www.chateausaintroch.fr
www.oliviervins.comwww.entrepotduvin.bewww.wijnhandelvandenbossche.bewww.twinus.bewww.lesamisduvinmalle.be

N vers le Nord 2016 Maury sec Mas Amiel

Bloedrood robijn, met delicate geurimpressies van rode vruchten, helemaal op het einde gekleurd met frambozen, kersen en rode aalbessen. Onmiddellijk zorgt dit alles voor een frisse indruk. Een frisheid die in de smaak bevestigd wordt. Deze frisheid spreidt zich uit en besmeurt de zijdezachte tanninestructuur en het eerder waargenomen fruit, waaraan enkele takjes lavendel worden toegevoegd, kwestie van deze vrolijke wijn nog eleganter te maken.
Assemblage van 90% grenache en 10% syrah die aangeplant staan op zandsteenachtige schist, blauwgrijze kalk en klei. Opvoeding in betonnen cuves.
www.masamiel.fr
www.young-charly.euwww.albertkint.be

Initial 2015 Maury sec Mas Amiel

Paars violet met een ietwat gerookte geur, zoals van geroosterde kastanjes, gepeperd en krachtig onderstreept door zoethout. Het fruit, dat is voor later. Vijgen, dadels, sleepruimen en wijnperziken komen pas nadien naar voren. In de smaak is het net hetzelfde: het getoaste, de strakke tannines, het bittere, allemaal impressies die vervolgens kopje onder gaan in het sappige en het vlezige van het fruit. Een sappigheid die over een minerale laag loopt, over een kristalhelder reliëf, waardoor het strenge karakter wordt weggegomd en we overblijven met niets dan perfect gekruid fruit. Een zeer complexe wijn.
Blend van grenache, syrah en carignan die op schist staan aangeplant. Opvoeding van 10 maanden, voor 10% in houten vaten en 90% in betonnen cuves.
www.masamiel.fr
www.young-charly.eu  – www.albertkint.be

Marc Vanhellemont

 Voor meer IVV dossiers, klik hier

Geef een reactie