Viña Real, een duik in de moderniteit

20/01/2020 - Behoorlijk impressionant, deze bodega. Wanneer we van Laguardia komen, van het westen richting Logroño, duikt er in het landschap opeens iets op...

Het lijkt alsof er op de heuvel een immense schijf is ingeslagen! Even denken we aan een ufo of aan een flink uit de kluiten gewassen yurt. NEE! Het is heel eenvoudig de bovenkant van een gigantisch vat dat te midden van de helling werd neergepoot. De Franse architect Philippe Maziéres heeft voor de bouw van dit buitengewoon complex, gezien de geschiedenis van CVNE die in de jaren 1920 het merk Viña Real lanceerden, er wellicht naar willen verwijzen. Hier, in de streek van Rioja Alavesa was Viña Real een van de eerste domeinen die hun wijnen in barriques lieten rijpen. Van bij de start wil dit wijndomein het evenwicht behouden tussen traditie en moderniteit. Wanneer we in de wijngaarden wandelen die rondom dit gebouw staan aangeplant, worden we aangetrokken door de bijzondere architectuur van dit complex: het is daar dat de wijn gemaakt wordt! Dit bouwwerk met zijn enorme kelder is een must om te bezoeken. De binnenkant is even indrukwekkend als de buitenkant, cirkelvormig en met een schitterende inrichting.

De architectuur verrast, zoveel is zeker, maar hoe zit het met de wijnen? De druiven genieten alvast van een vrij beschermd klimaat. Het Cantabrisch gebergte houdt de invloeden van over de Atlantische Oceaan deels tegen, terwijl de Ebrorivier de grote temperatuurverschillen tempert. Wat de bodems betreft, die zijn meestal op basis van kalkpuin en kalkachtige colluvia op een onderlaag van klei, soms vermengd met oude aanslibbingen.

Het gamma 

Wit, rosé en rood, ze hebben het allemaal.

Viña Real (blanco) Barrel Fermented 2017 Rioja 

Witgoud en geurend naar oranjebloesem en brem, gevolgd door impressies van hooi dat door de zon wordt geroosterd. De smaak is fris, met geen spoor van oxidatie. Niet onbelangrijk, gezien deze witte rioja volledig op basis is van viura (macabeo), een druivenras dat daar zeer gevoelig voor is. Deze wijn is uiteraard nog jong, wat vandaag voor indrukken zorgt van flink gekruide geleien van wit en geel fruit, heel open en mineraal, met geen allusie richting de houtlagering (dat nochtans in het groot op het etiket staat). Tenslotte is er de lange afdronk, een voorteken van de fijne smaken die nog komen moeten.
Manuele oogst, koude maceratie van 6 tot 8 uur, zachte persing en gisting van 15 tot 20 dagen in barriques van Amerikaanse eik aan een lage temperatuur. Opvoeding van 6 maand in barriques ‘sur lies’ met regelmatige bâtonnages.

Viña Real rosado 2018 Rioja 

De kleur zit ergens tussen zalmroze en perzik, gevolgd door geurimpressies van fijn fruit. Friszuur van smaak doet hij denken aan sap van perziken en abrikozen vermengd met citruszeste, citroen en mandarijn.
Deze rosé volgens de saignéemethode is op basis van perfect rijp geoogste grenache, syrah en viura. De gisting aan 16°C duurt 20 tot 25 dagen, met een opvoeding in cuves.

Viña Real Crianza 2015 Rioja 

Granaatrood met een hint van bister. De geur doet denken aan rood fruit met licht gerookte peper, fruit waarin de zwarte bessen en aardbeien goed tot uiting komen. Het elegante van deze wijn valt meteen in de smaak, ondanks zijn strakke tannines die echter mooi rijp zijn. Concentratie en een minerale basis vormen de structuur van deze wijn, tegelijk karaktervol en genereus. Een structuur waaraan een mix van goed gekruid rood en zwart fruit wordt vastgehaakt. Maar de smaak is ook fris, een frisheid die het smeuïge van de textuur in evenwicht brengt. De luchtige afdronk geeft zin om snel een tweede slok te drinken.
Manuele oogst die vervolgens ontsteeld wordt. Koude maceratie in inox tanks alvorens de alcoholische en malolactische gistingen van start gaan. Na de malolactaatgisting verblijft de wijn 14 maanden in barriques van Franse en Amerikaanse eik, gevolgd door nog 6 maanden flesrijping. Assemblage van 90% tempranillo en 10% garnacha, mazuelo en graciano.

Viña Real Reserva 2014 Rioja

Granaatrood met karmozijn, ruikend naar vruchtvlees van zwarte bessen, frambozen en aardbeien die starten met konfijten, onderstreept door een licht getoaste indruk. Uitermate elegant en karaktervol: un hidalgo de verdad! Met een afgemeten generositeit biedt hij ons een mix van fruit en aromaten waarin we salie en tijm herkennen, bramen en blauwe bosbessen, bovenop het fruit van in de geur. De bessen zijn krokant gebleven, waardoor de wijn een jeugdige indruk bezit. Daarbovenop zorgt een licht bitter met de smaak van zoethout ervoor dat al deze aroma’s onderstreept worden. De lengte is mooi fruitig en kruidig.
Selectie per perceel van 90% tempranillo en 10% garnacha, mazuelo en graciano die manueel geoogst worden. Na een koude prefermentaire maceratie gaat de vergisting door in inox tanks. De opvoeding van 22 maanden vindt plaats in nieuwe barriques en in vaten van één wijn, meer Franse eik dan Amerikaanse. Vervolgens rijpt de wijn nog 6 maanden op fles.

Viña Real Gran Reserva 2012 Rioja

Diep granaatrood en ruikend naar geroosterde cacaobonen, waardoor het water ons onmiddellijk in de mond komt. Deze cacao verandert nadien richting een ganache van donkere chocolade met gepeperde aardbeien, marashinokersen en gekonfijte kumquats. De frisse smaak verrast door zijn geraffineerde aroma’s van citrusvruchten die versterkt worden door het gracieuze bitter van gentiaan. De nog goed aanwezige maar zijdezachte tannines zorgen voor extra structuur. De schitterende lengte van deze rioja, die nog steeds heel jong overkomt, belooft voor de toekomst.
Manuele oogst van 85% tempranillo, 10% graciano en 5% mazuelo. Gisting in inox tanks met remontages en délestages. Malolactische gisting in barriques van Franse en Amerikaanse eik. Opvoeding van 2 jaar met een rijping op fles tot wanneer de wijn zijn gewenste elegantie bezit.

Pagos de Viña Real 2015 Rioja 

Deze top-of-the-range is afkomstig van wijnstokken die meer dan 40 jaar oud zijn, tempranillodruiven met heel kleine bessen. Deze zeer geconcentreerde wijn laat zich vandaag moeilijk proeven. Hij heeft nog enkele jaren tijd nodig om zich te openen. Wat we alvast kunnen zeggen is dat zijn kleur, een fluwelig donker robijnrood, zin geeft om te proeven en veel potentieel bezit.
Deze 100% tempranillo wordt geoogst in kleine kistjes, waarna de druiven in kleine inox tanks vergist worden en de wijn nadien een opvoeding krijgt van 15 maanden in Franse eikenhouten barriques. 

Stuk voor stuk riojawijnen die verzoenend werken voor diegenen met herinneringen aan rioja’s ‘oude stijl’ met een karamelachtige stoffigheid. Viña Real biedt wijnen die corresponderen aan datgene wat we verwachten van fruitige en frisse wijnen met veel karakter en structuur. Bovendien biedt het gamma voldoende mogelijkheden om te voldoen aan ieders smaak.

www.cvne.com/en/tp-bodega/vina-real/
www.lewine.be 02 356 33 00

Marc Vanhellemont

Dossiers IVV, klik hier

Geef een reactie