Vino y puro : Gloria Cubana, of de allegorie van één avond.

28/08/2020 - Het silhouet van Pat Gordo, de Franse vriend van Pipo, schuift net voor mij het rokerige en luidruchtige barretje binnen. Het rumoer neemt wat af even bij het vertrek van de laatste klanten.

Elke derde donderdag sluit de patron nogal vroeg zijn keet, het is clubdag en dat betekent een avond met wolkenvolle guitigheid en vrolijkheid. Verstoken in de schaduw van Pat luister ik nieuwsgierig en curieus naar het Frans-Cubaanse gedachtewisseling.

De imposante gestalte neemt de rol van koning van de avond waar, zijn twee rechtopstaande scepters, een in elke hand, getuigen er voor. Hij zal met tussenpozen en volgens een grillig scenario en gastronomische bevliegingen regelmatig tussen beide komen.

Pipo, en ik ook, lonken naar de flessen, het lezen van de etiketten verhoogt het ongeduld. Mijnheer Zevief komt eindelijk naar de rokerstafel. Aanstekers en kurkentrekkers in aanslag, de meditatieve stilte doet zijn intrede.

Is het deze voor de winter te warme avond die de heer des huizes een frisse Rosé de  Provence doet schenken? Tracht hij de nieuwkomers te destabiliseren met een fantasierijk aperitief? Ik verdwaal even, verstrooid door die nieuwkomer, heb ik die frêle grijze wolk niet zien aankomen. Een wolk van geroosterde geuren, grijze peper en droge aarde ontsnappen aan elke ademhaling. De Gloria Cubana Gouden medaille Nr. 2 ontplooit zijn vleugels, omarmt parfumerend het zalmkleurig vocht dat aan de lippen gebracht wordt na het uitwasemen. De Mediterraan biedt zijn zachte kleur voor de tweede keer aan.

De Château Saint-Pierre, cuvée du Prieuré 99, vermengt zijn smeuïgheid van rood fruit, rode besjes en frambozen, met de romigheid van de Cubaan. Mineralig, de ene zowel als de andere, versmelten ze. De Provencaal biedt zijn structuur, tegelijkertijd strak verfrissend en vluchtig warm, vreemd nevelachtig harmonieus zoals een barbe à papa, die de krokante zachtheid van een pomme d’amour heeft.

Pat Corbo erg geïnteresseerd in het steekspel, serveert een vaste waarde: een Gewürtztrminer 98 van de Epfig wijngaard van het Domein Ostertag. Een weelde van oosterse geuren vult de ruimte. Rotsachtig en zacht nestelt de Elzasser een graantje suiker in de ziltige dekmantel. Het blijft er niet bij, wat verwelkte mandarijn, gekonfijte agave en papavers, verstrengelen zich met de rook tot een maliën waarvan e draderigheid zich ontspint in vlammend tentakels van citrus. Chinese theeïgheid kust de mond zijdezacht.

Niet branderig, niet prikkelend, evolueert de puro met simpele vriendelijkheid naar geroosterde amandel en warme was. Kaneel en gember komen zijn karakter benadrukken, dat nu een meer gekleurde compagnon vraagt.

Het antwoord komt als een schicht van Mijnheer Zevief: Australische Shiraz Bin 50 van Lindemans die onmiddellijk de warme macho kan verleiden. Prikkelende sensualiteit van zwarte bessenlikeur, pistache die betoveren door de valse zachtheid. Grijs als as, als gebroken peper, gelukkig. Maar wie is gloed? Komende van de andere kant van de wereld en meer rumoerig dan verleidend neemt ze de sigaar op aan haar borst. Als deze nu maar zijn pretenties wat afblaast. In dit huwelijk is het een kwestie van afwegen, de explosie dreigt.

Zachtmoedig als de Rivesaltes Vintage 98 van het Château de Casenove, beëindigt Pat het steekspel. Een branderig duel op een gesuikerde bede onderzoekt de mogelijkheden van dit laatste luik. In het nog rokende strijdperk weergalmt de geur van mokka en kruidkoek, droge biscuit en ansjovispastei. Rechtlijnig tot daar, begint de Cubaan zijn snorharen te krullen met kardemom en cacao, en prikkelt de tannines van de wijn. De alcoholrijke rijpheid van deze laatste laten aan de uitdijende toe een laatste maal fruitig uit de hoek te komen.

De drie kompanen nemen op delicate wijze afstand van de resterende twee centimeter. Enkele zilverachtige deeltjes dwarrelen nog ventjes op vooraleer in het kleine glazen graf te verdwijnen. Het is gedaan.

De Gloria Cubana – Module: gouden medaille nr. 4 (palmitas)

Het dekblad: redelijk fijn en met duidelijke nerven.
Kleur: colorado claro
Compactheid: onregelmatig, soepel aan het begin, vast aan het mondstuk.
Neus: discrete vochtig houtachtig.
Rokerigheid: intens, kruidig (gember), nat leder met toontje van zweet
Trekt gemakkelijk
Aanzet: onmiddellijk veel kracht, natte aarde en champignons

Verwachting: interessante aromatisch volheid. De sigaar blijft krachtig, maar niet verzadigend op dit moment. Steeds die tonen van champignons, maar ook gember en komijn.

Naar het einde: de kruidigheid wordt sterker, de smaakkracht neemt toe om verzadigend te worden, maar wordt nooit oplopend. Pas helemaal op het einde worden de laatste trekjes prikkelend.
Voorgang: interessant, de sigaar wordt steeds intense en krachtiger.
Conclusie op de body:  hoofdig, beperkt verzadigend, maar nooit oplopend
Conclusie op de aromatische rijkheid: Gaat van grondtonen tot champignons, over op vele kruiden met opvallend gember en komijnzaad.

Sterren (op 5) **** Serieuze sigaar, krachtig, voor de verlichte amateur voor de haard op een winterse avond.

Voor meer “IVV Combinaties”, klik hier

Geef een reactie