Vins Vermeils, de geliefde wijnen van prinsen & kunstschilders

Bij Domaine Henry in Saint-Georges-d’Orques brengen we een eer aan wijnen die de aristocratie en de bourgeosie gedurende vele decennia wisten te smaken. Deze rosé, ver verwijderd van de actuele hypes en trends, doet bijna onrealistisch aan. We proeven deze uitzonderlijke wijn die op tal van stillevens uit de 17e eeuw staat afgebeeld.

Vin Vermeil 2016 St-Georges d’Orques Coteaux du Languedoc Domaine Henry

De kleur is intens roze met een hint van paars karmijnrood, geparfumeerd als een oud kantwerk van viooltjes en rozen, maar ook van frambozen en kersen die de fijne smakelijkheid aankondigen. De aanzet is als een zachte kus, vluchtig, maar voldoende om de smaak te proeven die erachter zit. Licht peperig proeven we de smaak van een burlatkers die tussen onze tanden openbarst, van een granaatappelzaadje dat achteraan op onze tong wordt geplet, van bosvruchten die met een vleugje saffraan worden bedekt. De textuur is fluwelig, omwikkeld door een zachte frisheid en met florale arabesken, sensueel bijna.

Het moet gezegd, deze wijn op ‘oude wijze’ schudt al onze zintuigen wakken, als we eraan willen toegeven tenminste.

Deze rosé is een blend van 55% grenache van 100 jaar oud, aangevuld met rosé de saignée van syrah, mourvèdre, cinsault en carignan die op kalkachtige hellingen staan aangeplant uit het Jura, kalk met hoornsteen (niervormige deeltjes silex) en kiezel uit het Villafranchien. Voegen we daar nog enkele andere oude druivenrassen bij om deze terroirrosé te vervolledigen en we hebben te maken met een haast tijdloze wijn.

Le vin vermeil

Fragment uit La Comédie de Chansons van Jean de Rotrou
Acte deuxième Scène IV

Bannissons la bizarre humeur
Et le soin de nostre cœur,
Et qu’un bon vin vermeil
Soit nostre soleil.
Beuvons compagnons toute la nuiet
Au bruit
Des pots, des plats,
Sans estre las.

Jean de Rotrou, geboren Jean Rotrou, is een Franse dichter en dramaturg geboren op 21 augustus 1609 in Dreux en gestorven door de pest op 28 juni 1650 in Dreux.

‘De Vins Vermeils liggen aan de oorsprong van de wijnreputatie die het Koninkrijk Frankrijk had tot in de 18e eeuw, de tijd waarin wijnen bijzonder op prijs werden gesteld door de rijke bourgeoisie en de aristocratie. Deze wijnen werden gedronken in het jaar dat volgde op de oogst, maar werden van hun sokkel gehaald door het soort wijnen dat ze destijds ‘les vins noirs’ noemden, het equivalent van onze huidige rode wijnen. De ontwikkeling van de handel richting Noord-Europa en de evolutie van de handel overzee zorgde ervoor dat er verder en over een langere tijd handel gedreven werd. De ‘zwarte wijnen’, die voordien als vulgair bestempeld werden, doorstonden deze lange handelsreizen veel beter. Ook hun lagere prijzen in vergelijking met de geraffineerde maar fragiele Vins Vermeils zorgde voor een grotere bloei. De opkomst van de glazen fles* als recipiënt, en het in staat zijn om deze efficiënt af te sluiten en de wijnen dus te bewaren, vergrootte dit fenomeen. Omdat wijnen eindelijk meerdere jaren konden bewaard worden, werden er ook wijnen geproduceerd die in staat waren om te kunnen bewaren. Zo ontstonden in de loop van de 18e eeuw de Franse bewaarwijnen. Onze Vin Vermeil, buiten alle trends om, is een soort van hommage aan wijnen die het Frankrijk van de wijn groot maakten en zijn uitstraling gaven.’  François Henry

*ongeveer in het midden van de 17e eeuw kozen de inwoners van Wales voor ovens op houtskool om glas te maken en creëerden ze tegelijkertijd flessen die veel steviger waren dan deze die tot stand kwamen in ovens die met hout gestookt werden. Bovendien voegden ze een ring toe aan de hals van de fles die de kurk op zijn plaats moest houden, en die dus de inhoud verzekerde en het transport van wijn in glazen flessen verbeterde. Tot dan werden flessen enkel gebruikt om wijn over te gieten bij het serveren van wijn aan tafel.

Laten we proeven van deze wijn uit het verleden die zowel onze smaakpapillen weet te verleiden als die van wijnliefhebbers van eeuwen terug…

www.domainehenry.fr
www.wine-not.bewww.winetop.bewww.vinsetcompagnie.bewww.vogel-vins.ch

Marc Vanhellemont

Voor meer “Sappige Verhalen”, klik hier

Geef een reactie