Vintage van Palmer en kaas

10/12/2019 - Champagne Palmer & Co is een fris en smakelijk gamma dat voor inspiratie zorgt. Vandaar het idee om voor de feestdagen de Vintage 2012 met Brie de Meaux te combineren.

Waarom brie met champagne voor het dessert?

Tijdens de eindejaarsfeesten, of op andere momenten van het jaar, hebben onze smaakpapillen het tijdens de maaltijd vaak al opgegeven wanneer het de beurt is aan de kaas. Door een teveel aan voorafgaande smaken is het vaak onmogelijk om alle kazen van de kaasschotel goed te proeven, een schotel die meestal ook te rijk versierd is.

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est brie-de-meaux1.jpg.

Maar laat het ons dit jaar eens anders aanpakken en kiezen voor een volledige brie, een zonder versiering, zonder om het even welke concurrent. Een mooie brie, als een volle maan die op onze tafel schijnt, met daarnaast een reeks champagneflûtes, mooi naast elkaar, die prachtig fonkelen en voor animo zorgen. De sfeer verandert, iedereen is weer bij de pinken en elk wil een stukje van deze eenvoud die, laat ons eerlijk zijn, best wel gedurfd is. En bovendien werkt deze combinatie verfrissend, want opeens is het zoet dessert geen onmogelijke opdracht meer. 

Vintage 2012 en Brie de Meaux

Een kerstverhaal …

Zijn geschiedenis is oud en kent diverse wendingen, maar deze nacht schijnt hij als een volle maan. Daar is hij dan, deze mooie baby van één maand oud, zacht als perzik en liggend op een bed van stro.
Een en al deugdelijkheid, maar bescheiden.
En geliefd door iedereen, van de grootste heersers tot de meest bescheidenen onder ons.
Van in het prille begin pleitte hij voor gelijkheid, deze bemiddelaar. Hij zorgt voor een streepje lente in de winter, frisheid in de zomer en aardse tonen in de herfst. Iedereen houdt van hem, van de boer met z’n rode neus tot de drukbezette zakenman, van de jonge dikkerd tot de magere grijsaard, van de getatoeërde zwerver tot het meisje op haar paasbest, en krijgen het water in de mond door er alleen maar aan te denken.

Vervolgens komt er een prins tevoorschijn, als een tovenaar van puur geluk, gekleed in een pak van gele zijde met parelmoerglans, afgewerkt met fijne parels. Nobel en expressief, deze Champagne Palmer Vintage 2012.
Hij heeft niets, maar dan ook niets ordinair. Alles ademt grandeur en generositeit uit: soepele tred, breed van smaak, lekker krokant, ongelooflijk sappig en met een fraaie lengte.
Op deze feestelijke nacht zorgt hij voor een lading geschenken, van brioche met gezouten boter, frangipane, geleien van kruisbessen en citroenen, tot een massa gekonfijt fruit, mirabellen en ananas. Kortom, een smakelijke charme die niemand onverschillig laat.

Erudiet als hij is, de man van de lichte en subtiele verhalen, is hij ook de stemvork die de ‘la’ heel precies doet klinken en voor een magische symfonie zorgt.

Vintage

Deze Palmer 2012 bezit een minerale geur met fruit dat licht briocheachtig overkomt.
Het fruit wordt mettertijd ook gekonfijter, duidelijk met citrusvruchten die van in het begin de zachte en fruitige smaken verfrissen, aroma’s die nu eenmaal de signatuur van dit champagnehuis zijn.
Peer, mirabel, ananas voor de exotische toets, rabarber voor de indruk van bij ons, stuk voor stuk aroma’s die over de impressie van tannines huppelen en de textuur blootleggen, zijdezacht met een zekere korreligheid, zoals een lapje crêpe de chine.
Dit alles zorgt voor meer reliëf en extra ademruimte die de smaken beter doen uitkomen, met in de finale enkele zoutkorrels die dit aromatisch elan een boost geven. Een champagne boordevol charme die voor prachtige combinaties kan zorgen, zoals met onze Brie de Meaux, maar ook perfect is als aperitief.

Deze champagne werd reeds in 1947 gecreëerd, toen Champagne Palmer & Co werd opgericht.
Het is een blend van vrijwel gelijke delen blauwe en witte druiven, pinot noir en chardonnay, afkomstig van diverse Premiers Crus en Grands Crus op de Montagne de Reims, uit Verzenay, Villers-Marmery, Mailly-Champagne en Trépail.
Hij verblijft 6 jaar ‘sur lattes’ en bezit een dosage van 8 gram per liter, vandaar ook zijn charmante kant.

Palmer

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est Cave1.jpg.
We kunnen stellen dat Palmer & Co een coöperatie is, gezien dit champagnehuis na de Tweede Wereldoorlog door 7 eigenaars met wijngaarden op de Montagne de Reims werd opgericht. De naam Palmer werd gekozen om bekender te klinken in de Engelstalige gebieden en daar een geschikte afzetmarkt te vinden. Dat er meteen iets geregeld werd met het gelijknamige wijnkasteel in Bordeaux, is haast als vanzelfsprekend: geen bubbels voor het wijnkasteel en geen stille wijnen voor het champagnehuis. Een compromis op z’n Belgisch, tiens.
Palmer is niet enorm, maar ook niet klein. Jaarlijks worden er ongeveer 750.000 flessen geproduceerd, waarvan drie vierde naar het buitenland gaan. Het voordeel vandaag is dat het grootste deel van hun wijngaarden op de noordelijke flanken van de Montagne de Reims liggen. De klimaatopwarming heeft dus een minder grote impact op de frisheid van hun wijnen. Het zijn champagnes die lange tijd ‘sur lattes’ rusten, zoals 4 tot 5 jaar voor hun Brut Réserve.
Zoals reeds aangehaald staat Palmer & Co voor een heel gamma. Eind januari hebben we het er opnieuw over.

www.champagne-palmer.fr
www.hetwijnmagazijn.be – www.wijnen-dekok.com – www.vivelevin.be – https://lambrechtwijnen.be/ – www.b-en-co.be – www.twinus.be

Marc Vanhellemont

Voor meer “IVV Combinaties”, klik hier

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est JKG_062311_Verzenay1.jpg.

1 reactie

Geef een reactie