Voor rosé, een Zuid-Afrikaanse ?

22/10/2018 - Een vraag die we ons weinig stellen, want voor rosé denken we meestal aan de Provence. Wel, deze keer niet! We gaan voor een rosé die even zacht is van kleur als een Provençaalse, maar op basis van andere druivenrassen en een andere manier van vinificatie.

Een blend

Een rosé dat een blend is van rode en witte wijn, is verboden in Frankrijk. Met uitzondering van champagne. In andere wijnlanden is het echter wel toegelaten om wijnen te assembleren voor rosé. En denk maar niet dat de kwaliteit daaronder lijdt, het is gewoon een andere manier van wijnmaken.

Signature Chardonnay/Pinot Noir 2018 (inderdaad, want van het zuidelijk halfrond) Stellenbosch Spier South Africa

Zalmroze kleur met een fonkelend gouden schittering. We ruiken rode aalbes en marshmallow, meloen en lavendel, beide duo’s afgewerkt met een hint van jodium. De smaak is fris en zacht, smeuïg van textuur. Het frisse doet denken aan munt en citroen, rabarber en salie. Het zachte (maar niet zoete) roept impressies op van gekonfijt fruit en rozengelei, en zorgt voor een zeer prettig mondgevoel. En vervolgens er er ook die crispy indruk, heel aangenaam. Kortom, een rosé die niet hoeft onder te doen voor het betere mediterrane werk. Beide druivenrassen staan aangeplant op slechts een paar kilometer van de oceaan. De druiven worden ’s ochtends vroeg manueel geoogst, in kistjes van 10 kg, en eerst afgekoeld alvorens ze worden geperst. De gisting in inox tanks verloopt aan een temperatuur tussen 12 en 14 °C. De wijnen krijgen een opvoeding van 3 maand in contact met de lies, waarna ze worden geblend en gebotteld.

Spier bestaat reeds van 1692. Het is een van Zuid-Afrika’s oudste boerderijen die zich uitstrekt over ongeveer 600 hectare land, waarvan 65 ha wijngaarden. www.spier.co.za

Een rosé die van ver komt (letterlijk dan), maar in het glas beantwoordt aan datgene wat we verwachten van rosé : plezier.

 www.spier.co.za
www.christiaens-wijnhuis.be – www.altavina.be – www.huismanendonckx.be – www.krygsman.be – www.roels.be – www.wijnenzo.be – www.justwine.be – www.de-wijnkelder.be – www.wijnenkarmozijn.be – www.labarrique.be – https://lodge-wines.be – www.wijnenjacobs.be – www.wijnhuisbollaert.be – www.wineinabottle.be  – Les Champs Fulliots

Marc Vanhellemont

Spier : engagement, duurzaamheid en empathie
Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Geef een reactie