Voor U getest: de Beaujolais Nouveau 2017

17/11/2017 - Met het oog op de grote dag van de ‘lancering’ hadden de Vignerons de Bel Air het lumineuze idee om ons twee Primeurs van 2017 te versturen: een Beaujolais Nouveau en een Beaujolais-Villages Nouveau. 

Het hoeft geen betoog dat In Vino Veritas helemaal achter dit jaarlijkse evenement staat, de derde donderdag van november, tegen alle vooroordelen in. Tegen zij die vinden dat deze wijn naar bananen smaakt, tegen zij die vinden dat hij naar marketing smaakt, tegen zij die zeggen dat dit geen wijn is of tegen zij die zeggen dat dit de boom is waardoor we het bos van de goede beaujolaiswijnen niet meer zien. Nu ja, azijnpissers vinden we overal.

Natuurlijk zitten er tussen deze enorme zondvloed van wijnen nog steeds een aantal flutwijnen zonder enige betekenis, maar algemeen is dat zeker niet. Waar we vooral van houden, bij dit evenement, is dat er voor één dag door vrijwel iedereen over wijn gepraat wordt: hij wordt ontkurkt, gedronken, er wordt geklonken, er wordt over gediscussieerd en hij wordt gedeeld. Gewoon zo, zonder meer.

Wanneer een andere wijnregio dit wil doen, beter, groter, luxueuzer … dat ze zich vooral niet inhouden! Trouwens, goede primeurwijnen proeven heeft er ons nog nooit van weerhouden ons werk niet meer te doen en bijvoorbeeld een uitstekende Moulin-à-Vent te proeven, een met bewaarpotentieel, om te vergelijken.

Maar opnieuw over naar onze twee wijnstalen.

De Beaujolais Nouveau van Bel Air bezit de mooie naam ‘Bistrot’, en is dat niet de beste plek om hem te proeven ? Hij illustreert overigens perfect de vandaag tot vervelens toe herhaalde uitdrukking van ‘een wijn op fruit gestoeld’. En over welk fruit hebben we het dit jaar? Wel, aardbeien en kersen. En nu we het toch over klassieke wijnuitdrukkingen hebben, voegen we daar nog aan toe dat hij vlot wegdrinkt en fris is, maar ook relatief vlezig. Het lijkt er misschien op dat we aan het spotten zijn, maar dat is niet zo. Het is juist datgene wat we van een goede Beaujolais Nouveau verwachten: een wijn zonder veel poeha, zonder kapsones. Een beetje zoals een populaire film die gewoon leuk is om naar te kijken. We hebben misschien geen zin om dit soort van films elke week opnieuw te zien, en onze vrienden van Knack Focus of De Morgen zouden hem zonder meer afbreken (want dat soort van films is toch een beetje te min voor hen), maar wij vinden hem wel iets hebben.

De Beaujolais-Villages draagt de ondertitel ‘Natural’. Qua geur ruiken we eerder bloemen, wat iris, een bos viooltjes. Vervolgens komen er kersen opzetten, die zich in de smaak verder doorzetten. Een krokante wijn, misschien een klein beetje meer gestructureerd dan de Beaujolais Nouveau, maar beide wijnen weerspiegelen sowieso het wijnjaar in Beaujolais: goed rijp, geconcentreerd, zelfs richting opulent. Ongetwijfeld gaan al deze zaken nog sterker naar voren komen in wijnen die een langere inkuipingsperiode kennen, maar reeds nu, zelfs in primeurversie, kunnen we zeggen: ‘dit is wijn!’
www.vignerons-belair.com

Voor meer “News”, klik hier

Geef een reactie