Voor u getest: de betere portwijnen van Graham’s

28/10/2018 - Graham’s, het historische merk van de groep Symington, is meer dan een bezoek waard. Vorige maand trokken we erheen, een minitrip in twee etappes.

De context

Graham’s werd in 1820 opgericht door de twee Schotse broers William en John Graham, en is een van de oudste porthuizen. Ze waren een van de eersten die fors investeerden in de wijnstreek van de Douro en stampten er een kwaliteitsvol wijndomein uit de grond. In 1970 werd Graham’s opgenomen door een andere Britse familiale holding, de groep Symington. En wetende dat een van de voorvaders van Symington ooit nog voor Graham’s gewerkt heeft!

De degustaties

De proeverijen werden netjes opgedeeld in twee sessies. De eerste vond plaats in Graham’s Lodge, de rijpingskelder van het merk in Vila Nova de Gaia, waarin ook een museum zit en een uitstekend restaurant, en waar de (eerder grote) wijnen van het tawny-type rusten. Portwijnen van het oxidatief type die in foeders en pipas rijpen. Interessant om weten is dat Graham’s door al die jaren vandaag een van de grootste producenten van oude tawnies is.
Voor de tweede sessie trokken we naar Quinta dos Malvedos, het familiedomein van de Symingtons in de Douro, waar op de niet-oxidatieve wijnen werd gefocust, met name de vintages. Tijdens beide bezoeken zorgden twee leden van het Symington-team, Isabel Monteiro en Filipe Pinto da Silva, telkens voor een uiterst professionele en heldere uitleg.

Eerste reeks : de tawnies

We proefden er vijf, van de jongste tot de oudste, maar met een paar keer over en weer gaan om goed te kunnen vergelijken, en sommige portwijnen de tijd te geven om zich te openen.
De favorieten.

Graham’s The Tawny

De kleur van deze tawny is vrij licht (voor deze portwijn van 7 tot 8 jaar gaat Graham’s op zoek naar het uitzicht van een oudere port). De geur is een explosie van kersen. De smaak is eerlijk en fris, met alcohol die goed versmolten is. In de finale komt het fruit terug. Meteen een van mijn favorieten ! Gekoeld serveren (13 tot 14 °C).

Graham’s Tawny Aged 20 years 

Vrij donker van kleur met in de geur impressies van druiven en gedroogde abrikozen. De smaak lijkt droger, meer alcoholrijk, maar deze wijn heeft wat tijd nodig. Na enkele minuten krijgen we een massa gedroogde vruchten, indrukken van sigarenkistje, sinaasappelschil en specerijen. Er wordt gezegd dat ongeveer na 20 jaar tijd het vakmanschap van de blender eruit komt. Wel, dan kende deze man zijn vak!

Graham’s Tawny Aged 30 years

De kleur gaat richting amber, de geur richting koffie, maar ook pruimen, vijgen, sinaasappel, cognac en selderij. Alles komt terug in de smaak en het geheel verrast door zijn frisheid. Persoonlijk vind ik hem jonger dan de 20 jaar, in elk geval meer open. Mooie zuren. Mijn tweede favoriet.

Tweede reeks: de vintages

Hier werden een 10-tal wijnen voorgesteld, ook van andere merken van de groep (Dow’s, Cockburn’s en Warre’s). Hieronder volgen mijn favorieten van Graham’s, aangezien dit de opzet van het artikel was.

Graham’s Vintage 1983

Impressies van noten, munt, viooltjes, typisch touriga, specerijen en vlierbessen. Ondanks dit warme wijnjaar bezit deze vintage een mooie levendigheid. Twee woorden die me onmiddellijk te binnen schieten : spitant en verleidelijk.

Graham’s Vintage 2000

Opnieuw dat levendige, heel overweldigend! Klein rood fruit in de geur dat in de smaak openbarst, uitermate knapperig. Krachtig van smaak, rijk en opulent, opgefrist door enkele toetsen van munt. Een bom! Ook 2000 was een warm wijnjaar, maar de kracht bezit tegelijk een zekere elegantie. Een grote vintage, een grote wijn.

Graham 2016 The Stone Terraces 

Afkomstig van een selectie percelen van de quinta. Met zijn overweldigende geur van maraschino en vlierbes, zijn brede maar frisse smaak met accenten van eucalyptus, iris en viooltjes, is deze vintage zodanig charmant dat we voor een dilemma staan: moeten we grote vintages laten rijpen, waardoor ze complexer worden, meer ontwikkeld … of moeten we ze jong drinken? Twee filosofieën die lijnrecht tegenover elkaar staan. Voor deze wijn zou ik eerder voor het eerste kiezen. Wie weet wat hij nog in petto heeft …

Derde reeks

Om te eindigen, drie favorieten buiten categorie.

Graham’s Ruby Reserve «6 grapes»

Een goed opgevoede ruby, fris en fruitig, intens van smaak, afgewerkt met specerijen.

Quinta do Ataíde 2014 Douro Touriga Nacional

Heel floraal (viooltjes, irissen). Fris van smaak en verbazend jong. De wijnstokken staan op een plateau aangeplant, loodrecht op de Douro.

Colheita 1994 «The Apprentice» 

Leder, mokka, gedroogde akrikoos en kweepeer, zowel in de geur als in de smaak. Het geheel is erg goed versmolten en het oxidatieve mooi gematigd.
Zoals u weet zijn colheitas familie van de tawnies, maar enkel van druiven van één wijnjaar. Wanneer vintages de Britse versie zijn van portwijnen van één wijnjaar, zijn colheitas daar de Portugese versie van.

Ik hoop dat u door dit artikel zin krijgt om naar Porto te trekken (deze stad is tegenwoordig in, en met rede, met een knappe mix tussen de charme van weleer en hedendaagse bouwstijlen) en portwijnen te ontdekken, zowel in de kelders als in de wijnstreek van de Douro, dat naar mijn mening een van de mooiste wijngebieden ter wereld is.

www.grahams-port.com
www.delhaizegroup.comhttp://info@thenectar.be

Hervé Lalau

Dossiers IVV, cliquer ici 

Geef een reactie