Voor u getest: prosecco uit de supermarkt

13/01/2017 - In Europa is prosecco de schuimwijn die momenteel in de lift zit. Sedert 2013 wordt prosecco in het ‘oude continent’ meer verkocht dan champagne. IVV testte zeven prosecco’s die te koop zijn in drie grote Belgische supermarktketens.

Resultaat van onze boodschappen: enkele mooie verrassingen. En gezien de verkoopprijzen ervan, tussen 6,74 en 8,99 euro, kunnen we stellen dat prosecco nooit echt een slechte zaak is. Dat de afgelopen jaren de consumptie van schuimwijnen stijgende was, is te danken aan dit soort van producten. Schuimwijnen die we probleemloos het hele jaar door drinken.

Enkele algemene opmerkingen

De twee prosecco’s met een DOCG vonden we unaniem goed. Maar één van de prosecco’s met een DOC zat zeker op dezelfde hoogte.

Belangrijker om deze schuimwijnen te rangschikken, vinden we, is de dosage. Het grootste deel van de geproefde prosecco’s waren Extra Dry (tussen 12 en 17 gram suiker). Slechts twee van onze wijnstalen waren Brut (minder dan 12 gram).

Zij die van heel weinig gedoseerde of niet-gedoseerde schuimwijnen houden, vinden misschien niet meteen hun smaak tussen deze proefstalen. Zij die eerder het evenwicht van een schuimwijn belangrijk vinden, en niet meteen de dosage, vinden wellicht wel hun gading.

Buiten dat constateerden we een zekere homogeniteit tussen de verschillende cuvées.

Goed om weten is dat alle wijnen volgens de Martinotti-methode tot stand kwamen (alias cuve close). Een methode waar overigens niets mis mee is.

Onze voorkeuren

 

Mionetto Prosecco Superiore Valdobbiadene DOCG Extra Dry

Vrij fijne belletjes, regelmatig. In de geur van deze prosecco krijgt de appel het gezelschap van een iets meer tropische toets (ananas, mango). Het zoete (licht) en het bittere lijken in elkaar gevlochten. Het contrast resulteert in harmonie. De finale is lang met accenten van rabarber.
https://it.mionetto.com
Delhaize

San Simone Perlae Noanis Brut 2015

Mooi sprankelend. Zeer fijne geur van golden appel. De smaak is rijk en romig met een accent van tarte tatin. Heel levendig en zeer fijn. Bijzonder lange finale met een uiterst aangenaam bitter.
www.sansimone.it
Carrefour

Villa Antinoni DOCG

Fijne belletjes, zeer regelmatig. De geur doet denken aan mirabellen. De smaak met een accent van honing is tegelijk smakelijk en krokant. In de finale krijgen we te maken met geel fruit, mooi rijp.
Colruyt)

Nog prima vonden we Baccio della Luna (Colruyt) en Borgo Santo (Carrefour)
Niet supergoed maar ook niet slecht Martini Prosecco DOC Extra Dry, Riccadonna Prosecco Extra Dry  (Carrefour)

Twee wijnen zonder fouten, twee eerlijke en vlot verkoopbare prosecco’s, maar ietwat eenvoudig en met vrij weinig reliëf. Hoe dan ook vonden twee jonge proefsters, aan wie we deze schuimwijnen voorstelden, ze allebei meer dan goed. Prosecco’s dus waar niets mis mee is.

Hervé Lalau (met hulp van Marc Vanhellemont)

Voor andere artikels van ‘Op reis met IVV’, klik hier

 

Geef een reactie