Wanneer Châteauneuf-du-Pape voor Belgische kazen kiest

19/01/2016 - Châteauneuf-du-Pape, de grote wijn van de zuidelijke Rhône, is hoofdzakelijk rood. Slechts een fractie van de productie resulteert in mooie witte wijnen. De huidige tendens is dat er voor combinaties met kaas veelal voor witte wijnen gekozen wordt, wat we alleen maar kunnen toejuichen ... Maar hoe doen we dat?

Deze huidige trend heeft niettemin ook dictatoriale trekjes, waarbij het als totaal not done gezien wordt wanneer iemand rode wijn bij kaas serveert.
Maar mooie combinaties zoeken tussen wijn en gerecht is geen exacte wetenschap. Ook al is het zo dat bij een kaasschotel met daarop meerdere kazen met een zachte structuur, witschimmelkazen of met een gewassen korst, aangevuld met nog een paar mooie blauwe kazen, een witte wijn daar passender is.
Maar om meteen rood naar de gootsteen te verwijzen in combinatie met kaas, dat is een brug te ver. Rode wijnen kunnen met bepaalde kazen voor zeer fraaie en trefzekere combinaties zorgen.
Goed gekozen kunnen ze voor mooie smaakhuwelijken zorgen, combinaties waar ze beide beter van worden, complexer, met een mooie lengte en zeer smakelijk.

De Belgische deelnemers

België bezit slechts één kaas met een AOP: Herve. Toch mag de kaasproductie van ons landje niet onderschat worden. Bijna alle kaastypes worden er gemaakt, van harde tot zachte kazen, van witschimmels tot blauwe kazen. Kazen op basis van koemelk nemen het grootste deel voor hun rekening. Opvallend is dat er in verhouding meer kazen op basis van rauwe melk gemaakt worden in het zuiden van het land. Ze worden vertegenwoordigd door deze vijf kazen.

Het team van Châteauneuf-du-Pape

Om min of meer bij de productie aan te sluiten, werd er gekozen voor drie witte wijnen van Châteauneuf-du-Pape en zeven rode.

De sparringpartners

Le Calendroz
+ Domaine La Bastide Saint Dominique 2014 Châteauneuf-du-Pape blanc
+  Château Mont Redon 2014 Châteauneuf-du-Pape blanc

Pavé de Soignies
+ Domaine La Bastide Saint Dominique 2013 Châteauneuf-du-Pape rouge
+ Château de Beaucastel 2013 Châteauneuf-du-Pape rouge

Herve doux AOP
+ Renaissance 2014
Roger Sabon Châteauneuf-du-Pape blanc
+ Le Plan GT-1 2012 Vermeersch Châteauneuf-du-Pape rouge

Li Blanc Coucou des Prés
+ Mas de Boislauzon 2011 Châteauneuf-du-Pape rouge
+ Boisrenard 2011 Domaine de Beaurenard Châteauneuf-du-Pape rouge

Vieux Chimay
+ Domaine de Beaurenard 2011 Châteauneuf-du-Pape rouge
+ Vieilles Vignes 2004 Tardieu-Laurent Châteauneuf-du-Pape rouge

De combinaties

calendoz

Le Calendroz

Een witschimmelkaas op basis van koemelk die op Camembert gelijkt. Op de kaas ligt een wit donslaagje. Zijn geur doet denken aan koeienhaar, zure room en citroengelei, maar ook aan warme meringue. Deze halfgerijpte kaas bezit een gemengde structuur, reeds smeuïg onder de korst en nog krijtachtig in het midden. Zijn zeer expressieve smaak doet denken aan de eerder waargenomen aroma’s, met daarbovenop een flinke mespunt witte peper, gegrilde en gebrande accenten en een fijn aroma van mirabellengelei.
http://groschene.be

 

Domaine La Bastide Saint Dominique 2014 Châteauneuf-du-Pape blanc

la bastide st dominique chateauneuf de pape blanc 1

Deze witte wijn met een groen accent ruikt naar gekonfijte citroen, aalbes en witte perzik met een lepel gelei van reinetten gekruid  met peper en sandelhout. In de uitgesproken smaak komen al deze indrukken terug met daarbovenop een fijn en dorstlessend bitter van gentiaan. € 26,45 www.bastidesaintdominique.com
www.biodyvino.be
Het akkoord
Heel mineraal nodigt de wijn de kaas uit om op een droge stenen bank te zitten, kwestie van een praatje te slaan in combinatie met een glaasje perenlikeur. De kaas zorgt, met zijn gegrilde accenten die breder worden door de gracieuze bitters van de châteauneuf, als het ware voor de koffie en zet zo de sappige conversatie vlotjes verder.

Château Mont Redon 2014 Châteauneuf-du-Pape blanc

chateau mont redon blanc chateauneuf-du-pape

Wit met een groene schijn doet de geur van deze wijn aan ijzerkruid en absint denken, afgewerkt met een vleugje vetiver, waarna accenten van citrus als limoen, sukade en kumquat opzetten. De levendige smaak roept impressies op van perengelei en perzik, maar doet ook denken aan krokante lychee die gevolgd wordt door het smeuïge van een pasta van mirabellen. Een streepje bittter zoethout onderstreept al deze fruitige impressies. € 27,00 www.chateaumontredon.com
www.cinoco.com
Het akkoord
Deze combinatie start met geraffineerde bitters, ondersteund door een stevige minerale textuur. De wijn lijkt zich uit te strekken en bezorgt de kaas een langer moment. Het geeft ons de tijd om te genieten van de impressies van crème van hazelnoten en kastanjes, van een verrassend taartje van citroen en van zachte specerijen.

Pavé de Soignies1

Pavé de Soignies

Kleine vierkante kaas in de vorm van een afgeronde kassei en op basis van rauwe koemelk met een okere tot oranjegele gewassen korst. In de heldere, ivoorkleurige en zachte kaasmassa zitten ontelbare minuscule gaatjes. De geur doet denken aan draf (moutafval van bier), verse haver, broodkorst, gekookte melk met chicorei en uiensoep. De textuur is smeuïger dan verwacht en is een smakelijke mix van droge stenen bestrooid met een kruidenmengeling waarin we zwarte peper herkennen, komijn, vanillie en kurkuma, gevolgd door fruitige aroma’s van pompelmoes en ananas onderstreept door een licht en ruw bittertje van rabarber. De finale is opvallend mineraal. www.lebailli.be

Domaine La Bastide Saint Dominique 2013 Châteauneuf-du-Pape rouge

la bastide st dominique chateauneuf de pape rouge

Robijnrood karmozijn ruikt deze rode wijn eerst naar specerijen, alvorens hij overgaat naar een symfonie van allerlei vruchten, een mix van krieken en zwarte bessen en van braambessen en frambozen. Aan de zachte en zijdeachtige smaak worden tonen van mokka en zoete amandelen toegevoegd. De frisheid doet denken aan citroen en waardoor de geurencarrousel opnieuw wordt opgestart. € 26,45  www.bastidesaintdominique.com
www.biodyvino.be
Het akkoord
De wijn ontdoet de Pavé van zijn okergele jas om beter bij de lichtzoete en zeer fijne impressies van honing te komen die we in de kaas terugvinden. Pure charme en raffinement, met daaronder heerlijke impressies van fruit en specerijen.

Château de Beaucastel 2013 Châteauneuf-du-Pape rouge

beaucastel

Satijnachtig karmijnrood, geurend naar een bed van dennennaalden geparfumeerd met blauwe bosbessen en besmeurd met een handvol frambozen en drie bolletjes peper. Verbluffende aroma’s. De tannine zit prachtig verweven, als in het fijnste linnen, soepel als batist. Dat linnen wordt gedrenkt in een likeur van wilde bessen op smaak gebracht met jenever, verzacht met amandel en frisser gemaakt met het sap van rode bessen. € 64,00 www.beaucastel.com
www.palaisduvin.be www.vaneccelpoel.be
www.albodrinks.be http://altavina.be www.monardprovino.be www.sobelvin.be www.hotel4jahreszeiten.com/knott/wein-spirituosen-handel-nico-knott www.lodge-hotels.be www.crombewines.com www.bauwmans.be www.wijnhandeldebrabandere.be
Het akkoord
De wijn pakt de kaas in met zijn sappige tannine en transformeert hem in een charlotte van zwarte vruchten die onderstreept worden door zoethout en specerijen. Vervolgens, want niet tevreden met het resultaat, smeert hij daar nog wat confituur van rood fruit op. Kwestie van alle smaken extra in de verf te zetten. Het resultaat? Een waar we niet genoeg van kunnen krijgen.

Herve AOP (1)Herve doux AOP

Kleine kubus op basis van rauwe koemelk met een gele tot oranje en soms ietwat plakkerige gewassen korst. Wanneer de sterke geur van de korst sommigen afschrikt, ruikt de smeuïge kaasmassa naar gekonfijte citroen, karneemelk, bouillonblokjes en pasteibakkersroom. De smaak is een mix van gebrande tonen die van mokka tot chicorei gaan, met daartussenin cacao die het melkachtige karakter van de kaas breder maakt. Ook specerijen ontbreken niet, met daarin witte peper, karwijzaad en korianderzaadjes die het exotische van de pindanootjes onderstrepen. http://fromagerie-du-vieux-moulin.be/

Renaissance 2014 Roger Sabon Châteauneuf-du-Pape blanc

Renaissance Domaine Roger Sabon

Witgoud van kleur ruikt hij in het begin naar gekonfijte sinaas, heel citrusachtig, aangevuld met wat zeste van mandarijn en sukade, vooraleer er naar het florale en het fruitige wordt overgegaan met kamille en sterfruit maar ook met compote van mango en verse munt. In de smaak komen op hetzelfde elan dezelfde aroma’s terug. € 35,00 http://roger-sabon.com
www.despert.be
Het akkoord
Gedroogde vruchten domineren dit smaakhuwelijk, met de geroosterde pinda’s voorop. Daarna komen er impressies van kastanjepuree en amandel opzetten. Dit alles wordt goed gekruid met komijn en peper, specerijen die de gekonfijte citrus verdrijven die goed verstopt zit, maar op het einde voor een aangenaam en rond bitter zorgt.

Le Plan GT-1 2012 Vermeersch Châteauneuf-du-Pape rouge

LePlan-GT-1-200x260

Bloedrood robijnkleurig en geurend naar heel expressief fruit dat doet denken aan sappige aardbeien, fijne kersen en wilde bramen met toetsen van garrigue. De frisse en knapperige smaak is elegant en super smakelijk. De zachte tannine en delicate specerijen verhogen dit plezier. € 37,12 www.leplangt.com
www.magnuswijnen.be www.feys-vanacker.be www.wijnhuisbollaert.be www.wijnengoyens.be www.crombewines.com www.drankencentrale-vdm.com www.hetwijnatelier.be www.cru-classe.eu www.vinesse.be www.holar-isca.be www.popsss.com
Het akkoord
Vanaf het eerste contact onstaat er een duel van specerijen. Niettemin zijn het de kersen die met de eer gaan lopen. Kaneel, komijn en zoethout trachten ze in te tomen, maar de intensiteit van het fruit is te groot. Dominant als ze zijn, accepteren ze niettemin toch de kaas, zij het in een bijrol. De kaas absorbeert het rode fruit en legt het op een romig bed van clafoutis.

Li Blanc Coucou des Prés

Li Blanc Coucou des Prés (trèfle blanc)

Halfharde kaas op basis van rauwe koemelk met een korst tussen grijs en okergeel. De ivoorkleurige kaasmassa is geperforeerd met ontelbare kleine gaatjes. Soepel van textuur ruikt de kaas naar kruisbessen en pasteibakkersroom met hazelnoten. De smaak gaat op hetzelfde elan verder en wordt breder door een minerale toets van stukgeslagen keien die voor meer reliëf zorgen. Op het einde komen er impressies van stukjes witte chocolade bij, wat deze kaas met hints van amandelspijs extra smakelijk maakt. www.fromagerie-counasse.be

Mas de Boislauzon 2011 Châteauneuf-du-Pape rouge

Mas de Boislauzon

Robijnrood karmozijn is het een en al fruit, met vurige gekonfijte kers, waarachtige donkerblauwe pruimen en lichte toetsen van gerookt. In de smaak komt een streepje zoethout opzetten met strakke tannines die de bessen heel even doen verstommen om ze daarna opnieuw aan het woord te laten. € 30,00 http://boislauzonfr.photoavignon.com
www.dulst.be
Het akkoord
Razendsnel wordt het fruit onderling uitgewisseld, een mix van rode en witte vruchten die samen voor een smakelijk akkoord zorgen. De kaas zorgt daarnaast voor een vanilleachtige smeuïgheid en de wijn voor een structuur boordevol fruit.

Boisrenard 2011 Domaine de Beaurenard Châteauneuf-du-Pape rouge

chateauneuf beaurenard boisrenard

Donker granaatrood van kleur en heel karaktervol van geur met als eerste impressies een vruchtenlikeur geparfumeerd met zowel vers als gedroogd fruit. De smaak verbaast door zijn frisheid waardoor het fruit een boost krijgt en het dynamischer wordt, knapperig maar tegelijk ook zacht en energiek. € 44,95 www.beaurenard.fr
www.espacevin.com
Het akkoord
Erg prettig, het reflecteert perfect de aantrekkingskracht die beide op elkaar uitoefenen. Van in het begin wordt er fruit uitgewisseld, specerijen en hun liefde voor bloemen. De wijn doet de kaas wandelingen door garrigue ontdekken, de kaas door uitgestrekte weilanden.

fromage_vieux_chimay 3

Vieux Chimay

Bol kaas van gepasteuriseerde koemelk van hard geperst zuivel met een bruinoranje korst. De oranje kaasmassa bezit zeer veel kleine gaatjes. Heel strak van smaak doet hij denken aan zoete honing en Luikse siroop. De geur van wortel en pompoen doet denken aan een groentetaartje. De zoete en bittere smaak van gentiaan wordt aangevuld met hints van vleesjus, dulce de leche en fenegriek, goed ondersteund door een zilte toets. http://chimay.com/fromages/

Domaine de Beaurenard 2011 Châteauneuf-du-Pape rouge

chateauneuf beaurenard

Donker robijnrood van kleur, elegant met daaronder een krachtige indruk. Luchtig doet hij eerst denken aan de pracht van bloemen, alvorens over te gaan naar het fruit. Het zijdeachtige van de tannine wordt besmeurd met vlezige bessen waaruit een zeer kruidig maar verfrissend sap loopt. € 28,95 www.beaurenard.fr
www.espacevin.com
Het akkoord
Een combinatie die voor een spinnend effect zorgt, waar elk element vleiend tegen het andere opkrult en exact dezelfde bewegingen maakt, de verse en gedroogde vruchten, de kruiden en specerijen, de zoete smaken en de fijne bitters.

Vieilles Vignes 2004 Tardieu-Laurent Châteauneuf-du-Pape rouge

Tardieu Laurent Chateauneuf-du-Pape Rouge

Granaatrood van kleur met een hint van amethist. Het fruit is nog steeds heel levendig en fris met een aangename toets van gebrand. De specerijen lijken zoet met daarin kardemom en kurkuma. Een zeer goed gemaakte wijn die zijn frisheid heel behendig over het hele palet uitsmeert, dat omwikkelt met zijdezachte en goed versmolten tannines, wat voor een geneureus en complex geheel zorgt. € 40,25 http://m.tardieu-laurent.fr
www.vinarte.be
Het akkoord
De combinatie start met mooie bitters die doen denken aan zoethout en gentiaan, onmiddellijk gevolgd door het zoete en honingachtige van de kaas die samen voor zachte smaakindrukken zorgen, waarna het rokerige van de wijn in een zeer kruidige dulce de leche resulteert met daarin het fruit.

Marc Vanhellemontmarc

Voor meer “IVV Combinaties”, klik hier

vinisud16_960X180_NL

 

 

 

 

Geef een reactie