Wanneer niet alleen het etiket opvalt

15/09/2017 - Wat dan? Wanneer wat er ín de fles zit bovendien fris en smakelijk is, fijn en floraal.
Maar hoe zit het met ‘à poil’ (poedelnaakt)? Dat laten we over aan de verbeelding van de proever.
Ieder zijn fantasieën, toch?

Vin Sauvage A Poil 2016 Régnié Château de la Terrière

Karmozijn granaatrood ruikt hij naar pioenen, irissen en viooltjes. Florale geuren die heel flatterend overkomen, vooraleer we verleid worden door fruitige impressies van sleepruimen en burlatkersen met een toets van benzoëhars. Aan deze geurexplosie wordt daarbovenop nog zwarte peper toegevoegd en een wolkje rook. De smaak schommelt tussen fris en zacht. De tannines lijken volledig versmolten in deze fruitige materie. Nochtans zijn ze er, maar discreet en geribbeld. Knapperige bessen, fijne bloemblaadjes en zachte specerijen maken van deze beaujolais een aangename wijn waar we niet genoeg van kunnen krijgen.

Deze wijn is op basis van gamay, afkomstig van een perceel van 3 hectare groot dat de ijskoude naam draagt van La Sibérie. De bodem is samengesteld uit puin van roze graniet en grof zand. De traditionele vinificatie gebeurt met volledige trossen, met een maceratie van 25 dagen.
Van oogst tot botteling wordt nergens sulfiet gebruikt. De wijngaard wordt behandeld volgens de methode van de ‘lutte raisonnée’. De eerste jaargang van deze cuvée was 2009.

Grégory Barbet en Frédéric Maignet,

Geen sulfiet dus, heel natuurlijk, ongerept en ‘naakt’ (à poil), bij wijze van spreken.

Het wijnkasteel bevindt zich in Cercié en kijkt uit op de noordkant van de Mont Brouilly. Het werd gebouwd in de 13e eeuw, herbouwd in de 16e eeuw en is een van de oudste gebouwen van de streek. Het werd in 2003 aangekocht door de familie Barbet die de cuverie volledig restaureerde en de wijngaard herstructureerde. Het wijngedeelte staat vandaag onder leiding van Grégory Barbet met hulp van oenoloog Frédéric Maignet.

http://www.terroirs-et-talents.fr/domaines/chateau-de-la-terriere/ contact@chateaudelaterriere.fr

Marc Vanhellemont

Voor meer “Sappige Verhalen”, klik hier

 

Geef een reactie