What’s in a name ?  … What’s in the bottle ! ! !

13/06/2016 - Twee Toscaanse   coups de coeur – bastaard Brunello’s - gedegusteerd , neen niet in Montalcino maar  in  Châteaux Vini bij Bart Rogiers.

Francesco Illy , een kleinzoon van de gelijknamige stichter van de beroemde koffiedynastie uit Triëste (Italië), kocht in 1997 het 54 ha tellend domein Podere Le Ripi vlak bij de abdij van Sant- Antimo in Montalcino. In 2000 begon hij met de aanplant van 13ha wijngaard , 9ha Sangiovese,  waarvan 1ha met Brunello-licentie . Maar als je op je zevenveertigste als wijnbouwer begint, ben je dan niet ‘stokoud’ alvorens je goede  wijn met diepgang kan produceren? Of doe je het  gewoon uit passie en liefde voor je kinderen en kleinkinderen ?

podere-le-ripiFrancesco  cultiveerde de – bijna waanzinnige –  gedurfde gedachte  van een ‘wijntijdmachine’ :  Zomaar liefst 62500 Sangiovesestokken op  één hectare  – jawel méér dan het tienvoud van wat klassiek de regel is – zouden zo met elkaar in concurrentie gaan dat ze – a.h.w. de groeitijd intensifiërend –  heel snel een diep wortelsysteem ontwikkelen en de druiven zo versneld toegang krijgen tot de mineralige complexe bodemstructuur. De biodynamisch geteelde zogenaamde Bonsaiwijnstokken werden een feit. De wijnstokken zijn kleiner dan gewoonlijk en ze worden klein gehouden; per wijnstok geeft dat slechts 200 g. druiven.

Francesco – een pionier zoals zijn grootvader – gaat voluit voor een biodynamisch project en topkwaliteit. Zijn  nieuw ontworpen ecologisch vooruitstrevende  spiraalvormige wijnkelder in bakstenen – het lijkt wel het New Yorks Guggenheim in Montalcino –  en een jonge gedreven  oenoloog Sebastian Nasello……niet voor niets kreeg hij dit jaar de Premio Gambelli .

Rosso di Montalcino DOC, Amore & Magia 2010

amore-e-magia-11Mocht het wijnperceel een Brunellolicentie hebben dan werd deze Rosso prompt een Brunello Riserva genoemd. Op een ondergrond van klei, zand en tufsteen met een plantdichtheid tot wel 11000 stokken/ha kreeg deze 100% sangiovese na zo’n 25 dagen fermentatie op eiken vaten, een 34 maanden klassieke opvoeding op uit de Vogezen afkomstige eiken vaten.Vóór hij het marktlicht mag zien, verblijft hij nog twee maanden op fles.
Mooi donkerrood ogend met licht bruine blush. In de neus schitterende bloedrode rijpe kersen met nog wat toetsen van bosaardbeien en een snuifje blonde tabak. Een mondvol fris gespannen donkerrood fruit en wat blauwe pruimpjes mooi verknoopt met elegante tannines eindigend in een sappige lange finale met wat ledertoetsen en een smakelijk bittertje op het einde.

Rosso di Montalcino DOC, Bonsai, 2011

bonsaiEen grote wijn in het klein. Slechts 600 flessen 100% Sangiovese.  62.500 stokken die vechten voor het beste uit een ondergrond, klei, zand en tufsteen met heel veel mineralige elementen als silicium en drager van piepkleine trossen en druifjes.
Diepdonker – quasi magisch zwart – rood. Een neus die zich slechts traag bij het walsen opent. Complex met diepte maar fruit gedreven. Betoverende kersen met veel blauw bosfruit. In de mond presenteren zich meteen edele tannines en een  kanten  minerale structuur  voluit ingelegd met exquis fruit: juweeltjes van dikke zwarte Mierlose kersen met een puntje  zwarte peper en lichtvettige ledertoetsen. Het geheel onderlijnd met een ragfijn streepje ziltigheid. Een sappige elegante kasteelwijn met heel veel finesse die nog wat moet wachten op een edel stukje wild.

www.podereleripi.it
www.chateauxvini.be

Johan Degroef

Voor meer “Portret”, klik hier

cantina-montezemolo

Geef een reactie