Vier Aligotés van Bouzeron

23/03/2020 - Het is zijn domein, zijn achtertuin, daar waar aligoté z’n eigen appellatie kreeg in 1997. We hebben het over Bouzeron. Gelegen in de Côte Chalonnaise, in de gemeenten Bouzeron en Chassey-le-Camp, kijkt Bouzeron in het noorden uit over Puligny-Montrachet en in het zuiden over Rully.

De 52 hectare van de appellatie Bouzeron met wijngaarden die naar het oosten en zuidoosten zijn gericht, genieten van een relatief warm klimaat. Niet onbelangrijk voor de rijping van aligoté. De wijnstokken staan aangeplant op een hoogte tussen 270 en 350 meter, op bodems van kalk en mergel. Deze bevoorrechte plek telt nauwelijks meer dan 27 wijnboeren.

Hier is onze selectie. Juryleden: Marc Vanhellemont, Johan Degroef, Nathalie Verbogen & Hervé Lalau.

Bouzeron 2017 – Cuvée Les Trois – Maison Chanzy

Geelgroene kleur met een geur die aan varens doet denken, gevolgd door indrukken van specerijen met toetsen van kardemom, komijn en peper die de hazelnoten en amandelen beter doen uitkomen. De frisse en rechtlijnige smaak bezit een textuur die zowel mineraal als zacht is. Het mineraal reliëf vormt de basis waarop een ultrafrisse laag wordt uitgestort, een mand boordevol rijp fruit met daarin wijnperziken, knapperige peren, zoete appels, kweeperen enzovoort.
Assemblage van 3 percelen aligoté die aangeplant staan op kalkbodems met een beetje mergel. De wijnstokken zijn 35 jaar oud en de druiven worden traag geperst. Gisting tussen 18 en 20 °C om de delicate aroma’s van de aligoté te behouden. Opvoeding in inox tanks ‘sur lies’ en 20% in foeders.

Bouzeron 2017 – Les 20 ans – Maison Chanzy

Licht geelgroen en ruikend naar gekonfijt fruit, met zwarte peper die de aroma’s van engelwortel, sinaasappel, peer en kers beter doen uitkomen. Vervolgens is het de beurt aan de meer vegetale en florale aroma’s van rauwe champignons, hooi, varens en brem. De brede, krokante en zeer zilte smaak is heerlijk, met het bittere van hazelnoten dat in het smeuïge van pistacheroom gedrenkt wordt. Maar deze wijn is ook fris en sappig met accenten van citrusvruchten en kruisbessen.
Met deze cuvée wordt de overgang herdacht van Bourgogne Aligoté Bouzeron naar de AOC Bouzeron – er was 20 jaar nodig om daar te geraken.

Bouzeron 2017 – Clos de la Fortune Monopole – Maison Chanzy

Witgroen met geuren die aan amandelspijs en sappige peer doen denken, onderstreept door een mespunt saffraan en een vleugje peper. De lichte pareling versterkt het frisse van deze wijn. Een aangename frisheid die de sappige peer meer in de verf zet, aangevuld met indrukken van knapperige appel en een subtiele toets van oude rozensoorten. Het mineraal zilte en het bittere van citroenschil versterken de complexiteit van deze wijn en maken de geraffineerde finale langer, met daarin een heleboel zachte specerijen.

Bouzeron 2016 – Clos de la Fortune – Maison Chanzy

Het fonkelend en licht groengeel springt meteen in het oog, gevolgd door geuren die aan buxus doen denken, bladeren van walnoten, pasta van walnoten en hazelnoten. Bijzonder smakelijk allemaal. De smaak is kristalhelder en krokant met een uitgesproken maar gracieus bitter van de noten die voor een licht oxidatief accent zorgen dat het frisse en het complexe van deze wijn versterkt. Vervolgens zorgt een puntje zout ervoor dat deze wijn ongelooflijk sappig wordt, met een originele en geurige toets van beurse appel geparfumeerd met hibiscus.
Deze cuvée is een selectie van aligoté doré van 35 jaar oud. De wijnstokken staan aangeplant op een perceel van 3,75 hectare met een licht mergelachtige kalkbodem. Zachte persing en gisting tussen 18 en 20 °C. Opvoeding van 10 maanden in inox tanks ‘sur lies’ en 20% in foeders.

www.chanzy.com
www.young-charly.eu

Bouzeron 2016 – Alexandre Gauvin

Goud groengeel met rijpe geurimpressies van gele vruchten, nectarines en exotische mango’s die bedekt zijn met een crumble van zanddeeg en afgewerkt met walnotenpasta. De muntachtige smaak doet denken aan het woud, aan varens en dennennaalden. De smeuïge textuur zorgt voor een lichtzoete indruk, die niettemin goed opgefrist wordt door citroenschil.
https://alexandregauvin.fr/

Dossiers IVV, klik hier

 

Geef een reactie