Wien City Tour 2 : Traisental, Wagram & Carnuntum ….

21/08/2015 - Zowat een uurtje verwijderd van Wenen, in het westen, ligt Traisental. Het is als een eilandje van wijngaarden ten zuiden van de Donau, met ten noordoosten in het verlengde ervan Wagram. Beide zones mogen zich rekenen onder de mooiste plekken voor grüner veltliner.
In het oosten en het zuiden van de stad ligt Carnuntum, een warmere streek en voorbehouden aan rode druiven zoals zweigelt en blaufränkisch.
De drie regio’s lonen zeker de moeite. Voeg daarbij een bezoek aan Wenen en het plaatje is compleet. Bekijk in dit verband het artikel Wine City Tour Vienna

Banner AT Gent

Traisental

Met 790 ha wijnvelden is Traisental een van de meest recente en ook kleinste appellaties van Oostenrijk. De streek heeft een lange traditie met inmiddels een erkend terroir. De terrasvormige wijngaarden zijn aangelegd in een lössbodem (periglaciaal eolisch slib) waarvan de dikte kan oplopen van een paar centimeter tot 10 meter, met hier en daar een glimp van de basis bestaande uit kalksteen. Grüner veltliner, voor 60% aangeplant, is er de voornaamste druif, belangrijker dan in gelijk welke andere Oostenrijkse appellatie.
De wijngaard naar het westen georiënteerd ligt vooral boven aan de weg tegen de heuvel tot aan het bos op de top. De breedte bedraagt 7 kilometer en de hoogte varieert tussen 360 en 560 meter. Rieslingstokken die meer droge bodems verkiezen staan aangeplant op het hoogste deel, terwijl de grüner veltliner beter gedijt op de flanken met diepe en goed gedraineerde ondergronden.
Gedurende de laatste 25 jaar is de reputatie sterk gegroeid en installeren er zich opnieuw jonge wijnbouwers die de oude familiale bedrijven voortzetten. Het gebied is de thuisbasis van enkele voorname gehuchten zoals Zwirch, Berg, Alte Setzen, Hochschopf, Sonnleiten en tenslotte Fuchsenrand.
www.traisentalwein.at/de/weinbaugebiet/dac/

C_a003f09c9a

Liefhebbers van mooie gebouwen kunnen er genieten van de pittoreske dorpjes en de Kellergasse, de straatjes met kleine naast elkaar liggende kelders waarvan sommige uitgebouwd zijn in de dikke lösslaag (Nussdorf, Getzerdorf, Oberwöbling …). En vergeet ook niet het kasteel Walpersdorf en zijn brasserie uit de renaissance te bezoeken.

Onze hartendieven

Markus Huber – Reichersdorf

MARKUS HUBER

De voorzitter van de vereniging voor wijnbouwers in Traisental focust vooral op grüner veltliner-wijnen en tracht alle karakteristieken van de druif naar voren te brengen, van fris en kruidig tot vol en rijp. 

Grüner Veltliner Obere Steigen (monopole) 2013HUBER
Zeer zuiver, stevig, mooie zuurgraad omringd door rijp fruit met toetsen van kweepeer en bergamot. Fijn en complex. Een mooie lengte met accenten van komijn die de smaak van wit fruit versterken.
Ik wil vooral volrijpe druiven om zo een mooie densiteit en lengte te bereiken’, legt Markus uit. De wijn rijpt in tanks op de droesem gedurende 5 maanden. € 9,50

Grüner Veltliner Alte Setzen 1e Lage Reserve 2013
Aroma’s van rozen en pioen in de neus. In de mond volgt een zekere vettigheid die hem voldoende stof geeft. Heel smakelijk met opvallend zoethout en gelei van citrusfruit.
De stokken zijn 60 jaar oud en staan aangeplant in diepe slibgronden. De wijn kreeg 8 maanden lagering op de droesem met omroeren (bâtonnage) voor de helft in fusten van 2500 liter en de rest in tanks. € 14

Riesling Berg Erste Lage 2013
Groengele kleur, zachte geuren van rijstpoeder in de neus, schitterende zuurgraad, breed en sappig met een ondersteunend delicaat bittertje. Dit alles overweldigt in de mond en zorgt voor een gevoel van volheid. Een palet van gekonfijt fruit met specerij, verfijnd en delicieus. Een zeer elegante wijn gegist in stalen tanks en gerijpt gedurende 8 maanden in acaciafusten. € 23
www.vinotrade.be  www.lambrechtwijnen.be

Ludwig Neumayer / Wein von Stein InzersdorfLudwig Neumayer

Ludwig windt er geen doekjes om, hij is een rasechte wijnbouwer :
‘Ik ben wijnbouwer, mijn job is spelen met de natuur.
De natuur bepaalt immers het decor; ik voeg enkel mijn handtekening toe.
Ik zoek zuivere wijnen, krachtig en met een goed potentieel om te ouderen.
Dit alles zorgt voor vreugde en blijdschap.
Precies daarom ben ik wijnbouwer.’

Grüner Veltliner Der Wein vom Stein 2013
De wijn heeft een lichtgele kleur en schittert in het glas.
Een aroma van kweeperengelei en warme steen.
Tegelijk erg bloemig en scherp aftekende minerale elementen ontwikkelen zich van bij de eerste slok.
De romige textuur dempt enigszins de puntige accenten
en biedt een geschikte opening voor de ontwikkeling van het fruit. NEUMAYER
Elegant met een sterke persoonlijkheid.
De wijn werd gemaakt met de beste druiven van verschillende wijngaarden afkomstig van
kalkbodems.  € 17,90

 

 Grüner Veltliner Zwirch 2011
Blankgeel met groene tint.
Een geur van gezond geel fruit, wat exotisch met een nuance van specerij. De stevige smaak wordt verrijkt door de zachtheid van witte perzik en abrikoos.
Amandelpasta en pistache zorgen voor nog meer genot. Een finale van kruidige perenlikeur.
Een genot vandaag dat binnen enkele jaren zeker verdubbelt.
De oudste druiven zijn voorbehouden voor deze wijn.

Riesling Der Wein vom Stein 2013
De delicate geuren van gekonfijte citroenschil en de ranke toetsen van wit fruit doen ons als het ware trillen.
De smaak is sappig en zilt, eindeloos krokant en verfijnd. Een wijn met een stevig karakter. 
 € 17,90
www.ryslavy.com  www.dercor.be

 

Uit eten

Een aanrader is Schlossküche Woracziczky in Walpersdorf. Men eet er in de oude keukens van het kasteel. Het historische kader bleef bewaard en men stelt er een aangename reeks lokale bereidingen voor zoals marinierte Kürbis met verse kaas, een zeer origineel recept van gemarineerde pompoen (€ 8,50), of Bachforelle vom Hirst, een smakelijke forel die zich uitstekend leent voor de grüner veltliner van Traisental.

 Weingut Andreas Herzinger

Slapen

Domein Herzinger in Nussdorf, gelegen op de ring rond het dorp, bezit enkele gastenkamers. De eigendom heeft een boomgaard met vers fruit waar men heerlijke confituur van maakt en een heel fijne eaux-de-vie met een explosieve smaak. U moet er zeker enkele van hun wijnen proeven, zoals de Grüner Veltliner Nussgarten 2013 met een mooie frisheid en een voelbare mineraal karakter of de rode Zweigelt Hinter dem Schloss 2011 met een parfum van violet en reseda. www.herzinger.at

 

Wagram

Merk op dat we het hier niet hebben over Wagram in de tijd van Napoleon. De streek bevindt zich zowat 60 kilometer ten westen van de hoofdstad. De wijnkundige regio beslaat zo’n 2500 hectare aan de oevers van de Donau en is zo’n 30 kilometer breed.
In het zuiden grenst het gebied aan Traisental en in het noorden aan Kamptal. Het uiterste oosten, vlak bij Klosterneuburg, reikt tot aan de streek rond Wenen. De regio is heel gevarieerd. De oude herkomstbenaming Donauerland weerspiegelt deze diversiteit nog het meeste. Het specifieke aan het gebied zijn de slibgronden die enerzijds voor maritieme afzettingen zorgen en anderzijds kiezel afkomstig uit rivieren meevoeren. De belangrijkste druivenrassen zijn grüner veltliner en riesling. Een nieuwsgierige wijnliefhebber zal zeker ook interesse tonen voor de lokale druif, de roter veltliner, een grijze druif met wit sap, ondanks zijn naam, met een verbazende structuur.
Niet te missen buiten de wijn zijn de confituren en de schnaps van abrikoos (marillenbrand). Ook de moeite waard op gebied van muziek, erg belangrijk voor Oostenrijk, is het kleine museum Ignaz Pleyel. Deze componist en pianomaker werd geboren in Ruppersthal. www.pleyel.at

Onze hartendieven

OTTFeuersbrunn

OTT BERNHARD

In een straatje van Feuersbrunn in het hart van de appellatie Wagram kom je eenmaal achter de deur in een andere wereld terecht. Aan het eind van de binnenplaats tref je een vinificatiekelder met amforen. De mode om deze oude containers te gebruiken beperkte zich dus niet enkel tot Italië of meer recent ook Frankrijk, maar heeft ook aanhangers gevonden aan de oevers van de Donau. Op duizend kilometer van de plaatsen die we gewend zijn te bezoeken, zijn wijnbouwers nauwelijks verschillend. Ze zoeken naar nieuwe uitdagingen, stellen zich vragen, wisselen met collega’s van gedachten, dichtbij of ver weg, en brengen op die manier lokale druiven opnieuw onder de aandacht.

Spiegel Feuersbrunner Grüner Veltliner 1er cru 2013OTT
De zeer warme lente en het verlies van een deel van de oogst door meeldauw heeft voor concentratie gezorgd in de wijn. De briljante goudkleurige wijn (schitterend in het glas van Zalto, een Oostenrijkse glasfabrikant) ontwikkelt nauwgezet gegrilde aroma’s, blonde tabak, rode thee en kamille. In de mond installeert zich een gelei van kweepeer. De wijn wordt opgefrist door de ziltigheid die de zwakke zuurgraad versterkt, ondersteund door de bitterheid van kamille. € 23,50

Rosenberg Feuersbrunner Grüner Veltliner 1er cru 2013
Men moet een tandje bijsteken om het elegante parfum te ontdekken: meringue met sinaasappel en citroentaart, beide stevig pittig. In de mond wordt het aroma bevestigd en versterkt door wat tannine met een subtiele toets van bitterheid. Ook hier doet de rokerigheid denken aan veel zon. Bernhard merkt op dat het perceel ligt op het verlengde van de hellingen met slibgronden en beschermd is tegen de wind door het omringende bos. Met andere woorden, het warmste plekje. Niettemin heeft de wijn zijn frisheid bewaard en is hij tegelijk knapperig en warm. € 25

 We eindigen waar we begonnen zijn met Qvevre Grüner Veltliner 2013, afkomstig van amforen. Het perceel waar de druiven vandaan komen is de Rosenberg. Enkel de gezondste druiven met de minste tannine worden geselecteerd omwille van de lange maceratie. De bessen blijven 6 maanden in de amforen met een inhoud van 500 tot 1000 liter.
De wijn wordt niet gefilterd en is bijgevolg troebel. Hij heeft een lichtgele kleur en een geur van grafiet en gekonfijt fruit. Licht koolstofhoudend in het begin, met nadien tannine en minerale elementen. Het fruit wordt omringd door een subtiele molligheid en een licht oxidatief parfum. Een beheerste oxidatie die de puurheid van de grüner veltliner niet ondermijnt. Biologische wijn. € 40
www.leirovins.be

Josef Fritz – ZaussenbergWeingut Josef Fritz

Dit familiale domein beslaat 15 hectare en produceert 80% witte wijn, waarvan 35% grüner veltliner en 20% roter veltliner. Zowel assemblagewijnen als perceelwijnen behoren tot het gamma en in de geest van de tijd is er zelfs een oranje wijn, de Gondwana.
Josef Fritz is zowat de pionier van de roter veltliner, de druif die gedoemd was om te verdwijnen. In onze rubriek ‘vergeten druivenrassen’ wordt hier binnenkort dieper op ingegaan.

Grüner Veltliner Im Himmelreich 2013
Pakken geel fruit, een parfum van witte rozen en oosterse kruiden. De zachte en ronde smaak ontwikkelt de smakelijkheid van gekonfijte citroen en de lichtzure smaak van rabarberconfituur geparfumeerd met tomatenbladeren. De wijn toont materie en een mooie textuur. Wat kan men nog meer wensen?
Grüner veltliner-stokken zijn gestekt in slibgronden waarvan de dikte tot 20 meter reikt. € 9,10

Roter Veltliner Wagramterrassen 2013FRITZ
Een fruitige mix waarin appel, kweepeer, peer en exotische vruchten zoals ananas en mango terugkomen. Het mooie droogextract zorgt bij deze veltliner voor persoonlijkheid en evenwicht. De niet onbelangrijke levendigheid met een smaak van citroen is mooi geïntegreerd. Dit is een krachtige wijn, het ontdekken waard! € 7,50

Roter Veltliner Steinberg 2013
Toetsen van meloen en gele appel stuiven op uit het glas. Nadien completeren andere en minder gewone geuren de fruitige tonen, zoals mierikswortel, kruisbes en peper. Stevig en rijp, maar niettemin krokant met een textuur die tegelijk mollig en zacht is met een verweven lengte gekenmerkt door een delicate bitterheid van gentiaan. Deze wijn rijpt in fusten van 6000 liter gedurende 8 maanden. Of men nu een liefhebber van hout is of niet, men moet toegeven dat deze wijn heel wat aan complexiteit heeft gewonnen. € 12,50

 Een woordje over de Roter Veltliner 2013 Gondwana Orange Wine.
De hele trossen rijpen in barriek gedurende 173 dagen. Men krijgt er niet enkel de smaak van de druiven door, maar ook van de pitten en hun bitterheid. Tannine versterkt deze bitterheid omwille van de lange maceratie. Hoewel deze wijn best wel wat charme mist, kent hij een groot succes. € 30
www.nieuwewereldwijnen.be www.tiba.be/fr/autriche/sortes-de-vins/vins-blancs.php

 Stift Klosterneuburg – Klosterneuburg 

Wagram Klosterneuburg (12)Klosterneuburg 1

Deze eigenaardige mix van een abdij en een paleis (Keizer Karel VI wilde er zijn Escorial maken) bevindt zich op een half uurtje rijden noordwaarts van Wenen aan de oevers van de Donau. Dit enorme complex van gebouwen huisvest een van de schatten van de mensheid, het geëmailleerd altaarstuk van goudsmid Nicolaas van Verdun. De barokke inrichting is eveneens indrukwekkend.
http://www.wien.info/fr/sightseeing/excursions/klosterneuburg
Binnen de muren van de abdij treft men eveneens de oudste school voor wijnbouw, opgericht in 1460. De school bestaat nog steeds en heeft een enorm succes met jaarlijks heel wat leerlingen op de banken.

Voor de geïnteresseerde wijnliefhebber is er de vinotheek en het bezoek aan de kelders die zich zowat 36 meter diep onder de abdij bevinden.
Ook de wijnen verdienen een omweg. De abdij bezit een 100-tal hectare in verschillende appellaties vlak bij de hoofdstad, Wenen inbegrepen. Het gamma biedt een breed overzicht van het potentieel van deze regio, zowel in rood als in wit. Dit verklaart waarom we te maken hebben met klassewijnen, ondanks de grote productie (in de orde van miljoenen flessen per jaar waarvan 25% voor export) en het toerisme. Elk perceel wordt apart geoogst en vergist. De volumes van elke wijn zijn grotendeels vergelijkbaar met deze van de familiale bedrijven. Bovendien verdient de met een bijna Benedictijnse nauwkeurigheid (of liever Augustijnse) de zorg voor de wijn, van de wijnstok tot de kelder, door het team van Wolfgang Hamm bijzondere lof.

Grüner Veltliner Réserve 2013
Deze wijn afkomstig van oude wijnstokken uit Hengsberg, geoogst begin november en vergist in fusten, rijpt op zijn droesem tot in mei. Het aroma is nog wat gesloten. Toetsen van laurier ontwikkelen zich. De smaak is expressief met specerij, anijs en een mooie ziltigheid in de finale. Een erg geconcentreerde wijn waar men nog even moet op wachten. 

Riesling Franzhauser 2013
Deze wijngaard is eigendom van de abdij sinds de 13e eeuw. De bodem bestaat er uit grind en de sterk hellende terreinen zijn gericht naar het zuiden. In de complexe geur herkent men het parfum van abrikozen- en mirabellenconfituur verrijkt met munt. In de mond zorgt gekonfijte sinaasappel voor molligheid. Het zeer mooie evenwicht tussen vettigheid en zuurgraad, alsook de lange en delicate finale maken van hem een elegante wijn met karakter. Met 10 euro per fles ter plekke is dit een wijn met een schitterende prijs-kwaliteitverhouding.

Zierfandler-Rotgipfler Gumpolskirchen 2013
Twee variëteiten die elkaar perfect completeren : zierfandler voegt aan de mix een bijzondere zuurgraad toe met toetsen van citrusfruit waarin bergamot en mandarijn. Rotgipfler met een hoog gehalte aan glycerol en alcohol zorgt voor volume en vettigheid. Deze licht zoetzure toets ondersteunt de mooie materie, maar boet daarom niet minder in aan luchtigheid. Mooie wijn die best tot zijn recht komt bij sushi. 

Saint Laurent 2012 Ausstich
Behoort tot de familie van de pinots en zou afkomstig zijn van de Elzas. De wijn is krachtig met een mooi aroma, wat wild met hints van pruimen, aalbes en hars. In de mond toont hij een mooie zuurgraad die het smakelijke rode en zwarte fruit levendig houdt.
www.ryslavy.com  www.oostenrijksewijn.info  www.ceesvannoord.nl www.geurtsenwijnimport.nl  www.travino.ch

 

Uit etengarten

De abdij heeft een eigen restaurant : Stifstkeller
www.stift-klosterneuburg.at/gastronomie

 

 

 

Carnuntum

Ten zuidoosten van Wenen, net onder de Donau, ligt Carnuntum met reeds zuidelijke invloeden. De regio produceert immers voor het merendeel rode wijn en deelt enige trekken met zijn buur Burgenland (meer specifiek de druif blaufränkisch).
Een 40-tal wijnbouwers zijn verspreid over 3 subzones: het centrum, de streek rond Göttelsbrunn en de heuvels van Arbesthal, die meer dan de helft van de oppervlakte beslaat, zo’n 600 hectare. In het oosten liggen de bergen van Hundsheim richting Bratislava. In het zuiden treft men de uitlopers van de Leitha dichtbij Bruck, in totaal 900 hectare.
Deze verscheidenheid gaat gepaard met een grote variatie in de bodem, gaande van zanderige löss tot slib met grind en kalk. De gemeenschappelijke noemer is het warme klimaat, het warmste van het hele land. www.carnuntum.com

Muhr van der Niepoort – Göttlesbrunnwld_140618_dorli

Dorli Muhr runt een wijnmarketingbureau in Wenen, maar is afkomstig van Carnuntum, meer bepaald van Spitzerberg, een geologisch deel van de kleine Karpaten op het grondgebied Oostenrijk. Sinds 2002 bezit Dorli er een kleine wijngaard. Haar wijnen raakten bekend omwille van hun rasecht karakter en uitdrukking van het terroir.
Toegegeven, de plek is heel bijzonder. De warme luchtmassa van het Pannonische plateau ontmoet hier voor de eerste keer een hindernis, wat voor wind zorgt. De bodem met overwegend kalk in de samenstelling, droog en arm met zeer weinig humus, verschilt sterk van de rest van de gronden binnen de DAC Carnuntum.
Deze wijn zou al lang een ‘grand cru’ geweest zijn zonder de versplintering van deze 120 hectare wijngaarden op de heuvel en het gebrek aan inzet van sommige eigenaars. Vandaag registreren slechts 8 van hen hun wijn in Spitzerberg.
De regio is ook het warmste punt van Oostenrijk. In de zomer bereikt de temperatuur regelmatig 40°C. Bij deze temperatuur stopt het rijpingsproces om dehydratatie te vermijden.
De bloei start hier het vroegste, maar er wordt zeer laat geoogst. Blaufränkisch blijkt de meest geschikte druif te zijn die zich het best aangepast heeft aan deze condities. Met nauwkeurige rendementen bereikt de druif een verbazende zuurgraad.
De 12 hectare van het domein van Dorli bestaat vandaag uit 80% oude stokken. Het gaat hem om percelen met een sterke hellingsgraad. Om erosie tegen te gaan heeft Dorli stelselmatig gras gezaaid. Mettertijd heeft ze het gebruik van hout voor de vinificatie aangepast en maakt ze wijnen met een voortreffelijke fruitigheid.

Cuvée Vom Berg 2012DUHR
Voor de vinificatie scheidt Dorli de druiven van de lage gedeelten van deze van de hoger gelegen terreinen. Deze wijn komt van het lage deel met een meer zanderige bodem en is versneden met 20% syrah. De wijn rijpt één jaar in houten vaten. Mooi zwart fruit, pruimen, fijne, soepele tannine. Mooie aciditeit. Terugkerend fruit in finale. € 11

Liebkind Carnuntum 2012
Dit ‘lieflijk kind’ is gemaakt van jonge stokken. Rijp fruit en robuuste tannine. Een jonge en mollige baby, een volle sappige smaak, matig lang maar ziltig in finale. De wijn Samt & Seide 2012 is eveneens heel verleidelijk met een meer delicate stijl. € 29

 Spitzerberg Carnuntum 2005
Achter het leder, hout en rokerigheid van bij de start, ontwikkelt zich wat later zwart fruit en een frisheid van specerijen (vooral peper en selderij). We hebben te maken met een stevige wijn, extractvol maar verrassend jong.
Jaargang 2012 van dezelfde wijn is nog gesloten. De enige oplossing is wachten. Met enig vertrouwen, gezien de 2005. € 44
www.wijnhuisjeuris.be  www.wijnhuis-smaak.be  http://bottleneck.be 

Winzerin Birgit Wiederstein – Göttlesbrunn 

Birgit et Grete Wiederstein

Birgit verveelt zich alvast niet met haar 6 hectare wijngaard, waarvan 60% rode druiven – zweigelt, merlot, pinot noir en blaufränkisch – en 40% witte rassen – sauvignon blanc, grüner veltliner en gelber muskateller. Op een fantastische wijze vertaalt ze haar immense creativiteit in de etiketten. Vindingrijkheid staat ook ten dienste van het terroir en de wijnen die ze elk jaar opnieuw creëert.
Ik hou van delicate en soepele rode wijnen die hun vrouwelijk parfum durven laten zien, zonder iedere keer van bij de eerste slok hun nuances te ontplooien, wijnen die langzaam hun potentieel vrijgeven tot een blijvende explosie die de zintuigen overspoelt na elke slok’, vertrouwt ze ons toe.
Passie voor wijn zit in de familie. Meer nog, het is er een van vrouwen. Haar moeder Grete deed afstand van haar wijnstokken om zich aan het distilleren te wijden. Zij maakt onder meer een excellente gin. Enkel een assortiment bloemen zorgen voor het boeket ervan.

Die Rhea Carnuntum 2011Birgit Wiederstein
100% zweigelt met een paarsrode kleur en een geur boordevol specerijen die de indrukwekkende en fruitige rijkdom voorafgaan. De smaak is sappig en charmerend met zacht, rijp fruit. Een subtiel parfum van framboos, aardbei, braam en bosbes verweven met zijdeachtige tannine, frisheid en elegantie.
De alcoholische fermentatie gaat door in een open tank gedurende 3 weken. Een deel van de trossen worden in hun geheel vergist. De rijping verloopt gedurende 18 maanden in Franse eikenhouten vaten.  € 10,90

Venus Carnuntum 2011
Karmijnrood gekleurde wijn met een geur van tabak, zwarte thee en peper dat het fruit wat naar de achtergrond duwt. Eerder een ernstige wijn wat de smaak betreft. Frisheid en structuur vallen onmiddellijk op. Nadien ontplooit zich een meer genereuze inhoud en volgt een peperig sap met kersen, aalbessen en bosbessen. Een wijn met een tweevoudige persoonlijkheid, tegelijk sappig en doordacht.
Gemaakt met 50% blaufränkisch en 50% pinot noir gerijpt in vaten van 500 liter van Oostenrijkse eik. € 14,90

 Blaufränkisch wie damals Carnuntum 2011
Afkomstig van een perceel op Spitzerberg. Dit is de topwijn van Birgit. Ze bedacht deze wijn terugdenkend aan vroegere tijden. Misschien op de wijze zoals een Bourgondische pinot noir. Een wijze wijn die je het leven vertelt zonder een woord te zeggen, eenvoudigweg door onze papillen vast te houden met de diepte van het fruit, de frisheid van de geest en de delicate tannine, zonder zich ook maar een moment op te dringen. Een echte ervaring.
De wijn rijpt gedurende 22 maanden in Oostenrijkse eikenhouten vaten van 500 liter.  € 22,90
www.vinea.be    http://purewine.be/

 

Wat te zien in Carnuntum

Amphitheater Petronell.JPG

Zoals de naam het zelf zegt, heeft Carnuntum een Latijns verleden. De gelijknamige stad was de hoofdstad van de Romeinse provincie Pannonia met 50.000 inwoners. Dit verleden herleeft in het archeologisch park van Petronell-Carnuntum dat amfitheaters, triomfbogen, thermen en het naburige museum bezit. Er worden heel wat prestigieuze concerten georganiseerd. En de wijn, een geschenk van de Romeinen aan Pannonia, is nooit ver weg. www.carnuntum.co.at

 

Gerhard Markowitsch & friends – Göttlesbrunn

MARKOWITSCH

Gerhard houdt van teamwork. Hij is zeer actief in de vereniging voor wijnbouwers in Carnuntum die samen het label Rubin ontwierpen. Rubin staat voor de beste zweigeltwijnen van de streek. Gerhard stelt niet enkel zijn wijnen voor maar zonder moeite ook deze van zijn collega’s uit Göttlesbrunn: Netzl, Grassl, Glatzer … namen om te onthouden.

Markowitsch Grüner Veltliner Alte Reben 2013
Grüner veltliner krijgt hier nogal wat concurrentie van andere witte variëteiten zoals chardonnay en sauvignon. Voor ons blijft grüner veltliner de meest interessante druif, vooral van oude stokken.
Het aroma is erg typisch met accenten van witte peper, tijm en appel. De smaak bevestigt de eerste indrukken en is levendig, krachtig en tegelijk mollig. De finale is overtuigend met een mooie toets van vuursteen. ‘Dit is de smaak van löss’, vertelt Gerhard. € 7

Markowitsch Rubin Carnuntum 2013
Ter herinnering: Rubin moet worden gemaakt met zweigelt, gerijpt gedurende 1 jaar op hout … en enkele minuten voor een jury van 40 producenten. Deze toont zich met een verleidelijk aroma van witte bloemen en violet, in de smaak aangevuld met toetsen van wild en rokerigheid. Tannine is present maar zeer soepel. Een goede wijn die ongetwijfeld uitstekend past bij een mooi stuk vlees. € 11MARKOWITSCH 1
www.weinwelt.be www.opdebeeck.be

Netzl Rubin Carnuntum 2013
De start geeft een rustieke indruk. Daarna verleidt deze wijn al snel omwille van het genereuze fruit. Tannine kadert de golf van sappigheid en laat een ruwe indruk achter op de papillen, wat het karakter van de wijn bekrachtigt.
Rijping gedurende 10 maanden in gebruikte Franse eikenhouten vaten. € 9,50
www.wijnenchrispeers.be www.hetwijnhuis.be

Philip Grassl Zweigelt Schüttenberg 2012
De geur is heel open en toont een wild karakter dat we terugvinden in de smaak. Tannine is gesnoerd en korrelig en schuren de papillen met genot, net zoals balsem een kleine kras verzacht. Het krokante sap zorgt voor smakelijkheid. Een rijping van 18 maanden in Franse eikenhouten vaten waarvan de helft nieuwe eik. € 21

Uit eten

1315495463_1
Vinarium Bittermann, een vinotheek en restaurant in Göttlesbrunn. Men vindt er wijnen van nagenoeg alle producenten binnen de DAC Carnuntum aan kelderprijzen, een tip dus.
www.bittermann-vinarium.at

 

Met dank aan Willi Klinger en zijn team van de Austrian Wine Marketing Board voor de hulp bij de realisatie van dit dossier. Gesundheit !

Gemischte cuvée von Hervé Lalau und Marc Vanhellemont

En wat denkt u ervan ?
Hebt u reeds wijnen geproefd die in dit artikel voorgesteld worden? Of andere wijnen van andere producenten? Laat het ons weten en geef uw mening HIER 

Voor meer “Wijntrips”, klik hier

Banner AT Gent

 

Geef een reactie