Wijndomein. Belgische wijnbouwers maken topwijnen in Europa.
14/09/2016 - Een prachtige uitgave met verleidelijke rode stoffen kaft.
Je kan er niet aan weerstaan; het lijkt wel een kunstboek.
En het ís een kunstboek, maar één over 15 Belgische wijnbouwers in Europa; niet in Frankrijk want Lannoo publiceerde vroeger al Belgische wijnbouwers in Frankrijk.
Passeren de revue: drie gepassioneerde authentieke pioniers niet alleen van maar ook op eigen bodem: Karel Henckens van het domein Aldeneyck, Raymond Leroy van Vignoble des Agaises en Martin Bacquaert van het domein Entre-Deux-Monts.
Alle drie droegen met hun topwijnen bij tot het ontstaan van enkele BOB ’s (Beschermde Oorsprongsbenaming of het equivalent van AOC): Haspengouw –Maasvallei, Schuimwijnen en Heuvelland.
Van de andere 12 wijnboeren zijn er nog enkele wiens hele leven van in den beginne in het teken stond van wijn, maar wiens passie wortel schoot op vreemde bodem, zoals (Azienda Agricola)Frank Cornelissen op de flanken van de Etna en Dirk Hoet in de Priorat (Mas de les Pereres).
De 9 andere Belgen zoals o.a. Jan De Bode, Virginie Saverys , Herman De Bode en Karel De Gucht , hebben na of naast hun eerste leven in de geneeskunde , de zakenwereld of de politiek, een tweede liefde – professionele roeping – gevonden zij het in Toscane( Avignonesi, Podere Capaccia, La Macinaia, Le Muricce) , Piemonte (Le Cecche) , Priorat (Mas Alta) , de Douro (Portal d’Azenha, Quinta do Passadouro) of de Dão (Quinta de Lemos) .
En last but not least : William Wouters. Deze internationaal gelauwerde sommelier en restaurant -houder ( Pazzo ) viel na zijn eerste liefde voor de wijn, voor een tweede maal voor zijn grote liefde: de wijnbouwster Filipa Pato uit de Bairrada. Passie laat zich duidelijk niet nationaliseren maar breekt onweerstaanbaar uit.
Dirk De Mesmaeker , journalist en presentator bij de regionale televisiezender Ring-TV (Halle-Vilvoorde), schreef 15 boeiende korte wijnportretten die nauw aanleunen bij de 15 persoonlijke verhalen.
Wat méér redactionele ’vertel-weking’ of maceratie en lagering van de anekdotes, zou de basismaterie nog méér hebben kunnen verheffen tot ware impressionistische portretten of indrukwekkende schetsen. Jammer van enkele technische foutjes zoals ‘ de witte alvarinhodruif die rode wijnen geeft’ .
Telkens sluit een technische fiche samenvattend af.
De overweldigend mooie fotografie is van Andrew Verschetze die kunst en fotografie studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Hij specialiseerde zich vervolgens in foodfotografie en drankenboeken. Het is beeldmateriaal om te genieten van de wondermooie terroirs. Ze weerspiegelen imaginair de complexiteit van de topwijnen.
Wijndomein is een ideaal relatiegeschenk of gewichtig cadeau onder de kerstboom. Hoe dan ook bij het lezen van zo’n boek hoort zeker de degustatie van één van de besproken wijnen. Uiteindelijk telt In Vino Veritas.
Dirk De Mesmaeker , foto’s Andrew Verschetze. Uitgeverij Lannoo. Nederlands- en Engelstalige editie, 304p., 29 – 37 cm, hardcover, € 80.
Johan De Groef
Voor meer “Leestips”, klik hier