Wijnen, crowdfunding en manifest …

20/11/2015 - Jérôme van der Putt stelt ons opnieuw een aantal wijnen voor zonder zwavel (of met heel weinig) die hij deze keer in Bordeaux, Gaillac en Toscane verzamelde, waarnaast hij het ook over een boeiend project heeft en een interessant boek.

Van Bordeaux … Autrement

Autrement - Labour au chevalIn Vino Veritas had het er reeds over in het oktobernummer van 2010. Daarin werden de cuvées Autrement 2006 en 2007 van Château Lamery bewierookt, toen Jacques Broustet pas met biodynamische wijnen gestart was. Tot op vandaag is het domein niet groter dan 5 hectare. Het ‘kasteel’ is een oud gebouw met een minuscule en ietwat afgeleefde kelder in Saint-Pierre d’Aurilac op de rechteroever van de Garonne, 50 kilometer ten zuidoosten van Bordeaux.
Het onthaal is bijzonder hartelijk door een wijnbouwer volop in een gevecht verwikkeld lijkt met zijn uitbundige wijnranken, gras dat overal groeit, magnifieke perzikenbomen, bijenkorven … aan pittoreske elementen geen gebrek. Ondanks zijn nonchalante verschijning laat deze man niets aan het toeval over, want om volledig natuurlijke wijnen te maken – niets dan vergist druivensap – die kwalitatief en prettig zijn om te drinken moet er hard en vooral disciplinair gewerkt worden. Lage opbrengsten, werken in de wijngaard met een paard en al de rest met de hand. En uiteraard wordt er ook manueel geoogst.
De cuvée Autrement rijpt 9 maand in barriques van meerdere jaren oud. Geen enkele concessie dus, maar het resultaat is er: een prima wijn die niet te duur is en die stilaan meer bekendheid geniet, met een productie die tegenwoordig vrij goed in het buitenland wordt verkocht. De Autrement 2011 is een assemblage van cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot en malbec en biedt een heldere maar donkerrode wijn.
autrement-2012-chateau-lamery-jacques-broustetGeproefd eind 2015 bezit deze wijn een lichte toets van evolutie qua kleur, maar op gebied van geur en smaak is hij ongelooflijk fris. Niets dan rood fruit met daarnaast wat zwarte bes en viooltjes en vooral geen hout (oef!) met kleine fluwelige tannines die goed geïntegreerd zijn en voor een prima structuur zorgen. De wijn is soepel en smakelijk. Wat een verschil met een eerder klassieke bordeaux! Op de fles staat: ‘Plaisir et santé au naturel’. Plezier en gezondheid in één, geen wonder dat de fles snel leeg was. € 17,00 www.chateaulamery.com
www.basin-marot.be

Nog voor u geproefd

Es d’Aqui, Cuvée C SV 2012

pinto

Een verbluffende wijn, puur voor het genot, die wat meer uitleg verdient. Jean-Louis Pinto woont in de streek van Gaillac en koopt mooie en kerngezonde biologische druiven van wijnbouwers rondom zich, druiven die hij soms zelf oogstte. Deze ‘artisan-négociant-vinificateur’ produceert diverse zeer kleine cuvées in rood en wit. De cuvée C SV 12 is het resultaat van een kwart chardonnay in wit gevinifieerd en drie kwart sauvignon in rood, volledige druiventrosssen met een maceratie van 3 weken. Zeer lage opbrengsten, manuele oogst in kleine kistjes en geen enkel toevoeging van wat dan ook, met uitzondering van een puntje SO2 tijdens de vinificatie van de chardonnay in acaciahouten foeders.
Deze heel licht troebele wijn bezit een mooie kleur van honing met toetsen van cognac richting rode thee. Een vlezige en volle wijn met veel rijp wit fruit is het, vooral peer, met fraaie zuren. Deze complexe en ronde wijn doet het uitstekend in combinatie met een tajine, liefst na hem eerst over te gieten in een karaf en aan een temperatuur van 10°C te schenken.
http://vinovivo.be

Fuori Mondo, Cuvée Libero 2013

libero

Olivier Paul-Morandini vervolgt rustig zijn eigen weg op zijn klein en mooi domein op het hoger gelegen deel van Campiglia Marittima (aan de Toscaanse kust met uitzicht op het eiland Elba). Twee jaar geleden bezocht ik het nog met deze nieuwe eigenaar als gids, nog een beetje verbaasd om zijn nieuwe roeping. We proefden toen tal van wijnen in dames-jeannes en glazen flacons met projecten op basis van één druivenras.
Ik was reeds een grote supporter van zijn Lino, een 100% sangiovese die zeer elegant is, maar onlangs proefde ik een van de wijnen die verkocht worden onder de naam Libero. Het is bijna een monocépage met zijn 90% ciliegiolo – waarvan de naam refereert naar de Italiaanse benaming voor kers: ciliegia – aangevuld met wat merlot en carmenère. De kleur is helder en paarsachtig met een geur die aan griottekersen doet denken (echt waar!), pruimen en een streepje zongedroogde tomaat. Misschien liet ik me wat meeslepen door de lokale ambiance, maar ik vond hem bijzonder smakelijk. Heel fris met hout en tannines die goed geïntegreerd zijn en een mond boordevol sappig en krokant fruit. Wat een plezier om originele en vooral lekkere wijnen te ontdekken! www.fuorimondo.com
www.titulus.be

Natuurlijke wijn en crowdfunding

Terril du Crachet à Frameries

Crowdfunding. Geen paniek, het is geen chemisch additief of een vreselijke plantenziekte maar een moderne manier om als ondernemer aan geld te geraken om zijn project te financieren, zonder geld aan de bank te moeten vragen maar aan zoveel mogelijk burgers die zich in het project kunnen vinden en die willen dat het van start gaat. Er kunnen kleine sommen geld gestort worden die samen voor een meer serieuze geldtoevoer zorgen en zo het noodzakelijke budget vormen.
In dit geval gaat het over een documentaire rond natuurlijke wijnen die in België zijn oorspong vindt, een project van fotograaf en regisseur Rino Noviello: www.noviello.be.

Dit is de link die meer tekst en uitleg verschaft: www.kisskissbankbank.com/vin-nature-vin-vivant.
Dit project is volgens mij zeer de moeite waard en met de wijnbouwers die aangehaald worden staat het meteen ook voor tal van mooie wijnen. Ik nam alvast deel en ik raad u aan hetzelfde te doen, indien u dit boeiend genoeg vindt natuurlijk. Maar het een mooie aanvulling zijn op het werk van Jonathan Nossiter, de Amerikaanse filmmaker die sedert een aantal jaren een beetje de enige is binnen dit genre.

Leestip

Manifeste pour le vin naturel

Manifeste vin naturel 1Jean-Paul Rocher gaf eerder werken uit van Jules Chauvet, Jacques Néauport en vele andere auteurs die het over hedonistische onderwerpen hebben (bv. L’art de la braise en plein air van Raymond Buren). Ik was dan ook bijzonder fier dat hij mijn boek wou uitgeven : Vin bio, mode d’emploi. Maar in 2012 verliet hij ons heel onverwacht en sloot hij zich aan bij zijn vriend Marcel Lapierre in het paradijs van de natuurlijke wijnen, braspartijen en eindeloze discussies. Zijn oudste dochter Marie Rocher zet zijn werk stilaan verder in samenwerking met Editions de l’Epure die, na de publicatie van Tronches de vin, le guide des vins qu’ont de la gueule, zopas een werk publiceerden met als titel: Manifeste pour le vin naturel.

De auteur Antonin Iommi-Amunategui is tevens de man van de blog: No wine is innocent.
Dit klein werkje boordevol energie bevat beschouwingen van meerdere producenten van natuurlijke wijnen en ook van de Amerikaanse journaliste Alice Feiring (Le vin nu, éditions Jean-Paul Rocher). Iedereen stelt zich dezelfde vraag of natuurlijke wijn nu wel of niet gereglementeerd moet worden. Ik citeer graag de mening van wijnbouwer Richard Leroy die ik overigens deel: ‘Een definitie heb ik niet omdat wijn altijd natuurlijk zou moeten zijn. Persoonlijk heb ik het meer over ethiek … het zou belangrijk zijn dat de zaken duidelijk zijn. Alle toegevoegde producten zouden op het etiket moeten staan. Zodoende kunnen consumenten natuurlijke wijnen definiëren. Zelf zou ik erop zetten: 100% druivensap. En wanneer de consument bijvoorbeeld een grote bordeauxwijnen koopt, moet die weten of de wijn geconcentreerd is, een temperatuurgeregelde vinificatie achter de rug heeft, enzovoort. Hij zou alles moeten weten.’

De altijd wat weerspannige Olivier Cousin zegt ongeveer hetzelfde : ‘Ik ben tegen reglementen, maar ben voorstander van de waarheid. Wanneer je alle toevoegingen op het etiket plaatst heb je geen reglementering meer nodig.’
Uiterst verfrissende lectuur die aan het denken zet, en voor het goede doel!
www.epure-editions.com

Jérôme van der PuttColofon JvdP - IVV

 


vinnaruriste 1Illustratie Rémy Bousquet

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie