Wijntrip in Roussillon, deel 2

06/04/2018 - Onze tocht gaat verder en ook vandaag blaast de tramontane, zowat drie dagen op vier hier. Het landschap wordt er opvallend helderder door en de Canigou op de achtergrond lijkt opeens dichterbij. We kijken uit over een patchwork van wijngaarden waarop de oogst bijna is afgelopen ...

Tweede deel: land met uitzicht

Terrassous in Terrats

Komende van Llupia worden we verrast door de eigenaardige constructie naast de coöperatie van Terrats. Het is de Tour Bouteillé, genoemd naar de ingenieur die hem ontwierp in de jaren 70. Deze toren zorgde ervoor dat er minder handenarbeid nodig was om de wijn uit de tanks te halen. Sedertdien zijn de Vignerons de Constance et Terrassous (naam van de inwoners van het dorp), die de wijncoöperaties van Thuir, Fourques (Constance) en Terrats verenigen, er steeds verder kwalitatief op vooruitgegaan.
We hielden altijd al van hun cuvée Les Pierres Plates, een schoolvoorbeeld van wat een coöperatie kan produceren. In wit is er de Les Pierres Plates 2016 Côtes du Roussillon, een wijn met een expressieve geur van ijzerkruid, citrus en witte peper, met een ietwat vette textuur die aan het zachte van abrikozen doet denken. Maar ook hun rosé van 2016, die voor 1/3 in barriques werd opgevoed, is erg goed. Deze maaltijdrosé ruikt naar munt, kruidnagel en salie, en bezit een volle en brede smaak met toetsen van viooltjes en frambozen. Tot slot is er de rode 2015 Côtes du Roussillon Villages Les Aspres, vol en rechtlijnig van structuur met strakke tannines die een frisse wijn met hints van cacao vrijgeven. Een mooi trio !
Andere geproefde cuvées tonen aan dat ze bij de beste willen horen en Les Aspres hoog in het vaandel dragen, een Côtes du Roussillon Villages sedert 2017. De coöperatie zorgt voor 89% van het volume dat er geproduceerd wordt. Nog goed is de Carignan 2016 IGP Côtes Catalanes met z’n krokante en overduidelijke impressies van zwarte bessen, braambessen en kersen, vlot en fruitig van smaak en gemaakt voor de zomer. De Château Mossé 2016 Côtes du Roussillon, paars granaatrood van kleur, bezit een zilte toets die het zwart en rood fruit beter doet uitkomen: een wijn die smakelijk blijft ondanks zijn imposante structuur. De laatste wijn is de Villaré Juliani 2015 Côtes du Roussillon, heel rechtuit van smaak met vlezige aardbeien, kersen en zwarte bessen geparfumeerd met tijm, salieenzoethout, een wijn om in te bijten!


Een kleine tocht door de wijngaarden doet ons beseffen welke werken er in de wijngaarden reeds zijn uitgevoerd. Directeur Hervé Lasserre laat ons vervolgens kennismaken met enkele plukkers die de laatste druiven oogsten. De wijngaardareaal telt ongeveer 700 ha en strekt zich uit over vlaktes en heuvels op een hoogte tussen 150 en 350 meter, steeds met uitzicht op de Canigou.

De Vins Doux Naturels, een andere grote specialiteit van deze coöperatie, haalden we reeds aan in dit artikel: www.invinoveritas.be/nl/verbazingwekkende-vins-doux-naturels-uit-roussillon/
www.terrassous.com
www.wine-not.be – www.hic-wijnimport.nl

Op een paar mijl daarvandaan, Domaine des Perdrix in Trouillas

Dit domein bestaat reeds van in 1812, maar het is pas enkele jaren geleden dat André Gil wijnen maakt om nadien te bottelen. Dit familiedomein leverde lange tijd aan Thuir Byrrh en daarna aan de coöperatie van Trouillas.


Vandaag wordt er totaal anders gewerkt en leveren ze aan de beste restaurants. ‘We zijn gespecialiseerd in gastronomische wijnen die in de beste restaurants, zelfs met meerdere sterren, worden geserveerd’, vertelt André. ‘In Les Aspres hebben we een rol te spelen wat vlotte wijnen betreft, geen dikke en geconcentreerde wijnen. We kiezen ervoor om meer gemakkelijke wijnen te maken, maar met karakter, wijnen met een ingehouden kracht en boordevol elegantie.’ Ziezo, dat is duidelijk.

De etiketten van de wijnen refereren naar de artistieke kant van de familie, want de vader en grootvader van André waren kunstenaars. Pour Ceux qui Rêvent le jour… 2016 Côtes du Roussillon, een klassieke blend van grenache en roussanne, vlezig en rond van smaak, zoals de perziken waarnaar deze wijn ruikt. Charakter blanc 2015 Côtes du Roussillon is een 100% roussanne die 6 maanden in acacia vaten verbleef, maar dat heeft hij goed verdragen en levert aangename impressies van witte perziken, kweeperenpasta, oranjebloesem, een tikje muskaatachtig van smaak en opgefrist met een zoutkristal. Nog in wit is de geciseleerde smaak van de cuvée Joseph-Sébastien Pons 2015 Côtes du Roussillon (de grote Catalaanse dichter) niet te vergeten, een wijn met impressies van peer en een licht oxidatief accent in het begin dat heel goed combineert met de zilte frisheid die aan opspattend zeewater doet denken. deze wijn is op basis van grenache van 100 jaar oud, een beetje macabeu en verbleef 8 maanden op nieuwe eik.
In rood is er de Corto 2016 IGP Côtes Catalanes, heel kruidig, krokant fruitig en karaktervol van in het begin. In zoet proeven we de Rivesaltes hors d’âge die 4 maand in Jack Daniels-vaten verbleef, een wijn die aantoont dat André Gil steeds nieuwe pistes verkent. Het zoete van de veenbessen en perziken wordt omhuld door fenegriek en gedroogde algen, het geheel onderstreept door karamel. Voor de nieuwe cuvées in wording keren we graag nog een keer terug.
www.domaine-perdrix.net
www.quaidesvignerons.com – www.vanhende.com
 

Verder landinwaarts, op het einde van de Vallée de l’Agly: Ugo Arguti van Saint-Paul-de-Fenouillet

We zijn soms verbaasd, maar deze keer stonden we helemaal paf toen Ugo Arguti me zijn verleden in Bordeaux uit de doeken deed. En dit nadat we zijn UGO blanc IGP Côtes Catalanes proefden, een verbazingwekkende grenache gris, smeuïg en fris tegelijk, geparfumeerd met anijs, tijm en gekonfijte citroen, fris en mineraal met een duidelijk Catalaans accent. Ugo werd verliefd op deze streek tijdens het wandelen, en dat zegt veel. Zijn regio van origine schemert nog nauwelijks door. Ugo werd geboren in Toscane en werkte lange tijd voor Bernard Magrez in Château Fombrauge waar hij 27 wijnjaren meemaakte. Hier helemaal op het einde van de Roussillon kreeg hij zin om zijn eigen wijnen te maken. Van zijn lange tijd in Saint-Emilion behield hij de precisie van het wijnmaken. En wanneer de opvoeding van de rode UGO Côtes du Roussillon Villages nog een beetje aan Bordeaux doet denken, werkt Ugo gestaag verder … Zijn liefde voor zijn tweede thuis is eerlijk en oprecht. Het bewijs? Het duurde niet lang vooraleer hij Muscat maakte, Maury en momenteel start hij met het maken van Rancio. Bedankt Ugo !
http://domainearguti.fr

Terug richting de kust, met zicht op het enorme blauw: Domaine Gauby Calce


‘Wanneer de maan op me schijnt, lach ik naar de zon.’
Gauby blijft Gauby, altijd nadenkend en constant bezig met veranderingen, ook wanneer alles standvastig lijkt, goed overdacht en reeds gebouwd. Alles verandert hier, constant, maar niet lichtzinnig. Een discreet dynamisme waarin het detail belangrijker is dan de dramatische wending. De drastische maar aangekondigde verandering van het klimaat wordt door vader en zoon Gauby met agroforestry (boslandbouw) beantwoord, een cultuur op drie niveaus waar de wijnstokken tussen bomen en gewassen staan aangeplant of een permacultuur die aangepast is aan een warme en droge regio, zoals dat bij hen het geval is. Van een oase is er vooralsnog geen sprake, daarvoor moet alles nog groeien, maar alles is alvast goed vertrokken. Hopelijk wordt deze streek geen nieuwe Sahara met in het midden één groene stip, die van Gauby. Afwachten maar of andere wijnbouwers er zich bij aansluiten.

Wat de wijnen betreft is het moeilijk om daar zich vandaag reeds over uit te spreken. Vandaag lijken ze ons wat afwezig, maar niettemin voorzien van een ziel. Een vreemde impressie. Hun finesse en elegantie zit niet in het volle dat we ervan verwacht hadden. Te licht misschien, te luchtig? Of speelt de herinnering aan de Muntada’s van weleer, sterk van karakter en vol van smaak, een rol ? Of ligt het aan ons om die extra ziel erin terug te vinden?
Op dit moment zorgt de Calcinaire 2016 blanc IGP Côtes Catalanes voor fijne impressies van witte bloemen, elegantie en een guitige ronde smaak.
De Vieilles vignes blanc 2015 IGP Côtes Catalanes trekt ons aan door zijn indrukken van saffraan, toets van lavendelhoning en frisse minerale impressies : alles is aanwezig, niets steekt er bovenuit. De Calcinaire 2016 rouge Côtes du Roussillon Villages bezit een fijne tanninestructuur met sappig en krokant fruit, is fijn en fris van smaak met gracieuze tonen.
De Vieilles vignes 2015 Côtes du Roussillon Villages is even donker als de zwarte bessen van in de geur, met een nog ruwe maar fijne tanninestructuur, kruidig van smaak en smeuïg van textuur. De Roque 2015 IGP Côtes Catalanes is een 100% grenache van wijnstokken van 85 jaar oud, een meer florale dan fruitige wijn met accenten van garrigue en een ruwe smaak zoals die van aardbeiboomvruchten, heel karaktervol. De Muntada 2015 Côtes du Roussillon Villages doet denken aan iris en acacia, nauwelijks geconcentreerd van smaak, echt fris, met een klein bitter van kinabast dat deze frisheid nog versterkt, en met kruiden die we achteraan op onze tong proeven.

Hier moeten we echt dringend terug naar toe …
www.domainegauby.fr
www.maisondesvins.be – www.cavedesoblats.com – www.millesima.be – www.lesventsdanges.be – www.vins-concaves.be – www.wengler.lu – www.lemillesime.ch

Marc Vanhellemont

Voor andere artikels van ‘Op reis met IVV’, klik hier

Geef een reactie