Wijntrip in Roussillon, deel 1

12/02/2018 - In het gezelschap van de wind, het opspattend zeewater of de warmte die de keien afgeven, neem ik u mee naar enkele wijndomeinen en hun wijnen. De tocht is vrij lang, daarom stel ik hem voor in drie delen.

Eerste deel : land en zee

Aan de kust, nabij Canet: Château de Rey

Nabij Canet-en-Roussillon is er het prachtige Chateau de Rey en zijn uitzonderlijke wijnen. Maar dit alles kwam er niet zomaar. Deze grote familiale eigendom werd een tijd volledig opgeslorpt door erfeniskwesties. Na 10 jaar van verval besloten Cathy en Philippe Sisqueille een deel van de wijngaarden en de gebouwen over te nemen. Het terroir tussen Perpignan en de l’étang de Canet (een lagune) is een oud terras van aanslibbingen met rolkeien en tal van aangeplante druivenrassen. Het koppel Siqueille besloot beetje bij beetje er een wijngamma mee voor te stellen dat van eenvoudige drinkwijnen gaat tot grote bewaarwijnen en Vins Doux Naturels. Op 40 hectare valt er dan ook heel wat te doen.
Voor de grote dorst is de Si’s Plau, een witte parelende Vin de Pays des Côtes Catalanes, citroenachtig en krokant, een absolute aanrader. Nog in wit is er de Siquò Côtes du Roussillon 2016 (grenache, roussanne, macabeu) met aroma’s van gekonfijte citroen en wat saffraan. De minerale smaak afgerond met witte chocolade is voor daarna, gevolgd door indrukken van peer en marsepein met rozen en marshmallow.
Mijn favoriete wijnen, in de drie kleuren, zijn de Galets Roulés Côtes du Roussillon. Eerst is er de blanc 2016 met geuren van jasmijn en groene thee, fris van smaak en licht getoast (roussanne, grenache). Vervolgens is er de rosé 2016 met duidelijke geurimpressies van eucalyptus, dennennaalden en brem, krokant van smaak en elegant fruitig, doorregen met zoethout en wat kruidnagel (syrah, mourvèdre). Tot slot is er de rouge 2015, ruikend naar aardbeienconfituur met frambozen en stukjes sinaasappel, heel karaktervol met nog zeer aanwezige tannines, maar onwaarschijnlijk sappig van smaak (syrah, carignan).
En wanneer zoon Rémi zich ermee bemoeit, zorgt dat voor een robijnrode wijn die ruikt naar frambozen, zwarte bessen, sleepruimen en zure kersen opgekrikt door een aangename frisheid. Kortom, een vlotte wijn met fijne tannines en perfect om met een stel vrienden te drinken, deze P.P.R.S. Côtes Catalanes (hoofdzakelijk grenache).
Een VDN om af te sluiten, de Muscat de Rivesaltes die flatteert door zijn zachte smeuïgheid, alvorens over te gaan naar indrukken van sinaasappelen, kersen, mirabellen en abrikozen, gekonfijt en gekruid met kurkuma, peper en kardemom. De 102 gram suiker is nauwelijks merkbaar, licht en luchtig, een pareltje.
www.chateauderey.com
http://toutestvin.comhttp://lepetitmarais.beSudvin Cellarjacques.delire@skynet.be  –  http://languedoc-weine.ch

Nog in Canet, Domaine des Hospices

Te midden van het dorp breidde deze wijnkelder gebouwd in 1863 een klein beetje uit, waardoor Marc Benassis voortaan functioneler kan werken. Marc is de 5e generatie wijnbouwers van dit domein en wou het gamma afstoffen, waarin hij geslaagd is. Vandaag komen de betere wijnen van het domein onder de naam Château des Hospices op de markt, om ze te onderscheiden van de meer vlotte drinkwijnen met Domaine des Hospices op het etiket, wijnen die telkens hun terroir uitademen. Zijn wijngaard van 80 ha bevindt zich op het eerste terras van de Têt, met een bodem van klei en rolkeien die aangenaam verfrist wordt door de nabijgelegen zee. Of zoals Marc het zegt : ‘De zee is een troef’.
Misschien zorgt het contrast van temperaturen tussen dag en nacht voor meer kleur in de wijnen, zoals in de Artemis 2015 Côtes du Roussillon met zijn violetpaarse kleur die geurt naar vruchtvlees van druiven, krenten en cayenne, aangevuld met een elegant parfum van viooltjes. De zachte tannines zorgen van in het begin voor een comfortabele smaak, maar ook aan het opmerkelijke karakter van de syrah kunnen we niet voorbij (hoofdzakelijk syrah, carignan, grenache, mourvèdre). Gaia 2016 is de rosé binnen hetzelfde gamma, met een zilt accent die het fruit meer in de verf zet en de wijn frisser maakt.
Marc heeft nog beter in petto, maar gezien het succes is er van de Grande Terre Blanche en Rouge geen druppel meer over tijdens mijn bezoek. De Grande Terre Blanche 2016 op het einde van zijn opvoeding bezit duidelijke indrukken van marsepein en citroentaart met peper en benzoëhars. In de smaak wordt het vette en het frisse in evenwicht gebracht, terwijl het zilte (een trek die terugkomt in alle wijnen van dit domein) voor extra pit zorgt, gekoppeld aan het elegante van witte rozen en amandelbloesem. Wat VDN betreft is de Muscat de Rivesaltes 2016, van grotendeels muscat d’alexandrie, een ongelooflijk frisse wijn, ondanks zijn 110 gram suiker. De impressies van gele perzik en lychee, gevolgd door het licht pikante van gember en het licht bittere van gentiaan, zorgen voor een zeer aangename Muscat.
www.chateau-des-hospices.fr

Landinwaarts, in Pollestres bij Deneufbourg

Corinne en Damien Deneufbourg namen dit familiaal domein over in 2003. Heel in het begin brachten ze hun oogst naar de wijncoöperatie van het dorp. In 2009 besliste het koppel om te vinifiëren en een deel te bottelen, waarnaast ze de overschot in bulk verkochten. Al snel beslisten ze om naar biologische wijnbouw over te stappen, wat effectief ook zo was in wijnjaar 2013. Hun dynamisme zorgde ervoor dat hun wijnen onmiddellijk geëxporteerd werden, eerst naar België, daarna richting andere landen van Europa en naar de Verenigde Staten.
Hun 12 ha wijngaarden, gelegen op de eerste hellingen van Les Aspres, zorgen voor enkele cuvées, waarvan mijn favoriete wijn de Olympe 2015 IGP Côtes Catalane is, een wijn met een verleidelijke geur van gekonfijte kersen en een bosje salie. De tannines zijn vrij zacht, maar bezitten evenwel een rustiek kantje dat het wijnkarakter versterkt. Een karaktervolle wijn, maar ook gul met veel fruit dat onderstreept wordt door zoethout (marselan, syrah).
Voor een zoete toets zorgt de Rivesaltes Grenat 2014 Laëtitia, een 100% grenache ‘muté sur grains’ die zowel krokant is als fijn en fruitig, met indrukken van aarbeiboomvruchten, kersen, blauwe bosbessen en bramen op een tannineraster van crêpe de Chine.
https://deneufbourg.eu
www.vinsleloup.com –  www.credo-wines.be  –  www.vin-etc.be

Het vervolg van mijn wijntrip leest u in het tweede deel.

Marc Vanhellemont

Voor andere artikels van ‘Op reis met IVV’, klik hier

Geef een reactie