Wijnwandelingen in Spanje, deel 2 : Val de Vid & Valtravieso 

11/07/2017 - We zetten onze Spaanse wijntrip verder en trekken naar Rueda, naar bodega Val de Vid. Daarna gaan we richting Ribera del Duero naar Valtravieso.

Twee regio’s en bodegas die vrij noordelijk liggen maar toch helemaal anders zijn. De ene staat bekend om zijn frisse witte wijnen, de andere om zijn krachtige rode wijnen. Alvast één punt hebben beide gemeen: enthousiasme.

Val de Vid : druiven, hard labeur en gedrevenheid


Wanneer we aan de bodega aankomen, een prachtige villa, worden we verrast door de gloednieuwe installaties. Recente werken zorgden ervoor dat het werkoppervlak gevoelig verhoogd werd om aan de vraag te kunnen voldoen.

Val de Vid (vallei van de wijnstok), dat zijn druiven maar ook hard labeur en gedrevenheid. De bodega beschikt over 80 hectare wijngaarden, waarvan 20 hectare eigendom zijn. Hoewel er niet biologisch wordt gewerkt, worden er enkel natuurlijke meststoffen en niet-agressieve producten gebruikt. De wijngaarden bevinden zich tussen 700 en 800 meter hoogte met valleiën die er vrij regelmatig uitzien. De keuze van de druivenrassen is gelinkt aan het klimaat: koud in de winter, een korte lente met vroege vorst en een warme en droge zomer, waardoor de wortels diep op zoek moeten gaan naar water.
Mijn selectie:

Val de Vid Verdejo 2016


Licht goudgeel van kleur met een discrete maar diepgaande geur van citrus en appel. De frisse aanzet wordt ondersteund door een mooi vetje dat gelinkt is aan de geurimpressies. Het midden is breed en blijft goed aanhouden. Ideaal in combinatie met visterrines, sushi, carpaccio van sint-jakobsmosselen en wit vlees. Een wijn die het ook goed doet bij de barbecue.

Val de Vid Verdejo 2016 Crianza en Roble Francés

Na een koude maceratie gaat dit sap van oude wijnstokken verdejo voor de vergisting onmiddellijk in Franse eiken vaten van het 2e jaar. De kleur van deze wijn van 2016 is goudgeel met hints van smaragd. De geur doet denken aan wit en geel fruit met een aangename toets van verse boter. De discrete aanzet wordt breder naar het midden toe, maar nog een jaar (minstens) wachten doet deze wijn ongetwijfeld nog beter uitkomen. De finale is zowel vol als fris en een plezier voor zij die van lekker eten houden. Een maaltijdwijn, zoveel is zeker, ideaal in combinatie met vis (zeebaars, zeebarbeel of snoekbaars in witte wijn) maar ook kalfslapjes op Milanese wijze en gebraden bressekip.
www.lescavesdebordeaux.be  – www.wercowines.comwww.entrepotduvin.bewww.vinifera-finewines.bewww.vitisvin.bewww.sobelvin.be

Rolland Galarreta 2015 Verdejo


Voor deze cuvée werd Javier Galarreta bijgestaan door Michel Rolland.
De druiven komen van de beste percelen op meer dan 700 meter hoogte van de beroemde zone La Seca. Om oxidatie te vermijden wordt er ‘s nachts geoogst. De koude maceratie zorgt ervoor dat de aroma’s breder worden en de vergisting aan lage temperatuur dat ze behouden blijven. De wijn in contact met de lies, de bâtonnage en de keuze voor nieuwe Franse eiken vaten dragen bij tot de complexiteit ervan. De kleur is licht strogeel met geurimpressies van ananas, mango, rozen, meloen, witte bloemen en een mineraal accent. De smaak is zeer breed, rond en puur, helemaal in overeenstemming met de geur met bijkomende accenten van citrusvruchten, petroleum en fijn hout. Binnen dit en een jaar is deze wijn wellicht helemaal in harmonie en perfect om te combineren met rijke vissoorten, kalfsvlees of trio van pasta.
http://lodge-wines.be – The Grape

 https://araex.com/bodega/val-de-vid-en – http://valdevid.es

Valtravieso : de man die met de wijnstokken praat

We verlaten Rueda en trekken naar Ribera del Duero, een beetje meer naar het oosten. Valtravieso is omringd door wijngaarden en ziet er avant-gardistisch uit. Hoewel de technische uitleg tijdens het proeven van de wijnen bijzonder interessant was, was dat misschien nog meer het geval voor mijn ontmoeting met Ricardo Velasco (de man van het terrein) die het over zijn filosofie had en de totstandkoming van de cuvées. Ricardo, die reeds in beide halfronden werkte, staat bekend als ‘de man die met de wijnstokken praat’. Wat hem betreft start een wijn in de wijngaard (wat niet nieuw is, maar reëel) met een diepgaande kennis van de bodem, het werk dat de mens erin verricht en het potentieel van elke wijnstok gelinkt aan het reactievermogen op het klimaat. Zeker hier is dat belangrijk aangezien het domein op een hoogte ligt van 920 meter, een van de hoogste binnen de appellatie.


Tijdens onze tour in de wijngaarden kon ik het werk zien dat op elk perceel anders was. Sedert Ricardo hier terechtkwam heeft hij reeds tal van veranderingen aangebracht. In de wijngaarden met oude wijnstokken die ver uit elkaar staan wordt de grond geschoffeld, terwijl die er in die van de jonge stokken helemaal anders gewerkt wordt en met een zekere spreiding tussen de verschillende planten. Ook de snoeiwijze en de hoogte van de stokken variëren al naargelang de wijnstokken en de bodemtypes. We vinden er bodems met tertiaire afzettingen, rolkeien, lagen leemgrond, kalk en mergel. Dit alles zorgt voor druivenstokken die traag en evenwichtig rijpen.

Bovendien zorgt de wind ervoor dat de druivelaars kerngezond zijn. De aroma’s en de smaken van de wijnen worden er beter van, met inbegrip van uitstekende zuren die telkens voor heerlijk frisse wijnen zorgen. De temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn groot en dragen bij tot de samenstelling van de polyfenolen. Al deze invloeden zorgen duidelijk voor meer persoonlijkheid in de wijnen.

Zoals overal in Ribera del Duero is ook hier tempranillo het dominante druivenras. Voor meer complexiteit, zonder al te veel aan de traditie te raken of de typiciteit van de wijnen, wordt er aangevuld met cabernet sauvignon, merlot en malbec. Maar ook, zij het in kleine hoeveelheden, wordt er met grenache en albillo (alias gual) gewerkt.
Van de geproefde wijnen is dit mijn selectie:

Valtravieso Finca Santa Maria 2016

Deze pas gebottelde wijn, na een verblijf in hout van december tot maart, is violet van kleur en bezit een heerlijk frisse geur en smaak. Het hout werd goed opgenomen en zorgt voor een zachte tanninestructuur die de smaak van rijpe frambozen onderstreept. Een ideale wijn in combinatie met allerlei tapas op elk tijdstip van de dag of ‘s avonds laat, zoals in Spanje zelf.

Valtravieso Crianza 2014

De tinta fina (andere naam voor tempranillo) werd hier gemixt met merlot en cabernet sauvignon en zorgt voor een granaatrode kleur met een zeer lichte evolutie. De geur is complex en gaat richting verse pruimen, kersen en een puntje mokka. De smaak is aangenaam en fris, helemaal in harmonie met de geur, en wordt onderstreept door zijdezachte tannines. De zeer aangename finale houdt enkele seconden goed stand. Ideaal bij deze wijn zijn boerenpatés, gebraden wit vlees en zomerse gerechten van de grill.

Valtravieso VT 14 (Vin de Terroir)

Deze cuvée op basis van tinta fina speelt eerder in op finesse dan op kracht. Heel subtiel met de frisheid van fruit als frambozen, bramen en blauwe bosbessen, wordt deze geur omringd door mooi hout dat het mineraal puntje en de fraaie specerijen onderstreept. Met nog een beetje geduld wordt deze wijn ongetwijfeld nog harmonischer en opent hij zich helemaal richting toetsen van mokka en praliné. Wanneer u echter gehaast bent kunt u hem het best eerst overgieten in een karaf. Deze wijn met een uitzonderlijk potentieel kreeg een houtopvoeding van 14 maanden, maar we merken het nauwelijks. Rijk en smaakvol vlees zijn zonder meer uitstekende begeleiders. Productie : 6000 flessen. Voor de liefhebbers.

Bij de cuvée Valtravieso VT 14 Vendemia Seleccionada werd aan de tinta fina nog wat merlot en cabernet sauvignon toegevoegd, een wijn met een violetachtige kleur. De wijn lijkt meer open en laat zeer elegante aroma’s vrij. De smaak is zacht met rood en zwart fruit dat onderstreept wordt door een krijtachtig accent. Het geheel wordt ondersteund door goed geïntegreerd hout. Deze wijn is geconcentreerd maar ook fris en complex. Ook daar zou ik een mooi en smaakvol stukje vlees bij serveren. Productie: 8500 flessen.

https://araex.com/bodega/valtravieso-en
http://valtravieso.com/en
http://lewine.be

Gérard Devos

Voor andere artikels van ‘Op reis met IVV’, klik hier

Geef een reactie