wine city tour vienna

Wien, wein, weib und gesang …
In Wenen ontbreekt het nooit aan twee dingen: wijn en muziek.
Wat muziek betreft is er Strauss (de componist van de beroemde wals Wein, Weib und Gesang), Mozart, Haydn, Schubert, Mahler, Brahms … en concertzalen vinden we zowat overal.
Wat wijn betreft, ook dat is overal aanwezig, met tal van wijngaarden rondom de stad.

Tags : , ,

Wien, wein, weib und gesang …


Opmerkelijk is dat veel wijnbouwers er wijntavernes uitbaten waar hun eigen wijnen worden geschonken. Tel daar de traditionele restaurants bij die fraaie wijnen serveren maar ook de vele cafés die dat doen, wat eveneens een goed verankerde traditie is in Wenen. Voeg daar de talrijke musea aan toe, de kerken, parken, muziek, opera, en u hebt honderden goede redenen om van Wenen uw volgende bestemming te maken voor een verlengd weekend.
Bovendien kunt u alles te voet doen of met het openbaar vervoer. En wanneer u een auto huurt, kunt u uw actieradius uitbreiden en wordt het zelfs mogelijk om Wagram en Traisental (in het westen) of Carnuntum (in het oosten) te bezoeken.
Maar laat ons beginnen bij de stad zelf.

mayer_am_pfarrplatz Blick_Wien

Inleiding: een recente terugblik

We staan vlak bij Stephansdom, de indrukwekkende gotische kathedraal. Het is zondag, 13.30 uur en we hebben honger en dorst, dus gaan we het restaurant binnen met de onwaarschijnlijke naam: Zum Weissen Rauchfangkehrer (bij de witte schoorsteenveger) www.weisser-rauchfangkehrer.at
Het is niet meteen chic, maar een kantine is het ook niet. De perfecte plek, net wat we nodig hebben op onze eerste dag in Wenen.
We kiezen voor het menu met wijnen per glas, uit nieuwsgierigheid. We verwachten ons aan doorsnee wijnen, niets bijzonder. Maar daar hebben we het mis!
Niet alleen serveren ze ons twee wijnen van vrij bekende wijnmakers – Wiener Trilogie van Wieniger en Zweigelt van Trumhof – maar ook gaat het om een magnum van 2004 voor de eerste wijn en een wijn van 2006 voor de tweede.
Beide zijn perfect. Het moet gezegd dat ook de glazen perfect zijn: fijne Riedels die we in gelijkaardige zaken in België of Frankrijk vrijwel nooit zouden aantreffen.
Hetzelfde maken we ‘s avonds mee in Café Der Engländer, Poststrasse, net buiten het toeristisch centrum www.cafe-englaender.com en de avond daarna in Grünauer, totaal verrast, een beetje ontheemd zelfs, buitenlanders die we zijn. www.gasthaus-gruenauer.com.
Hoewel Oostenrijkers heel bescheiden zijn wanneer ze over hun gastronomie en wijnen praten, toch doen ze er alles voor om beide te laten schitteren. Hun wijnkaarten zijn rijk gestoffeerd en zowel de eigenaars, sommeliers als het gewoon zaalpersoneel geven graag uitgebreid advies. De glazen doen de wijnen extra tot hun recht komen, iets waar de hele gastronomische beleving beter van wordt. Zij die tuk zijn op fraai glaswerk kunnen tijdens hun verblijf in Wenen profiteren om een reeks uitstekende wijnglazen aan te schaffen, die van Zalto Denk’Art bijvoorbeeld, waarvan de meest courante modellen te vinden zijn in de wijnhandels van Wein & Co (3 adressen in Wenen).
Meer info: www.zaltoglas.com

Mozarthaus, Mozartkugeln, Mozartlikör, Mozartcafé …

In Wenen wordt bijna alles aan Mozart gekoppeld, te beginnen met pralines, de beroemde Mozart Kugeln, zonder de vele Mozartlikeuren te vergeten (het bedrijf is in Salzburg gevestigd, tevens de geboortestad van Mozart) en die een soort Baileys met chocolade maken, maar ook een onvervalste Mozartkoffie (Mozart Kaffee, beter gezegd) is een must.
De echte liefhebbers van Mozart kunnen hun hart ophalen in het Mozarthaus – een appartement eerder, want hij betrok er slechts één etage, te vinden in de Domgasse nabij de kathedraal.
Zij die meubilair van de musicus willen zien, zijn eraan voor de moeite. Mozart verhuisde vaak en heeft er maar twee jaar gewoond. Enkel de muren getuigen nog van zijn verblijf, terwijl het uitzicht door de ramen in deze oude stadswijk eveneens vrijwel onveranderd is gebleven. Toch worden de liefhebbers van zijn muziek niet teleurgesteld. Het leven van het echtpaar Mozart wordt vrij goed weergegeven, met brieven van Mozart, opdrachten en werken die werden teruggevonden en vandaag worden tentoongesteld.
We lachen bij het zien van de partituur waarop Wolfgang een andere uurregeling voorstelt aan een van zijn leerlingen. Ook bij het lezen van de opmerkingen van Leopold, zijn vader, die klaagt over tocht en onophoudelijk lawaai in het huis, moeten we glimlachen.
We eindigen met een mooi muziekstuk (in het Italiaans) van Mozart voor Joseph Haydn (een strijkkwartet), waarin duidelijk wordt dat deze Salzburger erg veel bewondering had voor zijn collega-musicus.

 

 

_In-Vino-Veritas960x180-Banner


 

Wien ist Wein !

Vienne l'opéra

Wenen is een stad, een Land (deelstaat) en een wijnstreek: meer dan 700 hectare wijngaarden binnen de grenzen van de deelstaat.
De multiseculaire wijnlink van de Weners wordt geïllustreerd door hun beroemde Heuriger, maar in de stad wordt wijn ook op een andere manier aan de man gebracht, jonger en hipper, in wijnbars en in restaurants met een trendy design, zoals Winzerei in de Grinzingerstrasse www.hajszanneumann.com/restaurant-die-winzerei/die-winzerei.html
Ook vinden we er een van de meest exclusieve wijnkelders wereldwijd, die van Palais Coburg http://palais-coburg.com.
Sinds kort bezit Wenen een eigen wijnherkomstbenaming, de DAC Gemischter Satz die meteen ook een traditionele Weense traditie in de kijker zet: een wijngaard waar verschillende wijnrassen door elkaar staan aangeplant, wat later ‘geproefd en goedgekeurd’, de wijnen uiteraard.

 

Heuriger, zei u?

Heuriger is een Weense specialiteit die reeds dateert uit de tijd van keizer Joseph II. Hij gaf wijnbouwers het recht een taverne te openen waar enkel hun eigen wijnen mochten geserveerd worden, gekoppeld aan een aantal kleine gerechten. Oorspronkelijk werd er enkel de wijn van het jongste wijnjaar geschonken, vandaar ook de naam (heuer of ‘van dit jaar’).
De laatste jaren zijn er in Wenen minder Heuriger dan voorheen, wat volgens de uitbaters ervan een goede zaak is omdat het niveau van de wijnen en de service nu hoger ligt.

 

Mayer am Pfarrplatz (Heiligenstadt/1190 Wien)

In deze mooie Heuriger van Heiligenstadt was Beethoven een vaste stamgast. De componist kwam er op advies van zijn arts water drinken, maar ook een glas wijn sloeg hij niet af. Trouwens, wanneer u er heengaat, neem dan ook een glas. Niet van hetzelfde wijnjaar natuurlijk, maar wel van hetzelfde type.
De wijngaard waarvan de wijn afkomstig is, is grotendeels aangeplant met verschillende druivenrassen door elkaar en veranderde nauwelijks sedert 1802. Zelfs de phylloxera bracht de Weners en dit oud wijngaardsysteem niet van hun stuk. Dus treed gerust in de voetsporen van onze beroemde Ludwig!

Gemischter Satz DAC Mayer am Pfarrplatz Nussberg 2013gruener-veltliner-schenkenberg-weingut-mayer-am-pfarrplatz_383_5_ea90ffe7e87f56fee85d994e36098f22
Hoofdzakelijk riesling, grüner veltliner, rotgipfler en zierfandler qua samenstelling, in ongekende proporties aangeplant.
Gele appel, rijpe peer, goed geconcentreerde smaak, krijtachtige textuur, ragfijn, met een mooi samenspel tussen vet en specerijen (peper, kaneel) en een zilte finale.
Nussberg (notenheuvel) is een courante plaatsnaam in Oostenrijk. In Wenen gaat het over een heuvel van 330 meter hoog met steile flanken in het dorp Nussberg, ten noorden van de stad. Bij mooi weer wacht er een prachtig uitzicht over de Oostenrijkse hoofdstad.
Bij Mayer am Pfarrplatz zijn de wijnen van kalkachtige bodems in het algemeen zeer goed geconcentreerd. Door hun ligging op steile hellingen genieten de wijnstokken van extra veel zonlicht, met opbrengsten die vrij laag zitten. Het klimaat is bijzonder geschikt voor riesling.

Grüner Veltliner Mayer am Pfarrplatz Schenkenberg 2013
Complexe geur die peper, granny smith en tabak verbindt. Expressieve smaak, pittig maar niet bijtend. De finale is vrij lang, met het accent op witte bloemen en wijnperziken. Een echte Heurigerwijn, een die naar meer smaakt.
Schenkenberg (345 m) is een andere heuvel, ten westen van Nussberg. De ondergrond bestaat uit lagen schist en zandsteen met daarbovenop vooral kiezel, uitermate geschikt voor grüner veltliner.

Riesling Mayer am Pfarrplatz Nussberg 2013
Een perceel in het perceel, uitsluitend met riesling aangeplant.
Citroen, abrikoos en kaneel in de geur met rijpe toetsen. De smaak is heel rechtlijnig, met onder de zuren een vetje en subtiele tonen van petroleum in de finale. Complex, schitterend en zonnig.  www.pfarrplatz.atwww.oostenrijkswijnhuis.be

Fritz Wieninger (1210 Wien)

Fritz Wieninger is een van de aanvoerders van de nieuwe Weense wijnlichting. Uiterst begaan met het terroir van meerdere Weense heuvels, presenteert hij een waaier aan wijnen die een heel andere kijk op de Wiener Gemischter Satz (WGS) bieden. Een selectie …
WGS DAC Bisamberg 2013 Vienne Wieninger (2)
Pompelmoes en bittere sinaasappel in de geur, die we ook in de smaak terugvinden. Deze is licht prikkelend, wat de indruk van het fruit aanscherpt en de kracht van de wijn in evenwicht brengt.
Deze kalkbodem bedekt met löss blijkt prima voor de druivenrassen pinot blanc (40%), pinot gris (40%) en chardonnay (20%). Fritz Weininger legt uit : ‘Als we alles op zijn beloop laten rijpt de pinot gris te snel en zorgt die voor suiker, wat vandaag niet meer nodig is. Ik oogst alles wanneer de pinot blanc rijp is, waarbij de twee andere druivenrassen voor het evenwicht zorgen.’


WGS Nussberg DAC 2013
Witte bloemen en aromatische kruiden in de geur. In de smaak nestelen peper en zout zich in de smeuïgheid van de textuur. Impressies van anijs en rozen zorgen voor delicate toetsen die de wijn eleganter maken.
‘Weissburgunder, neuburger, welschriesling, grüner veltliner, sylvaner, zierfandler, rotgipfler, traminer en riesling, maar liefst 9 druivenrassen, waardoor ik me bewust werd van de waarde van druivenrassen die samen staan aangeplant. Aanvankelijk geloofde ik er niet in. Elegantie en complexiteit, dat is waarnaar ik op zoek ga.’


WGS 2013 DAC Rosengartl
Dit perceel ligt in het centrum van Nussberg met wijnstokken (5 variëteiten) van 60 jaar oud.
Gekonfijte citrus, gerookt, groen van tomaat en notelaars, een vleugje jodium en zoethout, heel complex van geur. De smaak is subtiel en elegant, licht gezouten en gekruid en wordt strak gehouden door een fruitig filigraanwerk. De frisheid maakt het plezier nog groter.
Naast de wijngaarden van zijn eigen bedrijf zorgt hij ook voor die van Paleis Schönbrunn en maakt er de WGS Liesenpfennig. De kleine wijngaard waar destijds keizerin Maria Theresia in werkte was aanvankelijk volledig verdwenen, maar werd vijf jaar geleden opnieuw aangeplant. Vandaag worden er 500 flessen van gebotteld die voor het goede doel verkocht worden.
Fritz Wieninger stelt in wit ook enkele uitstekende grüner veltliners en rieslings voor, zonder zijn Wiener Trilogie te vergeten, een rode wijn die in 2011 samengesteld is met 65% zweigelt dat voor fruit zorgt, 20% cabernet sauvignon voor de structuur en 15% merlot voor meer souplesse en fruit. www.heuriger-wieninger.atwww.wienwein.at  – www.leirovins.be

Michael Edlmoser

De Heuriger van Edlmoser is de perfecte plek om met een stel vrienden of familie af te spreken die van e39e4aa6346a7c2346109b6d57942fde62484f95een goed glas witte wijn houden en een rijk gevulde tafel. Zelfs jongelui. De kelder en de wijngaarden bevinden zich helemaal ten zuiden van Wenen, richting Carnuntum.

WGS Maurerberg 2013 DAC
De heuvel van Maurerberg (230 m) staat aangeplant met grüner veltliner, burgunder, riesling, neuburger, muskat sylvaner, traminer, zierfandler en rotgipfler. De ligging naar het zuiden, de bescherming door het woud en de oogst midden oktober zorgen voor een rijke wijn boordevol wit fruit.

WGS Dorflage 2013
De samenstelling is identiek maar de wijnstokken zijn ouder (75 jaar). Qua geur hebben we meloen en gekonfijte citrus, eerder zuidelijk. Hetzelfde in de smaak, met zwarte bessen en groene appels die de 10 gram restsuiker counteren. Een wijn die makkelijk in de smaak valt.

Syrah La Paz 2009 is heel bijzonder, onherkenbaar bijna, maar fraai gekruid en geraffineerd. Ernstig van smaak, met strakke tannines, waar met mondjesmaat aroma’s en minerale indrukken worden losgelaten.  www.edlmoser.com/de/heuriger-ausgsteckt.html

IVV TIP

En om te eten?
In Heiligenstadt: Mayer am Pfarrplatz www.pfarrplatz.at
In centrum Wenen: Zum Weisser Rauchfangkehrer www.weisser-rauchfangkehrer.at
Café Der Engländer  www.cafe-englaender.com
Gasthaus Grünauer www.gasthaus-gruenauer.com
In Neuburg (30mn trein): Stiftkellker Restaurant www.stift-klosterneuburg.at/gastronomie/

 

Hervé Lalau (met Marc Vanhellemont als medeplichtige)

Voor meer “Wijntrips”, klik hier

 

 

 

Geef een reactie