In Vino Veritas

wine – not

Wine not

Wijnproducenten Proeverij

22/06/19-14u00-20u00 – 23/06/19-14u00-18u00
Domaine de La Toupie (Roussillon)
Domaine de Valdition (Alpilles)
Domaine de Laballe (Gascogne)
Domaine de La Dourbie (Languedoc)

 

Armagnac Domaine de Laballe

Rhônevallei, rood dat ons aanspreekt

Marginal 2013, Jérôme Chardon, Costières de Nîmes, Domaine Terre des Chardons, BellegardeMARGINAL ok

Een biodynamische wijn van een temperamentvolle wijnboer: donkerrood met vurig paarse tinten. Het is een blend van 90% syrah en 10% grenache op een typische Costières gress- ondergond met zijn typische rolkeien.
In de neus veel zonnig rijp blauw fruit, bosbessen en bramen, florale toetsen van witte bosbloemen en na walsen kruidige tonen. Een mondvol fruit met accenten van garrigue en animale toetsen. De tannines zijn rimpelloos verknoopt en we eindigen met een sappige finale met een smakelijk bittertje. Vlug wat op de barbecue leggen! www.terre-des-chardons.fr  www.wine-not.be

De AOP ( Coteaux du ) Languedoc viert 30 jaar !

Elzas en pinot noir

deiss t-burlenberg2010

Burlenberg 2010 – Marcel Deiss – Bergheim
Diepgaande materie, complexe aroma’s van zwarte bessen, griottekersen, gerookte toetsen en specerijen. Goed gestructureerde smaak rond nog wat strenge tannine, versterkt door een minerale frisheid die typisch is voor 2010. Een terroirwijn met een sterke persoonlijkheid in een groot wijnjaar. Overgieten in een karaf doet de wijn goed. www.marceldeiss.com

Fraaie wijnen op het salon van Angers

Domaine des Chesnaies de Béatrice et Pascal Lambert
Rochette Chinon blanc 2012lambert

Witte chinon is eerder zeldzaam. De productie bedraagt zo’n 3%. Deze van Pascal (want hij heeft er meerdere in zijn gamma) zijn opmerkelijk. De meest frisse en de meest directe op dit moment is de cuvée Rochette. Een bleekgele kleur en een parfum van munt en peper met een beetje vanille en wat snoep (guimauve) kenmerken deze wijn. De smaak is krokant met een tegelijk zachte en frisse inhoud waarin minerale elementen en indrukken van ziltigheid ontplooien.
De chenin groeit er op een rotsachtige en kalkstenen bodem. Na het persen, kort na de oogst, bezinkt de most bij een koude temperatuur. De gisting en opvoeding op de fijne droesem gebeurt in eikenhouten vaten van 500 liter die één tot drie keer gebruikt zijn en in houten vaten van 20 hl voor een periode van 10 tot 11 maand. De malolactaatomzetting wordt toegepast.   15,00www.chinonlambert.com
www.wine-not.be

Say Cheese ! Comté een Terroirkaas

Comté en Maury Blanc

Comté Vieille Réserve van kaasmakerij Vevy,
Plateau de Crançot, 18 maanden gerijpt

Terroir: bodems uit het Juratijdperk, het eerste Juraplateau in het departement van de Jura.
Bleekgele kleur. De kaas werd gemaakt in het late voorjaar en wil zijn gladde en fluweelachtige contouren prijsgeven aan zij die hem willen proeven. Gekookte melk met mokka, champignons geurend naar humus, minerale toetsen met jodiumaccenten en een parfum van mirabellentaart vormen de eerste indrukken. Vlotte smaak met gebrande aroma’s, gekoppeld aan een stevig karakter van specerijen en een fruitige zachtheid. Hij eindigt met een lichte en verfrissende toets van bitter, vermengd met zoethout en koffieboon.

Domaine les Terres de Fagayra Maury blanc Fagayra 2010

Comté Maury blanc Fagayra

Goudkleurig met groene reflecties. Kamille en perensiroop zijn de eerste aroma’s. Vervolgens komen er sinaasappelschil en mandarijn opzetten, genuanceerd met kina en garrigue. De zoete smaak wordt opgefrist door de delicate bitterheid van zeste. Nadien volgt een evenwichtige wijn die onmiddellijk gekonfijt perenfruit weergeeft, gevolgd door het krokante van appel, het zachte van mango en sinaasappel, met een honingachtige finale, wat lavendel en brem. 29.00€ www.wine-not.be www.terresdefagayra.com
De combinatie: Van het ogenblik dat de wijn en de kaas elkaar ontmoeten, krijgt de kaas als het ware een tweede jeugd. Een bron van jeugdigheid, fris fruit te midden van een gebrande kaasmassa, om nadien een smakelijk geheel te ontwikkelen. Maury vergeet zijn bitterheid en Comté zijn kracht, en vormen samen een wervelend geheel!

Elzas – Pinots gris van lieux-dits

 rotenberg

Domaine Marcel Deiss, in Bergheim – Rotenberg 2012
(31 gr/l restsuiker). De filosofie van dit domein steunt op druivenrassen die door elkaar staan aangeplant (complantation) op lieux-dits en Grand Cru-wijngaarden, dus strikt genomen kunnen we deze wijn niet selecteren. Maar gezien de kwaliteit zou dat jammer geweest zijn, onjuist zelfs. Deel uitmakend van de eerste kalkplaat van het grote oölietgesteente, hellend naar het oosten, als een soort schildwacht gericht naar het zuiden en de vlakte, is Rotenberg het terroir dat het eerste rijp is van heel Bergheim. Op deze roodkleurige bodem, gekenmerkt door het ijzer, met diepe kalklagen en vele uren zon, staat riesling en pinot gris aangeplant, biodynamisch bewerkt, met een elegante en volle expressie. Deze Rotenberg is reeds een genot om nu te drinken, fris en licht, met frisse citroenzuren, impressies van witte perzik, gekonfijte sinaasappelschil, maar ook met een zoetje dat perfect gebeiteld zit in deze pakkende en licht ronde materie. € 32,00€
www.marceldeiss.com

 

Bubbles 2/2014

champagne-franck-pascal-reliance-b-big

Champagne Franck Pascal Reliance Brut Nature
Een constante stroom met ragfijne belletjes stijgt gracieus op in het glas. Ze bekijken is alsof je een blik werpt in het universum dat wel oneindig lijkt. Oneindig zoals de subtiele tonen die bij elke uitbarsting een andere nuance teweegbrengen. Delicate aroma’s van citrusfruit en witte bloemen sieren de accenten van brioche. Een bodempje vanille parfumeert het kruim van roggebrood. Een wolkje witte peper versterkt de geur van lindebloesem. De frisse smaak verscherpt de intense aroma’s maar maakt het geheel zachter en krokanter. Een dichte materie zorgt voor een verbazende diepgang en een duizelingwekkend peilloos smaakaroma.
De samenstelling bestaat uit 57% pinot meunier, 38% pinot noir en 5% chardonnay. De wijn is bijna een 2006. Er werd amper 10% wijn van 2005 toegevoegd en het geheel werd niet gedoseerd.
Isabelle en Franck Pascal namen in 1994 het familiedomein van 4 hectare over. Aanvankelijk kozen ze voor een biologische cultuur, nadien werd er overgegaan naar biodynamische teelt. Dit leek hen de meest evidente stap en de enige manier om de natuur te beschermen en de consument te respecteren.
Prijs: € 36,00

etiq Champagne Franck Pascal Quintescence Extra Brut 2004
Elegante ronde belletjes worden gevormd. De kleur is bleek goudgeel met een frisse, jonge rand. Een karakteristiek parfum, eigen aan krokante champagnes met veel sap, kenmerkt ook deze wijn. Het genereus aroma met tonen van amandellikeur, opgefrist met citroenextract en sukade, geplette appel, en peper, wordt gestut door minerale accenten afkomstig van natte kalk. In de mond is het pure extase! Een stevige materie ontwikkelt zich snel en gracieus. Subtiel ontplooit zich het oxidatieve karakter dat zich nestelt in de frisheid van het sap van citrusfruit. Schilbitters tillen het geheel op. Dit is een volle en rijke champagne met een grote fruitcomponent in de finale, en geeft je zin om meer dan maar één slokje te proeven.
60% pinot noir, 25% pinot meunier en 15% chardonnay beslaan deze Extra Brut met een dosering van 4,5 g/l. De wijngaard ligt verspreid over 6 gemeenten in de Vallei van de Marne. De bodem bestaat vooral uit klei met silex en harde kalksteen. De stokken staan zuidwest georiënteerd. 49,00€
http://blogfranckpascal.over-blog.com/