Wit van de Savoie, Alpenfris

14/10/2019 - In de Savoie vinden we vaak verrassend goede wijnen, wit op basis van diverse druivenrassen en terroirs. Boeiende wijnen, smakelijk en ontzettend fris.

Les Terrasses 2018 – Chignin-Bergeron – André et Michel Quénard

 Geel met lichtgroen. De geur doet denken aan abrikozen en gele perziken, mirabellen en mango’s, afgewerkt met een beetje witte peper.
De smaak is rijk en zonovergoten, mooi rijp ook. Rijp maar ook fris met accenten van citroen en marmelade van rabarber met een vleugje kurkuma. Het zonnige komt terug in de finale, met een schitterende toets van saffraan.
De roussanne voor deze wijn staat aangeplant op een hoogte van 300 meter, op terrassen met een steile helling van 50% met een bodem van kalkpuin. De wijnstokken werden 30 jaar geleden aangeplant met een aanplantingsdichtheid van 8000 stokken/ha. Vergisting met eigen gistcellen en malolactaatgisting al naargelang de wijn daar zin in heeft. Opvoeding van 8 maanden in inox tanks.
www.am-quenard.fr
https://lechemindesvignes.be

Les Éboulis 2018 – Chignin-Bergeron – Jean-François Quénard

 Lichtgroen van kleur. In de geur herkennen we gegrilde tonen, waarna witte bloemen en anijs het onmiddellijk overnemen, gevolgd door peper en enkele bergplanten.
De smaak is bijzonder pittig en verbazend! Een heerlijk frisse smaak die over een minerale basis rolt en tegelijkertijd wit fruit, bloemen en specerijen in zijn kielzog meeneemt. Vervolgens zet deze frisheid zich vast in een zachte en bijna vette afdruk. In de finale zorgt een korreltje zout voor een krokant accent en verfrist ons voor de laatste keer.
De roussanne voor deze wijn is 30 jaar oud en staat aangeplant op kalkpuin. Lange gistingsduur en malolactaatgisting.
www.jfquenard.com
https://tgvins.be/www.voermanwijnen.nl

Abymes 2018 – Pascal & Benjamin Ravier

 De witgroene kleur doet vermoeden dat dit een frisse wijn is. Ook de geurimpressies van aalbessen, peren en rabarber doen dat.
De smaak is inderdaad heerlijk fris en we vallen als een blok voor zijn fluwelige textuur, fruitige impressies, sappigheid, zachte specerijen en het korreltje zout dat totaal niet storend is maar vooral aanzet om opnieuw een slok te proeven. Eén slok maar?
100% jacquère. Geen malolactaatgisting. Opvoeding in inox tanks.
https://domaineravier.com/

Roussette de Savoie 2016 – Monterminod – Domaine Bouvet

 Groengeel van kleur geurt hij naar varens en zoete appels, amandelen en bergbloemen.
De smaak twijfelt tussen intens fris en structureel zoet, beide kibbelen om tot een dynamisch heen-en-weer te komen. Bloemen en fruit geven het ritme aan en het zijn witte perziken, abrikozen, frambozen, meidoorn en melisse die de dans inzetten. Deze aparte wijn lijkt in het begin vrijwel nietsbetekenend, maar nadat hij een tijdje openstaat gooit hij onze smaakpapillen helemaal overhoop.
100% altesse. Gisting in inox tanks. Ook de opvoeding van 12 maanden in contact met de fijne droesem gaat door in inox tanks.
www.domaine-bouvet.com

Altesse 2018 – Roussette de Savoie – Jean Perrier

Wit met een beetje groen. De geur is citroenachtig met speelse nuances van bloedsinaasappel afgewerkt met peper en koriander.
De smeuïge smaak is verbazend en zet zich met hortende stoten verder, van een zilte indruk in het begin, over zuren tonen richting een zoete indruk. Het fruit komt erna, heel discreet, met indrukken van zure appel, knapperige peer, kweeperenpasta, een lichte jus van zoethout, wat sinaasappel… elkaar opeenvolgend en met fijne specerijen over de totale lengte.
De altesse of roussette voor deze wijn staat aangeplant op 220 meter hoogte op een bodem van kalkpuin aan de westkant van het Meer van Le Bourget. Manuele oogst. Na débourbage wordt er vergist tussen 16 en 20 °Celsius, gevolgd door een malolactaatgisting. Opvoeding in traditionele cuves tot wanneer de wijn gebotteld wordt.
www.vins-perrier.com
www.vinsbrunin.com  – www.hetwijnmagazijn.bewww.cavestjacques.be

Van altesse wordt gezegd dat deze druif oorspronkelijk van Cyprus afkomstig is, maar de jongste genetische studies linken hem aan chasselas. Zijn origine is dus lokaal.

Wijnen van de Savoie proeven is als dromen van besneeuwde bergtoppen, alsof we een hap frisse lucht nemen.

Marc Vanhellemont

Voor andere artikels van ‘Op reis met IVV’, klik hier

Geef een reactie