Wit van de zuidelijke Rhône, deel twee

03/12/2018 - Witte wijnen van het zuiden worden almaar meer geapprecieerd en doen ons andere aroma’s ontdekken, andere evenwichten en andere combinaties tussen wijnen en gerechten.

La Daurèle 2016 – Côtes du Rhône Villages – Séguret Domaine de l’Amauve

De witgroene kleur dient als voorbode van de frisse geur die ons te wachten staat. En inderdaad, want we ruiken kamperfoelie, varens, bloesems van liguster en meidoorn, aangevuld met een vleugje lavendel. In de smaak wordt dit verdergezet door witte vruchten gekruid met peper, een beetje salie en tijm, kwestie van het zuiden erdoor te laten komen. Uit deze vruchten loopt een heerlijk en fris sap dat schaamteloos ons hele palet inneemt. Frivole noten met accenten van peer, bigarreaukers, aalbes, sterfruit en perzik, onze smaakpapillen smullen ervan. Een wijn met een frisheid die zowel zacht als geraffineerd is, en waar we steeds opnieuw naar willen terugkeren.
Assemblage van 42% grenache, 29% clairette, 18% viognier en 12% ugni blanc. Manuele oogst. Vinificatie in kleine cuves en in vaten van 228 l met een opvoeding van 6 maanden in contact met de fijne lies.
Deze frisse, fruitige en florale witte wijn is een uitstekend alternatief voor een schuimwijn als aperitief. Maar hij doet het ook goed in combinatie met terrines van riviervis of zeevis, konijn of groenten. Nog een goed idee is hem bij warme uientaart of gebakken weidechampignons serveren. Houd echter nog een klein beetje over om hem bij een Picodon of een ander licht gerijpt geitenkaasje te proeven.
www.domainedelamauve.fr
https://vinspirard.bewww.awwijn.nl  – www.caveau-du-prieur.ch

Vin de Mme la Comtesse de Montfaucon 2015 – Lirac – Château de Montfaucon

Helder goudgeel met een witte en groene schijn. De geur twijfelt tussen witte bloemen en citrusvruchten. Een beetje peper zorgt voor extra reliëf. De geur legt dezelfde weg af en gaat van kamille, varens en oranjebloesem naar citroen, mandarijn en pompelmoes. De citrusvruchten zijn totaal niet agressief. Het is alsof ze in een zachte gelei getransformeerd worden met enkele pepertoetsen. Al deze fruitige en florale impressies vertalen zich in een zacht en aangenaam mondgevoel dat zeer lang standhoudt.
Deze bijzondere wijn is een blend van 95% clairette blanche en rose van meer dan 145 jaar oud, waarvan enkele stokken niet-geënt zijn, gekoppeld aan maar liefst 17 andere witte druivenrassen, waaronder grenache blanc en gris, piquepoul, bourboulenc … die op een bodem van kalkachtige kiezel staan aangeplant met een onderlaag van zand. Vinificatie en opvoeding in een 8-tal vaten in contact met de lies gedurende 10 maanden.
Deze aparte wijn die tegelijk rond en fris is, discreet maar ook vol en intens (zeker na overgieten in een karaf), combineert uitstekend met kazen, vooral met gekookt zuivel en gerijpte geitenkazen. Ook appeltaart of taart van mirabellen past erbij. Maar eveneens in combinatie met gevogelte, met of zonder saus, of met stevig gekruid wit vlees doet deze wijn het goed. Het volle van deze wijn schrikt totaal niet terug voor kruiden en specerijen.
www.chateaumontfaucon.com
www.terre-vin.be

Marc Vanhellemont

Wit van de zuidelijke Rhône, deel 1

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Geef een reactie