Wit van de zuidelijke Rhône

24/08/2018 - Witte wijnen van het zuiden worden meer en meer geapprecieerd. Smaken veranderen, dat is zo, maar het is ook de kwaliteit van deze witte wijnen die er ongelooflijk op vooruit is gegaan.

De rijpheid van de druiven, het sturen van de juiste temperatuur, de koude, de technische precisie zonder daarin te overdrijven, de opvoeding van de wijnen, in tanks of in houten vaten, zorgen ervoor dat we vandaag van een reeks wijnen op basis van druivenrassen genieten, waarop tot voor kort werd neergekeken. Of het nu koud of warm is, witte wijnen van het zuiden bezitten fraaie aroma’s, mooie structuren en zijn wijnen die culinair verrassend goed inzetbaar zijn. We starten in de Rhône.

Côtes du Rhône van de Ardèche

Per Él 2016 Côtes du Rhône Villages

Geelgroen geparfumeerd met witte perzik en gekonfijte citroen, Roomse kervel en salie, maar ook bigarreaukers en peper ruiken we. Qua smaak is het de textuur die ons inpakt. Tegelijk fris en opulent met impressies van een smeuïge gelei van rozen en tijm, opgefrist door het sap van granaatappelzaadjes en afgewerkt met een beetje amandelpasta die deze wijn nog aantrekkelijker maakt. De stevige minerale basis zorgt voor de nodige spanning en geeft zin om deze fles in een paar slokken soldaat te maken.
Per Él werd door Louis Saladin gecreëerd ‘pour elle’, voor zijn echtgenote Annick, chef van een restaurant dat gespecialiseerd is in vis, gelegen te midden van de wijngaarden. Het is dan ook bijna als vanzelfsprekend dat deze cuvée uitstekend bij visgerechten past, vis uit de zee of uit de rivier, maakt niet uit.
Deze assemblage is op basis van clairette rose en blanche, roussanne, bourboulenc, viognier, marsanne en grenache gris die aangeplant staan tussen rolkeien op het plateau van Brissan. Manuele oogst. Zachte pneumatische persing, eigen gisten, trage vinificatie in ondergrondse tanks aan lage temperatuur zonder chemische toevoegingen. Opvoeding in inox tanks. Biowijn.
www.domaine-saladin.com
www.bouchonetlassiette.comwww.autrementditvins.bedelire.vins@gmail.comhttp://linstantdivin.be – www.vins-sordet.ch

Luberon

La Châtaignier 2016 – Luberon – Domaine de la Citadelle

De kleur is bijna wit, de geur licht anijsachtig en gaat vervolgens richting impressies van acacia en varens vermengd met munt en salie. De smaak is delicaat fris en fruitig. Peer, meloen met wit vruchtvlees, perzik en een klein beetje abrikoos laten hun pulp achter op onze tong, terwijl het sap ervan fijn en friszuur smaakt. Een vrolijke wijn.
Deze cuvée is een blend van 60% clairette, 20% grenache en 10% ugni blanc die aangeplant staan op terrassen van zanderige mergel met kalk op een hoogte van 150 meter. De oogst ondergaat een schilmaceratie van 12 tot 24 uur, gevolgd door een vergisting aan lage temperatuur (13°C) en een opvoeding in temperatuurgestuurde tanks in contact met de fijne lies gedurende 3 maand.
www.domaine-citadelle.com
www.lepursang.bewww.autrementditvins.bewww.vins-concaves.behttp://tobyvins.bewww.daune-habaru.comwww.vin-lemillesime.comwww.lavielevin.nlwww.vojacek.nlwww.cavesa.ch

Marc Vanhellemont

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Geef een reactie