Wit van Duché d’Uzès

16/11/2018 - Waarom wit ? De witte wijnen van deze nieuwe AOC vond ik meteen aantrekkelijk: fris, elegant, strak ... Ze zeggen me trouwens veel meer dan de rode wijnen uit dit gebied, wijnen die weliswaar sympathiek zijn maar klassieker.

Duché d’Uzès

Deze wijnstreek van 300 ha groot bevindt zich rond de stad Uzès, ten westen van Avignon en ten noorden van Nîmes, en strekt zich uit over 77 gemeenten in de Gard. In juli 2013 werd deze IGP, die tot het wijngebied van de Rhônevallei behoort, omgedoopt tot AOC. Er werd van oudsher aan wijnbouw gedaan, maar de uitstekende reputatie die deze wijnstreek vroeger had (de 17e-eeuwse schrijver Jean Racine had het over ‘de beste wijn van het koninkrijk’) ging verloren met de jaren. Pas in de voorbije jaren liet deze wijnstreek opnieuw van zich horen dankzij de inspanningen die er geleverd werden, kwaliteit die ook de instanties wist te overtuigen. Hoe dan ook zijn het vooral de witte wijnen die mij aanspreken. En daar zit het terroir ongetwijfeld voor iets tussen, net zoals de keuze van de druivenrassen en uiteraard de knowhow van de wijnbouwers.

Uit geologisch oogpunt 

In het oosten van dit wijngebied zijn de bodems vooral samengesteld uit kalk en mergel uit het oligoceen en eoceen, en waar in Uzès nog molasse uit het mioceen bijkomt. Deze bodems zijn eerder zeldzaam in AOC’s van het Franse zuiden.

Ten westen van de Gardon (rivier) zien we nog veel bovenlagen van kalk en mergel uit het oligoceen (St-Christol-lès-Alès, Ribaute-Les-Tavernes, Massillargues-Attuech). Meer richting het zuiden zien we van Lézan in het noorden naar Saint-Théodorit in het zuiden het krijtachtige massief opduiken; dit zijn afwisselend bodems van mergel en kalk uit de periode van het krijt (valanginien en hauterivien) die voor een weinig geaccentueerd reliëf zorgen en waar aan wijnbouw wordt gedaan. De kalkachtige cirkel uit het barremien, die voor een cirkelboog zorgt in het oosten van dit massief, is geen echt wijnbouwgebied. De dorpen Domessargues, Mauressargues en Moulézan, waar we nochtans wijnstokken vinden, maken geen deel uit van de AOC.De witte druivenrassen zorgen voor zeer evenwichtige wijnen waarvan de aroma’s meestal uiterst elegant zijn en het mondgevoel zeer fijn. Deze geslaagde witte wijnen zijn wellicht te danken aan de kalkachtige onderlagen uit het oligoceen (kalk met een ultrafijne korrel in dunne plaatjes afgewisseld met mergel). Maar door een gebrek aan proeverijen waar de relatie tussen terroir en wijn vergeleken wordt, is het nog te vroeg om dit te bevestigen.

Uit geologisch oogpunt door Georges Truc, wijngeoloog

Het klimaat

Het klimaat is mediterraan van karakter, weliswaar afgezwakt door de afstand tot de kust en het reliëf dat de maritieme invloeden tegenhoudt. Daardoor zijn de temperatuurverschillen ook groter dan aan de kust en wordt er jaarlijks tussen het zuidoosten en het noordwesten van dit gebied gemiddeld 1 tot 2 °C minder opgemeten. Dit overgangsklimaat vertaalt zich in minder droge zomers met een gemiddelde regenval van jaarlijks ongeveer 700 mm, vaak met hevige regenbuien en stortbuien in de herfst (regenbuien met zeer donkere wolken, typisch voor de Cévennes)

De druivenrassen

Voor de rode wijnen, die 70% van de wijnproductie uitmaken, is de verhouding syrah hoger of gelijk aan 40% van de samenstelling; voor grenache is die hoger of gelijk aan 20%.
Voor rosé moet syrah hoger of gelijk zijn aan 20% en moet grenache minstens 50% van de samenstelling uitmaken.
De witte wijnen zijn hoofdzakelijk op basis van viognier en deze druif moet hoger of gelijk zijn aan 40% van de samenstelling, gevolgd door grenache blanc dat hoger of gelijk moet zijn aan 30%. De verhouding van de druivenrassen marsanne, roussanne en vermentino, samen of apart, moet hoger of gelijk zijn aan 20% van de samenstelling.
De wijnstokken moeten worden aangeplant met een minimale dichtheid van 4000 stokken/ha. Maximale opbrengst voor de witte wijnen: 55 hl/ha.

Enkele witte wijnen op de proeftafel

Voor zij die deze wijnen voor het eerst proeven, zijn dit alvast een paar uitstekende voorbeelden. Witte wijnen van het zuiden die voor tevreden gezichten zorgen, zowel bij gewone wijnliefhebbers als professionals.

Domaine de l’Orviel 2017- Duché d’Uzes

Helder geel van kleur en qua geur eerder rijker aan specerijen dan aan fruit. In het begin althans. De indrukken van wit fruit en citrus worden krachtig en onmiddellijk onderstreept door peper en komijn. Een puntje koolzuur in de smaak scherpt de frisheid aan, waardoor de aroma’s van bloedsinaasappel, citroen, zure appel en meloen met wit vruchtvlees een boost krijgen. Op het einde en in de finale wordt het kruidige versterkt door een vleugje kurkuma.
Assemblage van 60% viognier, 30% grenache en 10% roussanne.
Domaine de l’Orviel bevindt zich aan de voet van de Cévennes in Saint-Jean-de-Serres, met een wijngaardareaal van 25 ha in een heuvelachtig landschap. De percelen op kalkachtige heuvels worden afgesneden door pijnbomen, groene eiken en cipressen. Jean-Pierre Cabane, hier aanwezig van in 1976, bouwde in het begin van de jaren 2000 zijn eigen wijnkelder nadat hij de coöperatie verliet.
www.domainedelorviel.com

Harmattan 2017- Duché d’Uzes – Domaine Deleuze-Rochetin

Witgroen van kleur. De geur van gele perzik, meloen en aalbessen afgewerkt met witte peper en boerenwormkruid geeft reeds een hint richting het smakelijke van deze wijn. En jawel, het smeuïge zorgt bijna voor een zoete indruk, wat natuurlijk niet zo is maar toch bijzonder aangenaam smaakt. Het lichtzilte en minerale brengt het zachte van deze wijn in evenwicht en het friszure zorgt ervoor dat hij verfrissend is en voor instant wijnplezier zorgt.
Assemblage van 50% viognier en 50% grenache, « Een dikke laag kalk en een onderlaag die sterk doorworteld is zorgt voor puur keiensap », aldus Jean-Michel Cathonet.
Van in de middeleeuwen tot aan het begin van de 19e eeuw behoorde dit domein tot meerdere families. In 1820 werd het eigendom van de familie Deleuze. Gabrielle, echtgenote van Louis Rochetin, runde het tot begin vorige eeuw. Vandaag wordt het geleid door haar nazaten die voor een biologische wijnbouw kozen.
www.deleuzerochetin.com
www.le-vin-du-mois.be

Natura 2017- Duché d’Uzes – Domaine Natura

Geelgroen van kleur en geurend naar ijzerkruid, groene thee en vetiver met accenten van lindebloesem en kamille. De smaak is fruitiger, met wit fruit zoals peer en sterfruit en geel fruit zoals perzik en abrikoos. Het frisse van deze wijn wordt vermengd met wat honing, wat voor een meer ronde smaak zorgt, terwijl hij toch mooi droog smaakt. Een beetje reliëf geeft de indruk van wat tannine, wat op zijn beurt de structuur versterkt.
Assemblage van 50% viognier, 30% grenache en 20% vermentino.
Dit domein gelegen in Saint-Laurent-la-Vernède, zo’n 12 km ten noorden van Uzès, telt een 20-tal ha en werd opgericht in 2004.
www.domainenatura.fr

Réserve 2017- Duché d’Uzes – Les Coteaux Cévenols

Goud met een groene schijn. De geur doet denken aan citroen, mandarijn, peer, perzik, abrikoos en reine-claude. Indrukken waar nog aroma’s van tijm, salie en zwarte peper bijkomen. De smaak is breed en elegant tegelijk, heerlijk door de gekonfijte indrukken afgewerkt met honing, maar ook door de impressie van gebakken ananas met een vleugje muskus. De onderliggende minerale toets in de finale zorgt voor extra spanning.
Assemblage van 50% viognier met grenache, roussanne en marsanne.
De SCA Les Coteaux Cévenols werd in 1963 opgericht in Durfort en is een van de jongste wijncoöperaties in het departement van de Gard. Vandaag zijn ze gespecialiseerd in de productie van cépagewijnen binnen de IGP Oc (rood, rosé en wit), de AOC Duché d’Uzès en de Vins de Pays des Cévennes. Deze coöperatie telt een 100-tal leden, verdeeld over 9 gemeentes in de omgeving, goed voor ongeveer 450 ha wijngaarden.
www.durfort.eu

Cuvée du Grand Chêne 2017- Duché d’Uzes – Domaine de l’Aqueduc

Fonkelend groengeel en ruikend naar gedroogde kruiden met een massa gele vruchten. Het lijkt alsof de wijn voor een zacht nest zorgt, een baal hooi gekleurd met terpentijnboom met daarin perziken, meloenen en abrikozen, wat een knus gevoel geeft. We kunnen haast niet wachten om te proeven! De smaak is heerlijk zilt, breed en krokant, vol en fris, mineraal en fluwelig. Een bijzonder aangename wijn.
Assemblage van 65% Viognier en 35% Grenache blanc, manueel geoogst in kleine kistjes. Koude persing en vinificatie (10 tot 12°C) gedurende 15 dagen. 1/3 van de productie wordt gevinifieerd in barriques.
Domaine de l’Aqueduc bevindt zich in Saint-Maximin en telt 40 ha wijngaarden.
www.domaine-vidal-30.com

Chant des Baumes 2017- Duché d’Uzes – Les Vignes de l’Arque

Wit met groen van kleur, met een florale geur van witte rozen en oranjebloesem, kamille en fenegriek. Maar ook druivenpulp ruiken we, lychee en amandel, het geheel flink gepeperd. De smaak is stevig mineraal, aangeuld met elegante tonen van fruit en bloemen, smakelijk ook. De licht friszure en prettige smaak wordt onderstreept door het delicate bitter van zoethout.
Assemblage van 55% viognier, 30% grenache en 15% roussanne.
Les Vignes de l’Arque werd opgericht in 1994 en telt vandaag meer dan 80 ha in de AOP Duché d’Uzès, IGP Pays d’Oc en IGP Cévennes. Gelegen in Baron, in het hart van het Pays d’Uzège, is de naam geïnspireerd op het 9e-eeuws middeleeuws kasteel dat over dit domein uitkijkt.
https://les-vignes-de-l-arque.plugwine.com

Duché d’Uzès is een appellation die het ontdekken waard is, om zijn wijnen (vooral de witte) maar ook om zijn landschappen, cultuur en gastronomie.

Marc Vanhellemont

Voor andere artikels van ‘Op reis met IVV’, klik hier

Geef een reactie