Wit van het zuiden, 5 Portugese wijnen

10/09/2019 - Witte wijnen van het zuiden, gisteren nog gevreesd om hun oxidatieve afwijkingen, vandaag herontdekt om hun karaktervolle smaken, fris en origineel.

De evolutie van witte wijnen van het zuiden

Intussen zijn de wijntechnieken er sterk op vooruitgegaan, de koelinstallaties zijn al lang niet meer te tellen, met rijpe druiven die meer en meer hun terroir uitstralen. Ook Portugal maakte deze positieve evolutie mee en produceert daarbovenop wijnen op basis van een heleboel autochtone druivenrassen, wat eens zo prettig is. Hieronder maken we kennis met 10 verschillende druivenrassen, 5 domeinen en 4 herkomstbenamingen. 

Dão

Branco Colheita 2016 – DOC Dão – Quinta dos Roques

Heldere witte wijn met een hint van groen. De geur doet denken aan wit fruit geparfumeerd met anijs en jasmijn, impressies die de frisheid aankondigen. De smaak blijft niet achter en is ontzettend fris en zelfs krachtig, evenwel knap gecounterd door de fluwelige en smeuïge textuur. Het fruit roept herinneringen op aan wijnperziken, knapperige appels en meloenen met wit vruchtvlees, afgewerkt met peper. Op het einde wordt het frisse terug heropgestart door een fijn bitter, dat door het aromatische en volle even leek weggegomd. De finale is echt heel erg goed, met citrusvruchten, citroen en sukade die de afdronk accentueren en ons zegt dat deze wijn binnen enkele jaren wel eens heel complex zou kunnen zijn.
Blend van encruzado, malvasia fina, bical, cercial branco en gouveio. Opvoeding in tanks.
www.quintaroques.pt
https://alimentationbxl.be/frThe sol arwww.portevinho.be

Lagar de Darei 2015 – DOC Dão – Casa de Darei

Wit van kleur met een groengeel accent, ruikend naar zoete appel met anijs, knapperige peer met kurkuma en gele meloen met munt. De smaak is fris en smeuïg met een fijn mondgevoel dat een tikje ruw is en aanvoelt als crêpe de chine.
De smaak van marshmallow en viooltjes, afgewerkt met een blaadje koriander en een beetje citroen, wordt onderstreept door zoethout, een geraffineerd bitter dat ook het fruit beter doet uitkomen. Dat fruit wordt trouwens nog intenser door de zilte toets in de finale. Een verfrissende wijn, mooi vol ook.
Assemblage van 40% encruzado, 21% cerceal, 18% malvasia fina, 12% bical en 9% verdelho die aangeplant staan op granietrijke bodems. Opvoeding in tanks.
http://casadedarei.pt
www.mouchart.behttps://thewineclub.be/frThe sol ar 

Lisboa

Encruzado e Arinto 2015 – Vinho Regional Lisboa – Quinta da Serradinha

Intens goudgeel van kleur met een opmerkelijke geur die ons meeneemt naar een graanveld in de zon, ruikend naar hazelnoten, blonde tabak en pijnboompitten met rozenwater. De smaak lijkt tanninerijk, waarvan het voelbaar reliëf de structuur versterkt.
De bijzonder knappe frisheid met zilte accenten zet zich schrap voor de aromatische stortvloed van geplette mispels met sinaasappel, amandelbrood met rozemarijn, kweeperengelei met peper en rozenconfituur met fenegriek, zonder het streepje jasmijn te vergeten dat voor extra elegantie zorgt. Een wijn met een sterk karakter, heel complex en met een licht oxidatieve toets die het pittige nog meer in de verf zet.
Assemblage van 85% encruzado en 15% arinto die aangeplant staan op kalkbodems. Vinificatie en rijping van 11 maanden in barriques.
www.quintadaserradinha.com
www.etiquette-wines.comwww.colonelbrussels.comThe sol ar

Douro

Berço Branco 2012 – DOC Douro – Alves de Sousa

Helder goudgeel met een groene toets, geurend naar licht gekonfijte pompelmoes geparfumeerd met rozengelei en flink wat peper, waardoor de florale en fruitige aroma’s beter uitkomen. Vervolgens is het de beurt aan impressies van marshmallow en marsepein, waardoor we haast niet meer kunnen wachten om te proeven. De eerste slok is fris met accenten van citroen, gevolgd door kumquat met het aangename bitter van de schil en sappige bloedsinaasappel.
Op de minerale basis ontvouwt zich ook een gegrild accent. Het minerale zorgt voor een prettige spanning die de smeuïge textuur knap in evenwicht brengt. In de lengte krijgen we specerijen met een mespunt kurkuma, een indruk die ons al een tijdje volgt maar nu pas echt duidelijk wordt. En ik zou het bijna vergeten, wat een jeugdige wijn ook! Schitterend complex.
Blend van 60% arinto en 40% avesso gevinifieerd in nieuwe Franse barriques, gevolgd door een rijping van 15 maanden, eveneens in nieuwe Franse barriques.
www.alvesdesousa.com
www.start2taste.beThe sol ar

Beira Interior

Colheita 2017 – DOC Beira Interior – Monte Cascas

 Witgroene kleur met aroma’s van Indiase jujuba met kamille en knapperige peer met zoethout en anijs. Deze sappige en frisse impressies zijn van in het begin heel duidelijk in de smaak, aangevuld met een puntje zout en een schitterende minerale spanning. Aan dit mooi geheel wordt nog het pittige van citroen en limoen toegevoegd, dat op zijn beurt extra glans krijgt door het bittere van hun schil. Deze uitbundige parade wordt afgesloten met een stoet van specerijen. Komijn, kardemom, boerenwormkruid en peper doen ons watertanden en geven zin om zo snel mogelijk opnieuw te proeven.
Assemblage van 85% síria en 15% fonte cal met een rijping van 3 maanden in Franse eikenhouten vaten. De bergachtige regio van Beira Interior grenst aan Spanje, goed voor 16.000 ha en telt tal van autochtone druivenrassen die aangeplant staan op bodems die rijk zijn aan graniet of kalk.
www.cascawines.pt
https://www.carrefour.euwww.mouchart.be –  The sol ar 
The sol ar  

De rijkdom en de variatie van Portugese wijnen blijft ons verrassen, zowel door hun bijzondere expressie als hun volle smaken en prachtige balans. 

Marc Vanhellemont

Voor andere artikels van ‘Op reis met IVV’, klik hier

Geef een reactie