Wit van het zuiden, wit van de Rhône

Een paar dagen zijn lang niet genoeg om alle witte wijnen van de Rhône onder de loep te nemen: fris, complex, gestructureerd, fruitig, goed opgevoed, gracieus, aantrekkelijk...

Ze verrassen door hun bijna ongelimiteerde verscheidenheid die de traditionele liefhebbers van monocépagewijnen wel eens van hun stuk brengen. Hier, langsheen de hele rivier, bestaan er evenveel climats als terroirs, gekoppeld aan de knowhow van de wijnbouwers, de gebruiken en de zin om nieuwe dingen te maken.

Domaine de Longue toque 2017
Côtes du Rhône blanc – Gabriel Meffre

 Stogele kleur met een hint van smaragdgroen. Het zonnige karakter van deze wijn valt onmiddellijk op in de geur, ook al ligt het perceel op 470 meter hoogte, te midden van de Dentelles de Montmirail, en kende het geen waterstress. 2017 was nochtans een droog en warm wijnjaar, maar het kalkachtige terroir zorgde ervoor dat de wijn een beetje zuren behield die de zachte textuur met honingachtige impressies in evenwicht brengen.
En vervolgens is er de frisheid van het fruit, een mix van gekonfijte citrusvruchten en marmelades van peer en witte perzik, afgewerkt met amandelen en gekruid met witte peper en rozemarijn.
Ook het licht bitter van de specerijen geeft het fruit een extra boost. Ondanks zijn vele rondingen is deze wijn toch krokant en bezit hij tevens een minerale trek.
Een complexe wijn met een florale finale die voor een laatste keer onze smaakpapillen verwent en snel zin geeft in een tweede slok.
Assemblage van 60% marsanne, 25% roussanne en 15% grenache die aangeplant staan op kalkpuin gericht naar het noordwesten. De oogst vindt plaats heel vroeg in de ochtend.
Persing van volledige druiventrossen. Aftappen van de most. Gisting voor 65% in tanks en 35% in demi-muids, gevolgd door een opvoeding van 7 maanden.
Uitstekend in combinatie met zowel een keuken van het noorden als het zuiden, onder meer met uientaart of pissaladière, rauwe of kortgebakken sint-jakobsvruchten, pasta met zee-egel, kalfsblanquette, konijn op Provençaalse wijze… En ook bij bijna alle kazen.
https://gabriel-meffre.fr/
www.corawine.be www.drinksco.be

Les Plans Grenache 2017
Côtes du Rhône blanc – Domaine du Trapadis

 De lichtgroene kleur ademt onmiddellijk het frisse uit van garrique heel vroeg in de ochtend, op het moment dat de zon doorbreekt en er geuren van tijm, jeneverbes en rozemarijn vrijkomen, zachter gemaakt door het fijne parfum van lavendel.
De vette en minerale smaak wordt afgewerkt met een boeket van ijzerkruid en viooltjes, gevolgd door knapperige appel met een vleugje anijs. Een impressie van tannine geeft de wijn meer diepgang en zijn licht reliëf versterkt de frisheid. Een tegelijk volle en elegante wijn die heel erg in de smaak valt!
Op het etiket staat grenache maar die zit er slechts voor 90% in, de rest is clairette. De 20 jaar oude wijnstokken staan aangeplant op een zonnig en oud terras van de Ouvèze met een bovenlaag van rolkeien en een onderlaag van rode klei. Manuele oogst in kistjes, directe persing en koude bezinking (débourbage). Begin van de gisting in tanks, waarna de wijn richting het midden van de alcoholvergisting in gebruikte barriques gaat. Malolactaatgisting sur lies. Opvoeding van 8 maanden zonder toevoeging van zwavel en zonder aftappen, nog steeds in dezelfde vaten.
Ideaal als aperitief, pas gekoeld, met bijvoorbeeld wat gegrilde garnalen of hapjes tomaat garnaal. Vervolgens kunnen we hem serveren bij een terrine van gevogelte, gevolgd door kalfsvlees of varkensvlees met tijm of champignons. Dit zijn slechts enkele ideeën, heel eenvoudig, terwijl hij ook bij de kaasschotel past, vooral met geitenkazen en geperste koemelkkazen.
www.domainedutrapadis.com www.facebook.com/DomaineduTrapadis
www.basin-marot.be  www.tannico.be

Marc Vanhellemont

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Geef een reactie