Witte Sancerre, een update

06/11/2017 - Onze laatste dossier over witte Sancerre dateert van april 2013. Hoog tijd voor een update !

Nog steeds staat deze appellation helemaal bovenaan het klassement, wanneer we naar de droge witte wijnen kijken die in België gedronken worden. Sancerre is dan ook vrijwel overal verkrijgbaar, van wijnhandels over restaurants tot supermarktketens. Sancerre is alom bekend en een referentie wanneer we het over sauvignonwijnen hebben met een duidelijke notie van terroir. België is overigens de derde grootste exportmarkt voor Sancerre.

Nieuwe dingen in Sancerre ?

Het grote nieuws van de afgelopen maanden was de overname door de groep Ackerman van 55 hectare wijngaarden van Château de Sancerre. Eerder was dit domein eigendom van Campari, die het in hun bezit kregen door de overname van Marnier-Lapostolle, maar omdat Campari zich momenteel vooral richt op sterke dranken stootten ze hun wijnmerken af. Hoe dan ook is dit iets waardoor Ackerman voortaan sterker verankerd zit in de wijnstreek van de Loire.

Ook wordt er de laatste tijd gepraat over de aanvraag tot de klassering van Sancerre als Werelderfgoed van Unesco. Maar als eerste stap moeten daarvoor de landschappen en sites door Frankrijk geklasseerd worden. Gaat de wijn daar beter van worden? Waarschijnlijk niet. Maar meer bekendheid is altijd meegenomen, toch?

Over bekendheid gesproken. Sancerre bezit tal van uitstekende lieux-dits, zoals Monts Damnés, Chêne Marchand of Grand Chemarin, maar hebben nog steeds geen status van Grand Cru of Premier Cru. Wordt deze aanvraag niet gedaan omdat dan de doos van Pandora opengaat en er misschien klappen vallen? Of is Sancerre gewoon blij met hoe het er vandaag aan toegaat?

De geproefde wijnen

Onze selectie is op basis van wijnen van de drie jongste wijnjaren die vandaag te koop zijn: 2016 (23 wijnstalen), 2015 (6 wijnstalen) en 2014 (7 wijnstalen). Van de 36 geproefde wijnen werden er 11 weerhouden. Een goed gemiddelde. Opmerkelijk is dat onze grootste keuze naar wijnen van 2015 en 2014 ging. De wijnen van 2016 konden ons iets minder bekoren, maar misschien zijn ze nog wat te jong om echt goed te beoordelen.

De wijnjaren

  • 2014 was in Sancerre een eerder fris en laatrijp wijnjaar, dat gered werd door een schitterend naseizoen. Op het einde van de rit waren de druiven mooi rijp, met behoud van goede zuren. Hun trage rijping zorgde ervoor dat de wijnen reeds jong heel charmant waren, maar ze konden (en kunnen) ook goed bewaard worden.

  • 2015 was een eerder droog en zonnig wijnjaar, een zeer mooi jaar voor volle en zonovergoten wijnen, maar tegelijk een jaar met niet al te veel waterstress. Het was een vroegrijp jaar en de oogst van de sauvignon startte midden september.
  • 2016 was in vergelijking een erg grillig wijnjaar: dan weer te vochtig, dan weer te droog, met vrieskou op sommige plaatsen. Het was ook een wijnjaar dat veel later rijp was. Zo werden de eerste sauvignons pas geoogst op 3 oktober.
  • 2017, daar is de oogst nauwelijks binnen. Het is dan ook nog te vroeg om de eindbalans op te maken. Wat we nu reeds weten is dat vrijwel alle elementen aanwezig waren voor een goede kwaliteit. 2017 is een vroegrijp wijnjaar, met druiven die prima zuren bezitten. Maar omdat de vrieskou een flink deel van de wijnstreek aangetast heeft, zal de productie wellicht zo’n 20 procent lager zitten dan die van een doorsnee wijnjaar.

Onze selectie

Terre de Maimbray 2016 Sancerre Domaine Pascal et Nicolas Reverdy

De lichte kleur met opalescente schittering laat niemand onverschillig. De geur doet denken aan vuursteen die openbarst en waaruit vleugjes humus en vochtige aarde ontsnappen. Grond waarop varens, rozen, jasmijn en fresia groeien. Wat citruszeste zorgt voor extra parfum. De smaak is mooi rijp met een zonnig accent, waarvan het zachte bijna zoet lijkt. Maar droog als hij is, en met een uitstekend potentieel, laat hij reeds wat van zijn onderliggende complexiteit zien. In de lengte proeven we wit fruit, zachte specerijen en fijne bloemen die reeds een tikje van de sluier oplichten van het plezier dat nog komen moet.
Dit perceel met sauvignon ligt vlak bij het dorp Maimbray, vandaar de naam van deze cuvée. De bodem bestaat uit kalk en wordt ‘terre blanche’ genoemd. De wijn kreeg een rijping van 6 maand in contact met de fijne lies.
reverdypn@wanadoo.fr
www.leirovins.bewww.maisondesvinsfins.be –  http://thequalitybunch.com/www.wine-not.bewww.rrrhone.behttp://lesommelier.be

Le Chant de l’Orme 2015 Sancerre Domaine Pierre Morin

Geelgroen van kleur, geurend naar golden appel met een schijfje steranijs dat afgewerkt wordt met marmelade van zoete peer. Daarbovenop komen nog enkele exotische toetsen van guave en lychee met een vleugje citrus. De smaak is vol, fris en knapperig, van het fruit dat we eerder waarnamen, maar waaraan ook nog wat rode aalbessen en mirabellen toegevoegd worden. Al dit fruit wordt onderstreept door enkele specerijen: een mespunt peper, een snufje komijn, een stukje zoethout, en waardoor de smaak krachtiger wordt.
De oude wijnstokken sauvignon voor deze wijn staan aangeplant op ‘caillottes’, een bodem van kalkachtige keien die afgezet werden door oude rivieren of gletsjers. De opvoeding van deze wijn vond plaats in barriques.
morin.perefils@orange.fr

La Baronne 2014 Sancerre Domaine Bernard Fleuriet et Fils

De fonkelende kleur van goud en groen geeft zin om eraan te ruiken. Onmiddellijk krijgen we te maken met een boeket van witte bloemen, met daartussen enkele appelen, peren en pruimen bestrooid met peper en komijn. Heel in het begin proeven we indrukken van zilt en anijs, die een beetje aan absint doen denken, maar ook aardbeiboomvruchten die tussen wijnstokken groeien op het moment van de bloei. Impressies waaruit een fijne mengeling van zowel krachtige als delicate smaken ontsnappen.
Kalkachtige bodem met daarop de oudste wijnstokken van het domein. Vinificatie en opvoeding in barriques gedurende 1 jaar.
www.fleuriet-sancerre.com
http://fr.vitisvin.bewww.huisvossen.bewww.leymarie.be

 

Edmond 2014 Sancerre Domaine Alphonse Mellot

Lichte kleur met gele schijn. De fijne geur doet denken aan ochtenddauw, wanneer de zon opkomt te midden van appelbomen, wilde kruiden, ijzerkruid en peper. De smeuïge smaak herinnert op zijn beurt aan geleien van rode aalbessen, peren en appelen, afgewerkt met enkele druppels citroen. Een schilletje citrus zorgt voor een fijne bittertoets en versterkt het pittige van deze wijn die nog een mooie toekomst voor de boeg heeft.
Deze cuvée Edmond is op basis van een perceel oude wijnstokken van La Moussière, wijnstokken van 40 tot 87 jaar oud. De vergisting vindt voor 60% plaats in nieuwe vaten, 20% in vaten van één wijn en 20% in vaten van twee wijnen, met temperaturen tussen 18 en 24°C. De wijn krijgt een opvoeding van 10 tot 14 maanden in contact met zijn fijne lies, met regelmatige bâtonnages.
www.mellot.com
www.young-charly.comwww.wijnenhenripetre.be

Génération Dix-Neuf 2014 Sancerre Domaine Alphonse Mellot

Fonkelend geelgroen, ruikend naar amandelbloesem afgewerkt met meidoorn en wat witte peper. Daarnaast herkennen we een zacht parfum van witte rozen met een vleugje asperges. Geurimpressies die ons aan frisse en fijne geuren doen denken van een volgestouwde bloemenwinkel. In de smaak komen al deze indrukken terug, met daaraan toegevoegd een floraal accent. Een misschien ietwat bijzondere constructie, maar wel een hele smakelijke.
De oude wijnstokken van La Moussière staan aangeplant met een dichtheid van 10.000 stokken per hectare op een bodem van mergel (caillottes) met een kalkondergrond uit het laat Kimmeridgien. Fermentatie in conische tanks van 900 liter. Opvoeding in contact met de fijne lies gedurende 10 tot 12 maanden.
www.mellot.com
www.young-charly.comwww.wijnenhenripetre.be

Paul Thomas Silex 2016

Deze cuvée heeft zijn naam niet gestolen, want heel mineraal en zelfs wat ziltig. De textuur van deze wijn valt onmiddellijk in de smaak, net zoals zijn aromatisch profiel (kweepeer, meidoorn, selderij). Ook houden we van zijn eerlijkheid, zijn samenhang. In combinatie met vis met een saus of met wit vlees zien we deze wijn direct zitten.
De vinificatieruimte bevindt zich in Chavignol, maar deze cuvée komt van druiven op een bodem van silex (vuursteen) in de gemeente Saint-Satur.
www.paulthomas-sancerre.com

 

Joseph Mellot La Châtellenie 2016

Hier gaat het om de grootste cuvée van Sancerre van Joseph Mellot, een wijn op basis van een assemblage van 22 hectare wijngaarden en gevinifieerd in tanks. Van de eerder middelmatige kwaliteit van dit groot domein binnen deze appellatie, is dit ongetwijfeld de meest representatieve cuvée.
Zijn geur van citrusvruchten en abrikozen is bijzonder flatterend. Ook zijn smaak bezit meer van voldoende materie, met op het einde een gerookte toets die blijkbaar niet alleen is weggelegd voor Pouilly. We kunnen het ook over zijn toets van vuursteen hebben, ook al is silex slechts een van de vele terroirs van deze fraaie wijn met uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Noot: van alle wijnen van 2016 kreeg deze de hoogste quotering.
www.josephmellot.com
https://lechemindesvignes.bewww.millesima.be

Joseph Mellot La Grande Châtelaine 2015

Deze cuvée is afkomstig van een perceel van 2,4 hectare. Het gaat om de oudste wijnstokken van dit domein, met een bodem van ‘caillottes’ en ‘terres blanches’.
Deze wijn valt in de smaak door zijn volheid, zijn generositeit, maar ook door zijn smeuïg vetje dat in de verf wordt gezet door zijn goed versmolten zuren en zijn zachte hint van specerijen door de houtlagering. Wie zei er dat kracht verfijning in de weg staat?
De gisting en de opvoeding vinden beide plaats in eikenhouten vaten, dit voor 24 maanden met regelmatige bâtonnages.
www.josephmellot.com
https://lechemindesvignes.bewww.millesima.be

Jean-Max Roger Le Grand Chemarin 2015

Grand Chemarin is een van de mooiste terroirs op basis van ‘caillottes’ in de gemeente Bué, de bakermat van de familie Roger die vandaag 26 hectare wijngaarden bezitten in de appellation Sancerre.
Serieus wat materie in deze wijn die tegelijk fruitig en floraal is van geur, met onder meer peer, amandelbloesem en een puntje witte asperge. Ook de smaak is dynamisch, met juist dat bittertje dat een wijn nodig heeft, en die zilte toets in de finale die er beide voor zorgen dat we zin krijgen in een volgende slok …
www.jean-max-roger.fr 

Berthier Les Chasseignes 2014

Geen hout voor deze cuvée (chasseigne betekent eikenbosje), maar wel een wijn die zeer mooi rijp is. We ruiken toetsen van geplette kweepeer, abrikoos, versgemaaid gras, hooi en strobloemen, op het punt dat we bijna denken dat het over een laat geoogste wijn gaat. Maar de droge smaak neemt ons opnieuw mee richting Sainte-Gemme-en-Sancerrois. De finale met hints van groene amandelen, buxus en pistaches is werkelijk verbluffend!
Vignobles Berthier wordt vandaag gerund door Florien en Clément Berthier en groepeert drie entiteiten, in Sancerre en in Coteaux du Giennois, goed voor een totaal van 25 hectare wijngaarden.
www.vignoblesberthier.fr
www.wijnhuisblommaert.bewww.vaneccelpoel.bewww.time2wine.bewww.lavinothequewanze.bewww.huismanendonckx.bewww.lesamisduvinmalle.bewww.wijnen-moniez.be

 

Corty Artisan Les Monts Damnés 2015

Deze lieu-dit, een van de meest bekende van Sancerre (en meer bepaald van Chavignol), werd onder de loep genomen door Arnaud en Julien Moreux, wijnbouwers van aan de andere kant van de brug in Pouilly-sur-Loire.
En het resultaat is meer dan geslaagd: een wijn met fijne aroma’s van peer, citroenkruid en peterselie, diep en met een vetje, maar ook met zeer mooi versmolten zuren. We proeven een subtiel evenwicht tussen smaakcomfort en levendigheid, met een puntje anijs in de finale. Wat verlangt een liefhebber van Sancerre nog meer? Een tweede fles misschien?
https://www.pouilly.com/

 

 

Marc Vanhellemont & Hervé Lalau

Link naar artikel van april 2013 : 92 keer witte sancerre op de proefbank

 Voor meer IVV dossiers, klik hier

Geef een reactie