Witte topwijnen van de Languedoc in volle expansie!

15/07/2019- Een recente proeverij van witte wijnen uit diverse AOP’s in het kader van Terroir et Millésimes en Languedoc bevestigde deze hoge vlucht. Voortaan presenteren de beste domeinen van de Languedoc grote witte wijnen die hun terroir weerspiegelen, wijnen die eindelijk hun plaats hebben gevonden in een wijnstreek die nochtans gedomineerd wordt door rood.

Nog niet zo lang geleden schommelde de mening van veel Belgische wijnliefhebbers, over witte wijnen van het Franse zuiden, tussen onverschilligheid en desinteresse, wegens te zwaar of een gebrek aan frisheid, gewend aan de zuren van wijnen uit de Elzas of de Loire. Naar mijn mening is het hoog tijd om dit vooroordeel bij te stellen.

Context van terroirs en druivenrassen

We weten dat de streek van de Languedoc op gebied van terroirs over een enorme diversiteit beschikt : bodems, hoogtes, topografie, oriëntatie, ligging en afstand ten opzichte van de zee. Deze grote verscheidenheid vinden we ook bij de druivenrassen terug : van autochtone rassen zoals terret bourret, carignan blanc, picpoul de pinet, over typische druivenrassen van de Rhône zoals marsanne, roussanne, grenache blanc en grenache gris, tot clairette en vermentino. Kortom, een palet waar wijnbouwers enorm veel kanten mee uit kunnen. Aan hen om zo goed mogelijk deze partituur van terroir en druivenrassen te vertolken. Om dat te doen is er echter één vereiste: zich niet bezighouden met wijnen op basis van één druivenras en deze categorie overlaten aan de IGP Pays d’Oc, wat trouwens een van zijn functies is, een label voor wijnen gemaakt van bijvoorbeeld 100% viognier, chardonnay of sauvignon.

Vermentino

Bewijs in het glas

In vier dagen tijd werden er ongeveer 180 stille droge witte wijnen aan de genodigde journalisten voorgesteld. Niet slecht, 180 wijnen, maar het moet gezegd dat sommige kwaliteitsdomeinen niet op de afspraak waren. Mijn persoonlijke selectie telt zowel gekende namen als wijnen van domeinen die vrij nieuw zijn. Op dit moment zit de productie van witte wijnen rond de 10%, en dat voor alle AOP’s van de Languedoc. Slechts één op drie AOP’s heeft in zijn handvest speciale verplichtingen staan voor witte wijnen, een erfenis van het verleden. In alle andere gevallen moeten de wijnbouwers en wijnbouwsters hun witte wijnen voorstellen onder het regionale Languedoc-label of als Vin de France. In dat laatste geval konden de wijnen tijdens Terroirs et Millésimes niet voorgesteld worden, een kwestie van afspraak.
Dit is mijn selectie witte topwijnen van de Languedoc, te beginnen met deze eerste klepper.

AOP la Clape

Château Pech Redon – La Centaurée 2017

Op het kalkachtig massief dat uitkijkt over de zee ter hoogte van Narbonne zorgt het druivenras bourboulenc, aangevuld met clairette, voor een prachtige mix van citrusaroma’s met een zilte frisheid, een mooie tanninestructuur en een fijn bitter. Het terroir wordt knap in de verf gezet met deze cuvée, een zeer grote wijn van de Languedoc, heel precies van smaak, sappig, met een kalkachtige korreligheid en een prima basis die garant staan voor persistentie.
https://chateaupechredon.wordpress.com
www.wine-not.bewww.fontaine-auxvins.behttp://linstantdivin.bewww.vinoblesse.nlwww.cantinadelmulino.chwww.daniel-vins.chhttps://languedoc-weine.ch

AOP Languedoc 

Sauta Roc – In bilico 2017

Dit relatief nieuw domein in de wijnstreek van Vailhan, niet ver van Pézenas, blies me van mijn sokken met deze assemblage van 70% bourboulenc en 30% vermentino. Laura, die afkomstig is uit het Italiaanse Piemonte, en Bertrand hebben het beste uit hun terroir van schist en basaltpuin gehaald op deze helling, wat resulteert in een wijn met een enorme zilte frisheid, heel strak en puur van smaak.
https://www.facebook.com/sautaroc/

Domaine Virgile Joly – Virgile blanc 2015

Een uitstekende blend van 80% grenache en 20% roussanne met een lage opbrengst. Rondeur, frisheid en ziltigheid zijn op de afspraak in deze harmonieuze, diepgaande en persistente wijn.
De Saturne 2017, half grenache en half rolle, zorgt op zijn beurt voor frisheid en energie.
https://domainevirgilejoly.com/

Domaine Le Conte des Floris – Pleine Lune 2017

Deze blend van 40% carignan en 40% marsanne, afgewerkt met wat roussanne en andere druivenrassen, bezit een aanzet die tegelijk genereus en energiek is. Rond een spanning die gelinkt is aan een zilte en minerale indruk, zit een smakelijke vlezigheid. Lange persistentie met een nobel en mineraal bitter.
www.domainelecontedesfloris.com
www.goodwinecelllar.comwww.vino-etc.bewww.vindoc.ch –  www.vindorado.nl

Le Chemin des Rêves – La Soie 2017

Deze aangename cuvée van de regio rond Pic Saint-Loup koppelt het zachte van rijp fruit aan een zilte frisheid. Deze blend bevat vijf druivenrassen: vermentino, roussanne, marsanne, grenache en viognier.
http://chemin-des-reves.com

Domaine d’Aupilhac – Les Cocalières 2018

Deze nog zeer jonge wijn is afkomstig van het magnifieke terroir van Montpeyroux. Het perceel ligt op 350 meter hoogte en is naar het noordwesten gericht. Frisheid en lengte zijn op de afspraak in deze blend van roussanne, marsanne, grenache, rolle en clairette. Lange finale met mooie bitters en citrusvruchten.
www.aupilhac.net/fr
https://couleurvin.bewww.wijnen-dekok.com –  www.cantinadelmulino.ch  – https://icarius.nl

Mas Granier – Les Marnes 2017

Een vrij brede smaakaanzet voor deze blend van 70% roussanne, 20% grenache en 10% viognier, afkomstig van een klei-kalkachtig terroir. Vanaf het midden komt er een minerale frisheid opzetten die de aroma’s van witte bloemen en rijp geel fruit duidelijker omlijnen. Prettige finale met een discreet mineraal bittertje.
www.masgranier.com
http://quevins.bewww.lacaviniere.behttp://geluksdruif.nl/http://buehlerweine.ch

AOP Faugères

Mas d’Alezon – Cabretta 2017

Roussanne, clairette en grenache op een bodem van schist met leisteen zorgen samen voor deze veelbelovende cuvée dankzij het precieze van zijn aroma’s van geel fruit met witte peper, zijn sappige smaak, zijn energie en zijn knappe finale met een rokerige en minerale indruk.
https://www.facebook.com/pages/Mas-Dalezon/331805177267178

AOP Picpoul de Pinet

La Croix Gratiot – Bréchallune 2018

Aan de oorsprong van deze schitterende wijn ligt een selectie per perceel, ietwat later geoogst en met een bodem van klei en kalk. Meteen een uitzondering binnen de herkomstbenaming. Geur van wit pitfruit, heel evenwichtig en consistent van smaak, tussen rond en rechtlijnig, fris en genereus. Deze wijn kan beslist nog enkele jaren bewaard worden, in tegenstelling tot het gros van de productie hier.
https://croix-gratiot.com
www.cavedesoblats.comwww.entrepotduvin.be –  www.karakterwijnimport.nl

AOP Limoux

Domaine de Mouscaillo – Blanc 2015

Grote wijn van een klei-kalkachtig terroir met een citroenachtige frisheid, een luchtig profiel, maar met ook een prima basis en een uitstekende présence. Forse en minerale finale.
https://www.facebook.com/mouscaillo/

Château Rives-Blanques – Occitania 2016

Dit is een 100% mauzac, een ouderwets druivenras van Limoux (en Gaillac). In de aanzet lijkt het alsof dit druivenras wil wegvliegen, zo luchtig is het. Vervolgens komen er fijne aroma’s van citrusvruchten vrij en banen fijne minerale indrukken zich een weg richting een licht zilte finale met een fijn bitter.
Van hetzelfde domein is eveneens de cuvée Trilogie 2017 erg goed, meer volumineus maar met ook een mooie spanning.
www.rives-blanques.com
www.winetime.bewww.wijnenmichel.bewww.melchior-vins.be 

Domaine Garrabou – Fontvieille 2017

Voor Frédéric Garrabou is dit zijn tweede oogst, een chardonnay die heel strak overkomt met toetsen van witte bloemen en ontzettend fris van smaak. Vergisting en opvoeding in Bourgondische vaten van 500 liter, in contact met alle droesem. Een wijnbouwer om in de gaten te houden.
www.limoux-aoc.com/frederic-garrabou

La Coume Lunet – Leo Camin 2017

Twee derde chardonnay en de rest chenin, afkomstig van percelen die naar het zuidwesten zijn gericht. Het resultaat is een krachtige, diepgaande en energieke wijn. In de geur herkennen we citrusvruchten en rijpe peer. De smaakaanzet is breed en wordt gevolgd door zilte en minerale indrukken die voor de nodige frisheid zorgen. Elegante finale met een mineraal bitter.
www.la-coume-lumet.com

Château de Gaure – Limoux blanc 2017

Een lichte maceratie zorgt voor extra fruitige en florale tonen in deze wijn op basis van 80% chardonnay, 15% chenin en 5% mauzac, met in de geur fijne accenten van peer. Hoe verder we gaan, hoe meer de strijd tussen de zon en minerale frisheid het sappige van deze wijn accentueert, tot in de fijne finale.
http://chateaudegaure.fr
www.auxsenslarges.bewww.comptoirdesvins.bewww.bsmvins.bewww.lansac.bewww.lelievre.bewww.vin-sur-vin.behttps://vinites.com

AOP Saint-Chinian

Les Eminades – Montmajou 2017

Deze volle wijn, energieker gemaakt door een krijtachtige en zilte frisheid die typisch is voor een kalkbodem, is op basis van 80% grenache en 20% marsanne. Een magnifieke expressie van het terroir, een mix van zon en spanning, rijpheid en minerale indrukken, en dat tot in de finale met fijne bitters.
https://leseminades.fr
www.vitisvin.be  www.vinsbrunin.com   – www.auxsenslarges.bewww.terre-vin.bewww.auxcoteaux.be

Mas Champart – Saint Chinian blanc 2017

De druivenrassen voor deze cuvée zijn roussanne, marsanne, grenache, clairette en bourboulenc. Niet heel uitgesproken van geur maar wel met een genereuze smaakaanzet, gevolgd door een mineraal bitter dat het smaakprofiel van deze wijn versterkt. Moet nog enkele jaren rijpen.
www.mas-champart.com

Bernard Arnould

Dossiers IVV, klik hier

Geef een reactie