Yves Cuilleron: graniet met een hart van viognier

01/02/2016 - Bij een eerste oogopslag stond ik als voor één blok graniet. Eénmaal aan de praat – doordachte praat -  bleek Yves Cuilleron een gedreven man met een hart van – jawel van – viognier.

Cuilleron01big1Yves stamt uit een familie van tuinbouwers in Verlieu, een deelgemeente van Chavanay ten zuiden van Condrieu. Reeds in de twintiger jaren van de vorige eeuw  deed zijn grootvader  aan wijnbouw  en vanaf 1947 bottelde hij reeds zijn eigen wijn.  Autonomie zat hen  in het bloed.

Niets liet vermoeden dat de 4de generatie  zich volledig zou wijden aan de wijnbouw.  Condrieu leek immers als wijngebied ten dode opgeschreven. In 1965 – Yves was toen 3 jaar – omvatte het wijngaardareaal nog slechts 8,5 ha. Enkel  Georges Vernay  hield stand.

Yves studeerde toekomstgericht mechanica en genoot van wijn proeven. Het soldateske wijn genieten tijdens zijn legerdienst in de Elzas kittelde  echter aan zijn roots.  Condrieu was  zalig. Noem het dus toeval – een gelukkig toeval –  of  een   ‘tournure du psy’,  Yves koos voor het levendige van de wijngaard,  voor het beroep van wijnbouwer ( niet wijnmaker). Of zoals hij het zelf afficheert “van de wijn naar de wijngaard”.

Hij kon het domein ( zo’n 2,5 ha Saint Joseph en 1 ha Condrieu ) van zijn oom Antoine kopen wiens eigen kinderen geen zin hadden in de opvolging. Yves  volgde een opleiding in Mâcon en liep een jaar stage bij Courbis in Châteaubourg. In 1987 ging zijn oom met pensioen en stond Yves op eigen benen. Meteen het jaar van zijn eerste Condrieu.

Wat toen rhizomatisch toevallig leek, een aantal jonge getalenteerde wijnbouwers die her en der aan de slag gingen in de AOC Condrieu , bleek achteraf de krachtige renaissancestroming van Condrieu. Yves voelde zich deelgenoot van dat vibrerende  grotere geheel. Niet voor niets dat hij, evenwel na enig gepeins, Les Chaillets naar voren schoof als ‘zijn  emblematische wijn’. Deze cuvée – zijn vin de Chavanay –  op basis van zijn oudste percelen verwijst met zijn naam naar de typische terrassen in Condrieu.

Cuilleron02big 1Hij is een hongerige ziel. Hij leert graag uit ervaring en van bij het begin heeft hij geëxperimenteerd. Yves  is dan ook blijven evolueren.  Een meester met een attitude van leerling die leergierig wil en kan leren van anderen. Héél vroeg al loopt François Villard ( 1988-1989) stage bij hem en daarna bij Pierre Gaillard, Zo smeedde zich het trio.  Samenwerken geeft méér uitwisselingen en reflecties en ieder articuleert zijn eigen stijl , zijn eigen ziel wars van ideologisch vooropgezette concepten. En evident dus dat elke wijn getekend is door ‘schoonheidsfoutjes’. Immers de  zogenaamd perfecte wijn is zonder ziel.  Yves  evolueerde  van de gedreven adolescent die zich via extra’s en power op de scène wil zetten  naar een bezadigd vader, ook vader van twee dochters en een zoon,  die oog heeft voor evenwicht, subtiliteit en fragiliteit.

Yves was niet alleen deelgenoot maar ook mede-auteur van de revival van  Noordelijke Rhône-appellaties zoals St. Peray.  Bijna  30 jaar later  telt zijn domein 60 ha verspreid over 6 crus in de Noordelijke Rhône. In totaal méér dan 20 cuvées en een derde gloednieuwe kelder aan de boorden van de Rhône. Samen met François en Pierre blies hij in 1996 de compleet verdwenen wijngaard  Seyssuel, ten zuiden van Vienne  nieuw leven in met les Vins de Vienne. Hij werd ook voorzitter van het wijnbouwers syndicaat van Condrieu en maakte het mogelijk dat het terroir van de hele appellatie in kaart werd gebracht. Rhône Vignobles – ook het gelijknamige broederschap van 15 gedreven wijnboeren  – is zijn biotoop.

En ons koffiegesprek in Avignon besloten we met een speelse duiding van het  wijnetiket dat hij van zijn grootvader erfde. Yves heeft veel respect voor historische sporen :  het etiket zelf  leest  als een ‘lepel’ met de naam Cuilleron bovenaan als hechtingspunt voor de steel. Cuilleron lepelt zijn wijn in.  Zijn  naam zet zich in kantelen – als van een granieten burcht –  vierkant gesloten verder en daarbinnen de namen van de cuvées. Binnenin ook een verwijzing naar vroeger , naar de kuipers uit Chavanay die  de eiken vaten maakten voor de  Côtes du Rhône.

Cuilleron ,verankerd in traditie en granieten terroir, autonoom artisanaal familiedomein dat de basis vormt voor de eigen dynamische lokale authentieke Noordelijke Rhônestijl.

Cuilleron21big 1

 

Les Chaillets Condrieu

Les-ChailletsBig1

 Lichtkleurig met een gele schijn als van een opkomende zon toen Condrieu nog maar nauwelijks was ontwaakt. Een vluchtige neus van bottende druivenranken en bloemknoppen die aroma’s en toekomstige vreugde doen vermoeden. Met enig voorbehoud om zich  te geven, vraagt zij eerst wat tijd om diegene die hem proeft te leren kennen. Walsend voedt zij zich met wat haar omringt en vervolgens schenkt ze ons  parfums van gele citroen, alsem en witte peper.  Heel iets anders in de mond die zich meteen geeft in een volle expressie zonder dralen. Een zoethoutstokje waarop men kan kauwen en die  zowel zachte als houterige impressies geeft van lindethee. Vervolgens krijgen we een spel van mineraal kantwerk dat de ingehouden kracht delicaat en geraffineerd toedekt. En dan vertelt ze ons wat meer, over de vroeger meer voorkomende abrikozen, de vergeten viooltjes, de perenlikeur die hart en ziel verwarmde. De wijn zit verankerd in het verleden om ons een intense toekomst te voorspellen, geduld te leren hebben, ons te leren begrijpen dat haar evenwicht en harmonie het resultaat zijn van een lang leven. Een lang leven dat ons geduld telkens beloont met een alsmaar meer ontwikkelde complexiteit.

De viognierstruiken werden in 1989 en de twee daarop volgende jaren geplant boven Chavanay op een ondergrond van graniet met muskovietmineralen. Deze cuvée werd geassembleerd met druiven van percelen aangeplant in 1936,1960 en 1970. Yves  selecteert voor zijn Les Chaillets de meest geconcentreerde druiven. De 3 tot 4 weken lange fermentatie (zonder toevoeging van gisten), gebeurt in barriques evenals de  9 maanden opvoeding  (met oproeren van het bezinksel) De malolactische fermentatie is belangrijk voor Condrieus die men wil bewaren. Zij zorgt immers voor aanzienlijk méér complexiteit.

www.cuilleron.com

www.rhone-vins.be www.millesima.be www.rrrhone.be www.dirkgrandry.com www.thewineagency.be www.vinotheque-charriere.ch

 

Johan De Groef en Marc VanhellemontmarcJohan

Voor meer “Wijnkarakters”, klik hier

 

 

 

vinisud16_960X180_NL

 

 

Geef een reactie