Zelen, een oude Sloveen

17/08/2015 - Zelen is een van de oudste inheemse Sloveense druivenrassen. Door zijn lage opbrengst verdween hij echter bijna volledig van het toneel: na de Tweede Wereldoorlog restte er slechts 1,7 hectare! We vinden de druif in de hoger gelegen vallei van Vipava, in het zuidwesten van het land. De gelijknamige rivier die doorheen dit smalle dal stroomt verbindt Friuli met Centraal-Slovenië.

de Zelen

1964937_604436752976804_1548180227_n

Het druivenras

Zelen is een middelmatig sterke druif en eerder laatrijp. De trossen hebben de vorm van een afgeknotte kegel en zijn vaak gevleugeld met steeltjes die relatief ver uit elkaar staan. Wanneer de kleine en ronde bessen rijp zijn, kleuren ze lichtgroen. Het ongefilterde sap is intens smaragdgroen van kleur, heel karakteristiek, en is verantwoordelijk voor de naam van de druif: zelen betekent groen in het Sloveens.
De wijnen zijn fris en fijn, pittig zelfs, en combineren uitstekend met vis en zeevruchten, maar ook wit vlees past erbij.
Van de 2000 hectare wijngaarden in Vipavska Dolina staat slechts 60 hectare met zelen aangeplant. 

Zelen 2013 Guerila SloveniaGuerila - zelen 0.75 l s

Lichtgroen van kleur, bijna fluorescent, ruikt hij heerlijk fris naar ochtenddauw en fijne minerale accenten geparfumeerd met vlier, dennennaalden en dille. Heel pittig en verfrissend van smaak, in evenwicht gebracht door een mooi vetje. Een smakelijke wijn, spannend en fris door de accenten van citroen. Daarna wordt hij wat meer ingetogen en herkennen we groene thee en amandelspijs. Op het einde onderstrepen specerijen de gelei van appel en peer die we bijna vergeten waren.

Vinificatie

Er worden verschillende technieken gebruikt, van een koude maceratie van 3 tot 24 uur tot en met de vergisting van gekneusde druiven in contact met de most gedurende 62 uur. Daarna volgt de persing en de klaring. De opvoeding ‘sur lies’ vindt plaats in inox tanks gedurende 6 maanden.

druzina

Het domein

Het domein bevindt zich in de streek van Primorje in de Vipavavallei, in de nabijheid van het dorp Planina. De wijngaard ligt op een hoogte van 300 tot 400 meter en bezit een arme bodem van verbrokkelde schist. Gericht naar het zuiden wordt de wijngaard schoon geblazen door de bora (burja in het Sloveens), een wind van het noorden en vergelijkbaar met de mistral, maar die hier tot 180 km/u kan halen.
Zmago Petrič, de huidige eigenaar, nam de wijngaard in 2006 over van zijn vader en schakelde vrijwel onmiddellijk over naar bio. Momenteel heeft hij 8 hectare in productie. www.guerila.si  www.facebook.com/GUERILAwines
www.weinwelt.be   www.imperialwijnkoperij.nl

Marc Vanhellemont

Voor meer “Vergeten Druivenrassen”, klik hier

 

1024px-General_map_of_slovenia.svg

 

 

Geef een reactie