Zes Italiaanse DOC’s verenigen zich voor de promotie van rosé

09/09/2019 - Onder de naam Rosautoctono creëerden 6 Italiaanse herkomstbenamingen een structuur voor de promotie van hun roséwijnen. De zes DOC’s zijn: Cirò (Calabria), Salice Salentino (Puglia), Castel del Monte (Puglia), Cerasuolo (Abruzzo), Bardolino Chiaretto (Veneto) en Chiaretto Valtènesi (Lombardia).

Hun doel: het marktaandeel van rosé vergroten, zowel in Italië (slechts goed voor 10% van de verkoop) als in het buitenland.

En dat voor alle kleuren rosé, bleke en minder bleke. Vandaar ook de volledige naam van de groepering : Instituto del Vino Rosa Autoctono Italiano. Rosa, en niet « rosato », omdat rosato (roze, letterlijk vertaald) slechts één van de kleurnuances is die de Italianen aan hun roséwijnen geven. Zo hebben ze chiaretto (zeer bleek) en cerasuolo (donkerroze, min of meer vergelijkbaar met clairet).

Het kan misschien wat vreemd klinken dat rosé in feite weinig impact heeft op het totale wijnaanbod in Italië, terwijl tal van regio’s rond de Middellandse Zee van rosé net een van hun specialiteiten maken (Provence, Languedoc, Spanje, Portugal, Marokko, Tunisië…).

Hoe dan ook kunnen de Italianen uitstekende roséwijnen maken met een bleke kleur, zoals duidelijk wordt in onze recente artikels over Bardolino Chiaretto.
www.rosautoctono.it

Hervé Lalau

Voor meer “News”, klik hier

Geef een reactie