Żubrówka bison grass Vodka …

06/04/2016 - Żubrówka met bison grass, een wodka met smaak. Iets wat bij vele andere merken van deze sterke drank lang niet het geval is.

Wodka

Is het de Poolse wódka of de Russische водка, beide landen zijn het met elkaar oneens over het ouderschap van deze sterke drank die in het algemeen een alcoholvolume van 40° tot 45° bezit en meestal kleurloos is. Wodka wordt het meest gebruikt in cocktails, maar sommige uitstekende wodka’s kunnen ook puur gedronken worden, ijskoud liefst.
Dit ‘watertje’ (voda en ka als verkleinwoord) wordt gemaakt van om het even welk vergist landbouwproduct. Er kan wodka gemaakt worden van aardappelen, wat overigens vaak het geval is, maar ook van granen, bieten of druiven. De Europese wetgeving schrijft voor dat de basis ervan moet vermeld worden. Deze vrij neutrale witte sterke drank, vanuit organoleptisch standpunt gezien, wordt vaak gearomatiseerd met pepers, peper, bosbessen of bison grass in het geval van de Poolse Żubrówka, wat eigenlijk veenreukgras (Hierochloe odorata) is.

zubrowka1 

Hierochloe_odorata_kz1

Bison grass

Deze bison grass Vodka wordt gearomatiseerd met een plant die groeide op plekken waar in het wild de laatste bizons van Europa leefden. De regio situeert zich in het oosten van Polen in de streek van Bialystok, grenzend aan Wit-Rusland. Deze streek die bedekt is met het woud van Białowieża was lange tijd het jachtterrein van de Poolse koningen. De oorspronkelijke staat ervan, die teruggaat tot 10.000 jaar geleden, veranderde tot vandaag niet. Het is daar waar het lievelingsgras van de bizons groeit, in onze contreien veenreukgras (Hierochloe odorata) genoemd. Het bijzondere aroma van deze plant is te wijten aan de hoeveelheid coumarine die erin zit. Deze natuurlijke aromatische verbinding (C9H6O2) is een stof die we ook tegenkomen in tonkabonen, lievevrouwebedstro, echte lavendel, maisbladeren, selder, pastinaak, enz…

Żubrówka

Deze wodka die gedistilleerd wordt in Białystok, een belangrijke stad in het noordoosten van Polen, is zijn naam waardig aangezien żubr bizon betekent in het Pools. Deze Premium Vodka is op basis van rogge en bezit 40% alcohol. De productie ervan gaat terug tot in de vroege middeleeuwen, maar de eerste echte sporen dateren van de 14e eeuw.
Alvorens het distilleren wordt de rogge schoongemaakt, gemalen en vervolgens geweekt in water met gist. Na de alcoholvergisting wordt het goedje drie maal gedistilleerd. Het alcoholvolume bedraagt op dat moment 90° maar wordt teruggebracht naar 40°. Na filtering wordt deze eau-de-vie gearomatiseerd met veenreukgras, gaande van 1 tot 2 kilogram per 1000 liter alcohol, wat ongeveer 12 mg coumarine per liter is. Het gras zorgt eerst en vooral voor een heel lichtgroene tint, gevolgd door aroma’s die doen denken aan lievevrouwebedstro, vanille, een licht aardse geur van gentiaan, bittere amandel, lavendel, jasmijn en wat citruszeste. De textuur van deze wodka die tegelijk vet en smeuïg is, is zacht van smaak en bezit een lichtzoete indruk.

Żubrówka bison grass Vodka doet het uitstekend met andere ingrediënten en zorgt voor verrassend lekkere cocktails. Van een klassiek scheutje appelsap tot Amaretto, het gras zorgt steeds voor een subtiele complexiteit. Belangrijk is niet te overdrijven met andere ingrediënten opdat de subtiele smaak van deze wodka niet verloren gaat. € 21.00
Delhaize en Cavistes

b076dfce87af193527d62e77b830f85c1

De klassieke Zubrowka Apple Pie

  • 5 cl Zubrowka Bison Grass
  • 2 koffielepels honing (of rietsuikersiroop)
  • 5 cl appelsap
  • 1 cl kaneelsiroop (Monin)
  • 3 cl vanille-ijs of appelsorbet

Doe alle ingrediënten in een shaker, behalve de ijsroom, shake alles goed door elkaar en giet in een glas. Doe de ijsroom in de cocktail en meng.

De Poolse versie of Zubrowka Sharlotka met een dubbele dosis appelsap.

  • 5 cl Zubrowka Bison Grass
  • 10 cl appelsap

En klaar!

bitter_bison1

Bitter Bison

  • 15 cl Zubrowka Bison Grass
  • 5 cl vermouth
  • Het sap van 1/4 citroen

Marc Vanhellemontmarc

Voor meer “Sticky/Spirits/Beer”, klik hier

Geef een reactie